A+ A A-
24.5.2013

Viikon kylä: Ylä-Valtimo

Tiesitkö tämän Ylä-Valtimon kylästä?
- Ylä-Valtimon kylä sijaitsee Valtimon kunnan itäosassa, matkaa kuntakeskukseen on n. 5 - 10 km.
- Kylällä on nykyisin n. 300 asukasta eli se on Valtimon suurimpia kyliä.
- Kylä sijaitsee Ylä-Valtimojärven, Valtimojärven ja Kalliojärven rannoilla. Järvet kuuluvat Valtimonjoen vesistöalueeseen.
- Maisemaa kuvaavat jylhät vaarat, sokkeloiset järvet ja joet. Näiden väliin jäävät kauniit peltoaukeat taloineen ja muine rakennuksineen.
- Kylän peltoaukeat ovat keväisin muuttolintujen suosiossa.
- Vuonna 1886 Ylä-Valtimon järviä laskettiin 90 senttiä, jolloin saatiin hedelmällistä rantamaata viljelyksille.
- Asutus on sijoittunut kylän halki kulkevan Valtimo-Kuhmo tien tuntumaan.
- Rantakylämaiseman avaruutta ovat lisänneet siirtokarjalaisten raivaamat Konttimäen ja Pertunjoen alueen peltomaat. Siirtolaisille perustettiin Ylä-Valtimolle Konttimäen ja Pertunjoen asutusalueet, yhteensä 27 uutta tilaa. Suojärven siirtolaiset puhuivat karjalan kieltä. Karjalaisuus ja ortodoksisuus tulivat osaksi kylän arkielämää.
- Ylä-Valtimolla toimii ahkera kylätoimikunta. Juhannusjuhla Pertunjoella, hartaustilaisuudet Jaakkolan kodalla ja Sudenhiihto kuuluvat ylävaltimolaisten tapahtumiin ja niihin osallistutaan suurin joukoin.
- Ylä-Valtimolla on ollut oma koulu vuosina 1899 - 2002. Koulu oli kolmas kuntaan perustetuista kansakouluista.
- Ylä-Valtimon vanhimmassa koulurakennuksessa toimi aikoinaan kuuluisa Erähotelli-ravintola Sudenpesä.
- Kylän nähtävyyksiä ovat Porttivaaran ja Pertunvaaran näköalapaikat sekä hiidenkirnu
- Ylä-Valtimon kylämaisemaan kuuluvat oleellisesti myös hevoset, joita kylällä on raviharrastuksen vuoksi runsaasti.
- Kylän yhteisiä kokoontumispaikkoja ovat mm. vanha koulu ja Juomapuron kota
- Ylä-Valtimon kylä löytyy myös facebookista
- Ylä-Valtimon maisemia ja toimintaa voi ihailla katsomalla kylävideon, joka löytyy osoitteesta http://www.youtube.com/watch?v=Zvlhg63DZ1o

Mielenkiintoisia asioita Ylä-Valtimolla:

Kyläyhdistys
Ylä-Valtimolla toimii hyvin aktiivinen kyläyhdistys, joka järjestää monenlaista toimintaa ympäri vuoden. Kylän keskuspaikka on vuonna 2002 lakkautettu koulu, joka on ainakin toistaiseksi kyläläisten käytössä (kunnan omistama koulu on myynnissä).

Muuta yhdistystoimintaa
Kyläyhdistyksen lisäksi Ylä-Valtimolla toimii aktiivinen metsästysseura ja Marttayhdistys. Myös Karjalasta muuttaneiden ortodoksien tiistaiseura, joka on toiminut yhtäjaksoisesti sota-ajasta lähtien, on hyvin aktiivinen.

Suden hiihto
Kylän suurin yhteinen ponnistus ja tunnetuin vuosittainen tapahtuma on Suden hiihto.
Perinteisen hiihtotavan laturetki järjestetään aina maaliskuussa ja pisin hiihtolenkki on 22 km. Latu kulkee kylän kauniissa vaaramaisemissa ja koostuu Pikkuhukaksi ja Isoksi Sudeksi nimetyistä lenkeistä. Suden hiihdon järjestämiseksi tarvitaan useita satoja talkootunteja ja se kokoaa yhteen kyläläiset ja kauempaa tulevat hiihtäjät.

Ylä-Karjalan hoitokoti
Ylä-Valtimon kylän suurin yritys ja työllistäjä on kylällä toimiva Ylä-Karjalan hoitokoti. Vuonna 2004 perustettu yritys toimii vanhassa seurakunnan leirikeskuksessa Valtimojärven rannalla. Aluksi hoitokoti oli perhehoitokoti ja nyttemmin ympärivuorokautinen palveluasumisen yksikkö erityisesti vanhuksille. Hoitokodissa on 17 asukaspaikkaa.

Emolehmätila
Ylä-Valtimo on aktiivinen maatalouskylä. Kylän alueella on runsaasti hyvää viljelymaata ja pellot ovat olennainen osa kylämaisemaa. Etenkin karjatalous on voimakasta. Kylän suurimpia tiloja on nuoren viljelijän Rauli-Jan Albertin emolehmätila, jossa on noin 200 eläintä. Rauli-Jan on myös aktiivinen kylätoimija ja mm. alueelle suunnitteilla olevan jätevesiosuuskunnan puheenjohtaja.

 

Viikon kylä -lähetys Ylä-Valtimolta tulee Yle Pohjois-Karjalan radion taajuudelta tiistaina 28.5.2013. Taustatoimitusta Viikon kylä -lähetyksiin tekee Maaseudun Sivistysliitto.

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa