A+ A A-
26.11.2013

Viikon kylä: Rikkaranta

RIKKARANTA 3.2. Viikon kylälähetyksessä

Outokummun Rikkaranta on Viikon kylä 3.12. Yle Pohjois-Karjalan lähetysauto kurvaa luonnonkauniille kylälle, josta löytyy eri ikäisiä asukkaita, oljesta rakennettava kylätalo ja paljon muuta.

Alueen kehitykseen historian saatossa on vaikuttanut metsien hyödyntäminen, maatalouden muutos sekä varsin keskeisesti lähes koko 1900 -luvun kestänyt kaivostoiminta Outokummussa. Kaivoksen työntekijöille tämä seutu on tarjonnut virkistystä uimarantoineen ja erämaineen, mutta kaivos antoi myöskin elannon monelle alueen asukkaalle. Lähtevän talo, jossa toimi aikoinaan mylly ja synnytyslaitos sekä myös kylän ensimmäinen koulu on yksi alueen historiallisimpia rakennuksia, joka on vielä asuinkäytössä.

Kylien alueella asuu vakituisesti yli 200 ihmistä ikärakenteen kattaessa vauvasta vaariin. Väkiluvusta noin neljäsosa on alaikäisiä lapsia ja nuoria. Eläkeläisiä on hieman vähemmän. Työikäistä väkeä on sitten loput eli noin puolet kylän asukkaista. Alueelle on muuttanut uusia perheitä ja uusia vauvojakin syntyy lähes joka vuosi.

Vireää kylätoimintaa, innovatiivista rakentamista

Rikkaveen kyläyhdistys ry on perustettu vuonna 2005. Yhdistys järjestää vuosittain useita tapahtumia jotka ovat avoimia kaikille, kylästä tai paikkakunnasta riippumatta. Rikkaveen kyläyhdistykseen kuuluvat kolme eri kylää; Rikkaranta, Lähtevä ja Kuminvaara.

Rikkaveen kyläyhdistys on rakentanut olkitalon. Talon rakentaminen alkoi tänä kesänä. Ensimmäisenä tehtiin talon pohja-antura kierrätysmateriaalista, seuraavaksi vuorossa olivat lattian rakentaminen ja puuurungon pystytys sekä katto. Kyläyhdistys järjestää olkitalkoita

Uutinen olkikylätalosta Yle Pohjois-Karjalan verkkosivuilta:

http://yle.fi/uutiset/outokummun_uusi_kylatalo_kasataan_oljesta_ja_savesta/6808294

30.5.2013 - Outokummun Seutu – Lapsiperheet kohtaavat Ketuntalolla (PDF) 

Monipuolinen luonto

Kylien luonto on erittäin monipuolinen ja tarjoaa elämyksiä niin turistille, kesämökkiläiselle kuin vakiasukkaallekin.

Alueelta löytyy karpalosoiden reunustamia metsälampia, solisevia puroja, järven selkävesiä, harjuja ja rotkoja, hiekkarantoja ja kalliojyrkänteitä. Viljavia kuusikoita ja karuja mäntykankaita asustavat metsot ja teeret, taloja ympäröi useimmiten viljavat peltomaisemat. Susia vierailee  kylillä harvoin, mutta karhuhavaintoja saadaan lähes joka kesä. Ilves ja petolinnut sen sijaan ovat vakiasukkeja.

Tiesitkö: Julianan koivu

Julianan koivun tarina pohjautuu Vilho Pennasen sukutietoon. Vuosien 1846-1884 välillä on sukutaulussa merkintä, että Juliana os. Huovinen niminen emäntä kasteli kaskeamisen aikana aikuista koivua, ettei tuli tarttuisi siihen. Nykyisin koivusta on jäljellä kolmen metrin korkuinen
sammaloitunut kanto, josta on kolme kuvassa näkyvän oksan paksuista alaoksaa lahonnut. Nykyiset rikkarantalaiset ovat nähneet koivun elinvoimaisena. Sen ympäri ei kahden miehen syli riittänyt. Julianan koivu löytyy myös maastomerkintänä Suomen peruskartasta.

Tiesitkö: Yhteistyötä vesirajan yli

Rikkarannan lähivesistön Rikkaveden vastarannalta löytyvät savolaiset Maarianvaaran ja Luikonlahden kylät. Savolaislähteiden mukaan perimätieto kertoo, että heimojen välillä on ollut ennen vanhaan paljonkin kanssakäymistä. Rikkaveden yli soutamalla solmittiin savokarjalaisia ystävyys-  ja rakkaussuhteita molempiin suuntiin. 

Kylän etäisyyksiä: Outokumpuun n. 10-15 min, Joensuuhun n. 30-40 min, Kuopioon n. 60 min

Lähteet: www.rikkaranta.fi, maakaista.fi, Yle Pohjois-Karjala

Viikon kylä lähetys tehdään yhteistyössä YLE Pohjois-Karjalan kanssa.

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa