A+ A A-
29.8.2019

Maaseutubarometrin mukaan Pohjois-Karjalan maaseudun tilanne on pysynyt ennallaan

Itä-Suomen yliopiston alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia on julkaissut toiseen kertaan toteutetun Pohjois-Karjalan maaseutubarometrin, maaseutuluotaimen, tulokset. Kyselyyn vastasi 300 henkilöä ennakkoon valitusta vastaajaraadista. Vastaajien joukossa on maaseudun kehittäjiä, yrittäjiä, poliittisia päättäjiä, tutkijoita, järjestötoimijoita ja median edustajia.

Maaseutuluotain on toteutettu Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen ja Itä-Suomen yliopiston alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatian yhteistyönä. Toimintatapa luotiin ja testattiin vuonna 2017 ELY-keskuksen rahoittamalla Maaseutuluotain -hankkeella.

Pohjois-Karjalan maaseudun tila ja kehitys sai tänä vuonna toteutetussa kyselyssä kokonaisarvonsanaksi 6,6, mikä on täsmälleen sama lukema kuin kaksi vuotta sitten. Teemoittain tarkasteltuna tulokset ovat myös hyvin pitkälti samankaltaiset. Paras tilanne on maaseudun palveluissa ja sujuvassa arjessa, eniten kehitettävää on työssä, osaamisessa ja elinkeinoissa. Positiivisena asiana nousi esille erityisesti maaseudulla asumisen turvallisuus ja alueiden kyky tarjota elämiselle hyvät puitteet. Negatiivisena nähdään taas muun muassa omistajan- ja sukupolvenvaihdosten tilanne.

- Kokonaisarvosana jää edelleen melko alhaiseksi. Positiivista on se, ettei arvosana ole laskenut vuoden 2017 tasosta työpaikkojen ja väestön voimakkaasta keskittymiskehityksestä huolimatta. Voisi jopa puhua torjuntavoitosta, toteaa maaseutu ja energia yksikön päällikkö Pekka Tahvanainen Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta.

 

Lisätietoja

Pohjois-Karjalan ELY-keskus, maaseutu- ja energiayksikön päällikkö Pekka Tahvanainen, puh. 0295 026 107, pekka.tahvanainen(at)ely-keskus.fi

Itä-Suomen yliopisto, yliopistoharjoittelija Essi Saarinen, essisaa(at)student.uef.fi

Alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia, Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kampus, projektitutkija Pasi Saukkonen, puh. 050 464 2534, pasi.saukkonen(at)uef.fi

 

Maaseutuluotaimen raportti ja siihen liittyvä aineisto on luettavissa Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen nettisivuilla.  Maaseutuluotaimen tuloksiin voi tutustua ja niitä kommentoida syksyn aikana myös eri tapahtumissa, mm. Silva -metsänäyttelyssä 6.-7.9. ELY-keskuksen osastolla nro 220.   

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa