A+ A A-
7.6.2012

Viikon kylä: Nurmijärvi

Viikon kylä: Nurmijärvi

 

Yleistä Nurmijärven kylästä:

- Nurmijärven kylä sijaitsee noin 28 km Lieksasta pohjoiseen, Lieksa-Kuhmo –tien varressa. Venäjän rajalle Kivivaaraan on matkaa 17 km. Lieksa-Kuhmo –tietä peruskorjataan parhaillaan.

- Pysyvää asutusta Nurmijärvellä on ollut vuodesta 1618

- Nykyisin asukkaita on n. 130 - 140

- Nurmijärvellä sijaitsevat Jongunjoen ja Änäkäisten ulkoilu- ja retkeilyalueet, jotka ovat erityisesti melojien ja kalastajien suosiossa.

 

Tiesitkö tämän Nurmijärvestä?

- Jatkosodan historiaan olennaisesti liittyvä Rukajärven tie alkoi aikoinaan Nurmijärven kylällä sijaitsevalta Kivivaarantien seurojentalolta

- Kuuluisa karhunmetsästäjä Väinö Heikkinen asui Nurmijärven kylällä. (Väinö Heikkinen ei elä enää). Hän ampui yhteensä 36 karhua.

- Nurmijärvellä on poikamiestihentymä! Kun Nurmijärven kyläsuunnitelmaa laadittiin vuonna 2006, kylällä oli yli 50 poikamiestä (asukkaita yhteenä n. 135). Vapaille naisille olisi siis mistä valita! Runsas poikamiestarjonta on kirjattu kyläsuunnitelmaan sekä vahvuudeksi että mahdollisuudeksi.

- Nurmijärven kylän läpi virtaa luonnonkaunis ja erämainen Jongunjoki. Kuhmon Jonkerijärvestä lähtevä ja Lieksanjokeen laskeva vesireitti on 70 km pitkä, siinä on 38 koskea ja putousta noin 80 metriä.

 

Nurmijärven kylä on pullollaan mielenkiintoisia ihmisiä, yrityksiä ja paikkoja

Koiravaljakkotoiminta

Nurmijärvellä on yksi Suomen suurimmista koiravaljakkotoimintaa pyörittävien yritysten keskittymistä. Alueella on useita matkailuyrityksiä, jotka tarjoavat valjakkokoirilla ajamista ohjelmapalveluna. Lisäksi yrittäjät itse ovat aktiivisia koiravaljakkotoimijoita ja –kilpailijoita. Nurmijärvellä asuu myös useita ulkomaisia koiravaljakkoyrittäjiä ja -harrastajia.

Nurmijärven sotahistoria

Nurmijärven kylän alueella on useita toiseen maailmansotaan liittyviä sotahistoriallisia kohteita. Änäkäisen taistelualue, Salpalinjan etuasema, Jukolan motti, Rukajärven huoltotie ja kallioon louhittu linnoite ovat kaikki tärkeitä osia suomalaista sotahistoriaa. Osa kohteista on kunnostettu käyntikohteiksi ja ne ovat varsinkin kesäaikaan suosittuja kohteita.

Annukan kahvila

Keskellä Nurmijärven kylää sijaitsee idyllinen Annukan kahvila, joka toimii ympäri vuoden. Annukan kahvila on kylän ”sydän” ja kokoontumispaikka, jossa vaihdetaan kuulumiset. http://kahvilaannukka.nettisivu.org/

Rajaseutukirkko

Yksi Nurmijärven erikoisuuksista on Jongunjoen rajaseutukirkko, jonka on piirtänyt arkkitehti Rafael Blomstedt. Kirkko vihittiin käyttöön 18. heinäkuuta 1948. Kirkosta löytyy kuvanveistäjä Harry Kivijärven käsialaa oleva alttariveistos "Ristiinnaulittu". Lisätietoja http://www.lieksanseurakunta.fi/30-nurmijarvi

 

MELAROCK

 

Nurmijärven kylällä, matkailuyritys Erästely Canoe & Outdoorsin pihassa on jo parina vuonna järjestetty MelaRock. MelaRockissa soittaa oman kylän pojista kasattu Miehekäs ja Konstailematon Muntsurinjärven Jytäorkesteri. Järjestelyistä vastaavat yhteistyössä matkailuyritys ja kyläläiset. Kesän 2012 MelaRock pidetään 14.7.

 

VALKAMAN TAIMITARHA

 

Valkaman taimitarhalla Nurmijärven kylällä kasvatetaan mm. metsäpuiden taimia. Lisäksi tilalta löytyy ainakin mansikkaa ja mustaherukkaa. Taimitarhan yrittäjä Heikki Turunen on myös tunnettu kastelulaitteiden kehittäjä ja kylän ”Pelle Peloton”. Taimitarhayritykselle etsitään parhaillaan jatkajaa.


Viikon kylä –ohjelma toteutetaan yhteistyössä YLE Pohjois-Karjalan kanssa  

http://yle.fi/alueet/pohjois-karjala/

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa