A+ A A-
15.11.2012

Viikon kylä: Pankakoski

Viikon kylä:            Pankakoski, Lieksa 20.11.2012

Yleistä Pankakoskesta(tiedot pääosin Pankakosken kyläsivuilta osoitteesta http://koti.mbnet.fi/koskelai/ ja wikipediasta)

-          Pankakoski sijaitsee noin 6 kilometriä itään Lieksan keskustasta Lieksanjoen varrella.

-          Pankakosken kohdalla joki tekee mutkan ja kosken haarojen väliin jää tehdassaari, jolla Pankakosken kartonkitehdas sijaitsee.

-          Asukkaita Pankakoskelta löytyy reilu 1000. Suurin teollinen työnantaja on luonnollisesti tehdas vajaalla 200 työpaikallaan, mutta lisäksi    Pankakoskella toimii myös betonielementtejä valmistava Pielisen betoni Oy:n tehdas.

-          Pankakoski oli aikoinaan Suomen mahtavimpia koskia, putousta 11,8 metriä. Jo Kalevalassa, Väinämöisen ja Joukahaisen kilpalaulannassa, mainitaan yhtenä maan kolmesta kovasta koskesta Kaatrakoski, joka perimätiedon mukaan tarkoittaa Pankakoskea.

-          Kun teollisuus aloitti 1800-luvun alussa kosken vesivoiman käytön, järvimalmin ja suurien metsävarojen myötä Pankakoskellakin tarvittiin tietysti paljon työvoimaa. Työläiset ja tehdas rakensivat talojaan ja näin sai alkunsa Pankakosken kylä.

-          Pankakosken kylä koostuu useasta eri kylänosasta, joita ovat: Rasivaara, Hangaspuro, Keskusta, Pankalampi, Niska, Ojala, sekä Heittopelto. Asutus on levinnyt tehtaan ympärille ja eri alueet on rakennettu eri aikoihin, vanhimmat työläisten asuntoalueet lisäksi ilman mitään asemakaavaa. Pankakoskelta löytyy siksi myös paljon vanhoja ja hienoja puurakennuksia menneiltä ajoilta.

 Mielenkiintoisia asioita Pankakoskella:

 

Historia + asukasyhdistys

Pankakosken kylän synty on tiiviisti sidoksissa alueen teollistumiseen. Suurin osa väestöstä oli tehtaalla töissä, jopa lapsetkin. Kylä siis eli täysin tehtaasta ja niinpä Pankakoski on eräs aikakautensa merkittävimpiä ja vanhimpia teollisuusyhdyskuntia.  Pankakoskella kylätoimijan roolia hoitaa aktiivinen asukasyhdistys.

 

Pankakosken avantouimarit

Pankakosken asukasyhdistyksellä on aktiivinen avantouimarien alajaosto. Alajaostolla on oma avantountipaikka aivan Pankakosken keskustassa ja viime vuonna paikalle rakennettiin myös lämmitettävä pukukoppi ja uintipaikkaa kunnostettiin.  Avannossa vierailee säännöllisesti noin parikymmentä uimaria, epäsäännöllisesti enemmänkin.

 

Itea-tupa

Pankakoskella toimii asukkaiden (etenkin naisten) ahkerassa käytössä oleva Itea-Tupa. Itea-Tuvassa tehdään käsitöitä (matot, poppanat, lasityöt, ym.) ja pidetään yllä sosiaalista toimintaa. Itea-Tupa on kylän naisten seurustelupaikka. Toimintaa pyörittää Itea-Tupa ry.

 

Reposuon alue ja Ketunpolku (tiedot: luontoon.fi)

Reposuo on linnustollisesti arvokas soidensuojeluohjelman kohde Pankakosken taajaman kupeessa. Siellä voi helposti seurata lintujen pesimäpuuhia tai muuttolintujen vierailuja. Pohjois-Karjalan suoluonnon monimuotoisuus on hyvin nähtävissä Reposuolla. Reposuon alueella maisemat vaihtelevat yllätyksellisesti avosuosta harjanteisiin ja järven rantanäkymiin. Luonnontarkkailu onnistuu erinomaisesti luontoa häiritsemättä Ulkkajoen lintutornista ja katselulavalta sekä Ketunlenkin varrelta.

 

Pankakosken Valpas

Pankakoskella toimii oma urheiluseura, Pankakosken Valpas ry. Myös urheiluseura on alun perin toiminut tehtaan työntekijöiden urheiluseurana. Seuran toiminta on viime vuosina aktivoitunut ja nykyisin panostetaan erityisesti aikuisiän terveysliikuntaan.


Pankakosken Tehtaiden Eläkeläiset

Suurin osa Pankakosken asukkaista on perinteisesti ollut töissä tehtaalla. Niinpä Pankakoskella toimii entisten tehtaan työntekijöiden oma eläkeläisyhdistys.

Viikon kylä -ohjelmaa tehdään yhteistyössä Yle Pohjois-Karjalan Radion kanssa http://yle.fi/alueet/pohjois-karjala/


Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa