Varoitus
  • JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 84
A+ A A-
16.7.2013

Viikon kylä: Nieminen ja Sintsi


juhannus2013-560Suviyön tunnelmaa ja mukavaa yhdessäoloa kylien juhannusjuhlassa Kylmäpohjan rannassa. Kuva: Niemisen ja Sintsin seudun kyläyhdistys

Nieminen ja Sintsi kulkevat käskynkkää

Nieminen ja Sintsi ovat Rääkkylän kunnan pohjoisimmat kylät. Ne sijoittuvat Oriveden vesistön ja Onkamojärvien väliselle kannakselle, Valtatie 6:n länsipuolelle. Hammaslahdentie johtaa seudun poikki. Asiointimatkaa on 10 kilometriä Hammaslahteen, Rääkkylän kirkonkylään 20 kilometriä, Kiteen ja Joensuun kaupunkeihin vain 40 kilometriä.

Vesistöjen ja kauniin luonnon myötä seudulla on erittäin paljon vapaa-ajan asutusta. Kompakan kyläkauppa palvelee lähellä, siellä voi pistäytyä lisäksi kahvilla ja pizzalla. Niemishovi tarjoaa paikallisia luksusta, luomumarjoja, lomamökkejä sekä Niemisbygård tilaviinit ja siiderit. Kylillä on myös erinomaiset tietoliikenneyhteydet, Pohjois-Karjalan tietoverkko-osuuskunta on juuri rakennuttanut alueelle huippunopeat laajakaistayhteydet valokuidulla!  

Niemisen ja Sintsin kylätoiminta on vilkasta. Tapahtumia, harrastuksia, liikuntaa ja yhteisiä juhlatilaisuuksia järjestävät kyläyhdistys, uhreiluseura, metsästysseurat, Martat, kalavesien osakaskunnat ja tuoreimpana Pro Onkamojärvet. Niemisen Urheilutalo muistetaan vieläkin legendaarisena tanssipaikkana aiemmilta vuosikymmeniltä. Niemisen Urheilijat ovat pyörittäneet yli 40 vuotta suosittua bingoa joka sunnuntai syksystä toukokuulle.


Kylien tempaus puhtaiden vesistöjen puolesta

Niemisen ja Sintsin seutu on tullut viime vuosina tutuksi  mittavan ympäristöprojektin ansiosta Onkamojärvien kunnostustöissä. Hankkeiden toteutus ja tuloksellisuus on huomioitu valtakunnallisesti, Ruovikot hallintaan -hanke palkittiin Maaseutuverkoston Parhaat käytännöt -kunniamaininnalla sarjassa ”Esimerkillinen ympäristöpanostus”.  Hoitotöiden turvaamiseksi jatkossakin on perustettu Pro Onkamojärvet -yhdistys. Tutustu Onkamojärvien kunnostustöihin kyläyhdistyksen sivuilla: Onkamojärvien kunnostus.


Kirkkovuorelta kuuluu kummia...  

Vuoniemi ja Kirkkovuori ovat jääkauden aikaisia harjumuodostelmia. Vuoniemi ylettyy kauas järvenselälle, muodostaen Liperin puoleisen kapean Tikkansaaren kanssa Vuosalmen ”portin” Pyhäselältä Jänisselälle.  Kirkkovuori kohoaa Vuoniementien alkupäässä 130 metrin korkeuteen. Kirkkovuori on yksi Rääkkylän merkittävimmistä lehdoista. Siellä viihtyy metsälehmus, näsiä, lehtokuusama ja kangasvuokko. Kirkkovuori on yksityinen luonnonsuojelualue.

Jääkauden jälkeisenä aikana Kirkkovuori on pilkistänyt saarena vesistöjen keskellä. Paikasta on monta tarinaa, sieltä on löydetty myöhäisrautakautinen keihäänkärki ja merkkejä asutuksesta. Tarinan mukaan Kirkkovuorella on asustanut erakkomunkki. Munkki pakeni ryöstöretkeläisiä ja piilotti kappelin aarteet Kotalahteen. Huhujen mukaan Kirkkovuorella saattaa yhä kuulla kirkonkellojen ääniä tyyninä kesäöinä.

Lue Aune Hirvosen kirjoittama Kirkkovuoren tarina.


Niemisen ja Sintsin seudun tutustumiskohteita:
Vuoniemen lintutorni ja Kirkkovuori
Niemishovi - Niemisbygård
Lähikauppa Kompakka, myymälä, kahvio ja pizzeria  
Niemisen Urheilutalo, talvijalkapallo, bingo, lähiliikuntapaikka (kuntoilulaitteet)
Kyläyhdistys vuokraa kesämökkiä Vuoniemessä, Jänisselän rannalla


Lähteet:
Niemisen ja Sintsin seudun kyläyhdistys: www.nieminen-sintsi.net
Rääkkylän kunta: www.raakkyla.fi

Koulu toimi Niemisessä sadan vuoden ajan, vuosina 1898-1998. Niemisen koulun historiaa ja luokkakuvia Rääkkylä-Seuran kotisivuilla: www.raakkyla-seura.fi

Viikon kylä -ohjelmaa tehdään yhteistyössä YLE Pohjois-Karjalan kanssa
http://yle.fi/alueet/pohjois-karjala

Koonti: Marjaana Aarnio

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa