A+ A A-
4.6.2020

Huomio Pohjois-Karjalan luomutilat - neuvosta apua rehuvajeeseen

Valkoposkihanhet ovat syöneet erityisesti Keski-Karjalan alueella suuren osan nurmista tuhoten käytännössä ensimmäisen sadon. Moni tila tarvitsee lisärehua vahinkojen vuoksi. Mikäli sinulla on tarjolla hyvää luomunurmirehua, tarjoa sitä tarvitseville! Vielä on myös mahdollista muuttaa tämän vuoden viljelysuunnitelmia ja muuttaa tarvittaessa esim. kasvia.  

Hanhituhojen laajuutta ja vaikutusta ollaan kartoittamassa ProAgria Itä-Suomessa ja rehua pyritään välittämään sitä tarvitseville.  Erityisesti tarvitaan tietoa, onko luomurehua saatavilla ja myös onko luomukorjuualoja kesälle.  Proagrian tiedotteen (https://viesti.proagria.fi/g/l/287945/0/0/3436/1218/3) mukaan myytävistä luomurehuista tai korjattavista luomurehualoista tiedot voi ilmoittaa Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 0403012466 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 0403012438.    

Hätätilanteessa luomuviljelijät voivat hakea tavanomaiselle rehulle poikkeuslupaa Ruokavirastosta, jos luomurehuja ei ole saatavilla. Rehuluvan liitteeksi pitää olla mm. selvitys sadon menetyksestä ja kunnan maaseutuelinkeinoviranomaisen satokaudella vahvistama ilmoitus tapahtuneesta satovahingosta, siihen johtaneista syistä ja arvio satovahingon laajuudesta (yksilöidysti kasvit ja lohkot). Poikkeuslupa tavanomaisen rehun käyttöön on maksullinen (105 €).  

Neuvosta apua rehuvajeeseen

Rehujen riittävyyttä ja hanhivahinkojen aiheuttamaa rehuvajetta voidaan tarvittaessa laskelmoida asiakkaalle Neuvo2020 palveluna.  Neuvo-palvelua voi käyttää mm. tilalla tehtäviin muutoksiin ja tulevaisuudensuunnitelmiin. Neuvo-rahaa on joka tilalla ohjelmakaudella 2014-2020  käytettävissä 10 000 euroa. Uusi Neuvo 2020 maatilojen nykyaikaistaminen ja kilpailukyvyn parantaminen -osio antaa mahdollisuuden tarpeen mukaisiin selvityksiin, kehittämissuunnitelmien tekemisiin tai pienempiin projekteihin liittyen tilan kehittämiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen. Samalla tilakäynnillä tilalla voi olla yhtä aikaa useampia asiantuntijoita eri osaamisalueilta. Neuvontaa voidaan antaa myös ryhmälle, jossa on enintään 10 henkilöä.

Lisätietoja Neuvo-palvelusta: https://www.proagria.fi/asiantuntijapalvelut/neuvo-2020  ja neuvojarekisteristä: https://tilaneuvojat.ruokavirasto.fi/#/fi

 

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa