A+ A A-
21.6.2012

Viikon kylä: Ahveninen

 

 

Ahvenisen kylä sijaitsee kauniilla Pielisen rannalla Joensuun kaupungin pohjoisosassa. Ahveniselta on matkaa 50 km sekä Joensuun että Lieksan keskustaan, 30 km Kolin kansallismaisemiin sekä 15 km Enon kirkonkylään ja 10 km Uimaharjun taajamaan. Ahvenisella vaarat ja vesistöt ovat lähellä, luonto on vaihtelevaa.

Ahvenisella on asuttu jo 8000 - 9000 vuotta sitten. Ahvenisen Saunalahden kivikautiselta asuinpaikalta löydettiin kesällä 2007 mm. palaneita luita ja työkalujen valmistukseen viittaavia jätteitä. Vuonna 1618 Enonkylässä oli 10 taloa, joista Koussassa 3, Laukkalansaaressa 2.

1600-luvulla Eno oli osa Ilomantsin seurakuntaa. Enon ensimmäinen kirkko rakennettiin Leppälänpään (nyk.) Ahvenisen) kylään 1600-luvun puolivälissä. Vuonna 1793 Eno sai kappeliseurakuntaoikeudet ja kappalainen asettui asumaan Laukkalansaareen. Ahvenisen Kirkkoniemessä sijainnut 3. kirkko turmeltui Suomen sodan aikana ja kirkon paikka muuttui etelämmäksi vuonna 1818. Sekä entisen kirkon että pappilan paikalla on Enon seurakunnan hankkimat muistomerkit.

Ahvenisen virta ylitettiin lossilla tai veneillä Ahvenisen sillan valmistumiseen asti. Silta valmistui vuonna 1961. Leppälänpään koulu Ahvenisella aloitti toimintansa toisena Enon kansakouluista vuonna 1901.

Ahvenisen kylä nyt

1990-luvulla kylään rakennettiin uusia taloja koulun läheisyyteen ja monet uudet asukkaat rikastuttivat kylän elämää. Monien talojen asukkaat ovat vaihtuneet, mutta edelleen Ahvenisen kylälle riittää tulijoita. Laukkalansaaren eteläosan tonttien myyntiin tuleminen vuonna 2007 on lisännyt jälleen kiinnostusta rakentamiseen Ahvenisella. Bonvestalla on edelleen tontteja myynnissä.

Ahvenisen koulun toiminta loppui vuonna 2006. Nykyisin koululaiset kuljetetaan Ahveniselta kouluun Uimaharjuun. Entisellä koululla toimii nykyisin Joensuun kaupungin ylläpitämä kehitysvammaisten työ- ja päivätoimintakeskus.

Perinteiset maaseutuelinkeinot ovat väistyneet ja monet kyläläiset käyvät töissä Enossa, Uimaharjussa, Joensuun keskustassa tai Lieksassa. Ahvenisen uimaranta sillan toisella puolella on yksi Joensuun kaupungin upeimmista. Pitkällä hiekkarannalla on leikkikenttä, lentopallokenttä, nuotiopaikka ja pukukopit. Ahvenisella on myös kaupungin pienvenesatama ja rantapaikkoja veneille sekä jäte- ja vesipisteet. Enonkylän osakaskunnan ylläpitämä Valkealammen virkistys-kalastusalue sijaitsee lähellä uima- ja venerantaa.

Ahvenisen punainen talo

Tila, josta myöhemmin muodostettiin tämäkin paikka, lienee ollut alun perin nimeltään LAHTOLA. 16001700 lukujen vaihde oli ko. tilan perustamisaikaa. Paikka mainitaankin vuoden 1722 Käkisalmen savuluettelossa Enonkylä-kohdalla.

Tämä asuinpaikka on perustettu isonjaon yhteydessä v. 1800-alussa, jolloin tilan nimeksi tuli MEHTOLA, omistajasuku Leppänen. Paikalla toimi myös kievari 1806 - 1834 välisenä aikana 1900-luvun alussa tila taas jaettiin ja paikan nimeksi tuli nykyinen AATTOLA, omistajasuku Hassinen.

Kesällä 2012 Punainen Talo on avoinna 25.6. - 5.8.2012 joka päivä klo 11-17. Kävijöitä kesällä 2011 oli 8770.

 

Lähteet: Ahvenisen kylähistoriikki, Enon kulttuuriympäristöohjelma, Sanomalehti Karjalainen 28.6.2007, (P - K:n Ympäristökeskus)

 www.facebook.com/Ahvenisen-Punainen-talo

www.msl.fi/ahveninen/

www.paukkajanteatteri.com

www.eno.4h.fi

 

 

Viikon kylä -ohjelmaa tehdään yhteistyössä YLE Pohjois-Karjalan kanssa..

http://yle.fi/uutiset/pohjois-karjala/

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa