A+ A A-
13.12.2013

Viikon kylä: Vieki

Viikon kylä: Vieki, Lieksa, 17.12.2013

Yleistä Viekin kylästä
- Viekin kylä sijaitsee Lieksan kunnan luoteisosassa, Lieksasta Nurmekseen menevän tien varressa. Matkaa sekä Lieksaan että Nurmekseen tulee vajaat 30 km.
- Vieki on asukasmäärältään Lieksan suurimpia kyliä, nykyisin asukkaita on n. 400
- Vieki -nimen uskotaan olevan saamen kielen peruja ja viittaavan saamen sanoihin viehka ´melko(inen), melko suuri´ ja viehâ '(talon) väki; voima, into'. Tämä on
suomen väki-sanan etymologinen vastine.
- Viekin kylältä löytyy vielä runsaasti palveluita. Kylällä on oma kyläkauppa ja pankkikonttori on auki kahdesti viikossa. Lisäksi kylällä on oma kirkko ja seurakuntatalo.
- Viekin kylän kuuluisimpia nähtävyyksiä on Viekijärven kirkko. Kirkko on rakennettu vuosina 1907 – 1911. Kirkkoon mahtuu noin tuhat henkeä. Kirkon suunnitteli rakennusmestari A.E. Olllilainen arkkitehti A.F. Sjöströmin piirtämän Kurkijoen kirkon pohjalta. Goottilaispiirteisen kirkon tornin korkeus on 40 metriä.
- Viekistä löytyy myös oma pyhän Nikolaoksen tsasouna. Viekin lähialueille muutti runsaasti karjalaisia evakoita sotien jälkeen.
- Viekin kylän läpi virtaa melontaan ja kalastukseen sopiva Viekijoki (joka muuten on varmaan maailman mutkaisin joki...).
- Vieki sijaitsee Kontiomäeltä Joensuuhun menevän rautatien varrella. Viekin asemarakennus on vuodelta 1970.
- Viekistä löytyy myös harrastuskäyttöön tarkoitettu lentokenttä
- Viekin kylällä on oma vesiosuuskunta, joka hoitaa sekä puhdas- että jätevedet.

Mielenkiintoisia asioita Viekin kylällä:

VPK ja PaloNaiset
Viekin kylällä toimii todella aktiivinen vapaapalokunta sekä sen yhteydessä PaloNaiset -osasto. Viekin VPK:n toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, ja VPK:lla on sammutussopimus
Pohjois-Karjalan Pelastuslaitoksen kanssa. Toiminnan päätarkoitus on palo- ja pelastustoimintaan osallistuminen sekä valistustoiminta. Nykyisin puhutaan paljon kyläturvallisuudesta ja Viekin VPK on hieno osoitus siitä, mitä kyläläiset itse voivat turvallisuuden eteen tehdä. Sopimuksen tehneitä jäseniä on tällä hetkellä 30, joista hälytysryhmässä on 16 henkilöä. Nykypäivän toiminta on laaja-alaista käsittäen hälytystehtävät, valistustoimintaa (kodin alkusammutus), avunantotehtävät kuten eläinten siirrot, puiden kaadot ja kaivojen puhdistukset. Nettisivut täällä.

Ylämaan karjaa
Viekin kylältä löytyy vielä useampiakin maatiloja. Yksi erikoisuus on Jaana ja Sami Jääskeläisen ylämaan karjaa kasvattava tila. Ylämaan karja (engl. Highland Cattle) on skotlantilainen naudan alkuperäisrotu. Sen ominaispiirteitä ovat suuret sarvet ja paksu turkki. Rotu on erittäin karaistunut ja tulee toimeen karuissakin olosuhteissa. Karjankasvatuksen lisäksi tila tekee koneurakointia.

Villisikoja
Ylämaan karjan lisäksi kylältä löytyy myös Villisikatila. Tilaa pyörittävät Kirsi ja Kaj Filenius ja tila sijaitsee Viekistä Mätäsvaaraan päin. Tila on perustettu neljä vuotta sitten ja lähes kaikki tilan tuottama liha jää maakuntaan. Kysyntä villisian lihalle on kovaa tällä hetkellä. Aika monessa paikassa nähdään villisikaa joulupöydässä! Tuotteita myydään suoraan tilalta ja kinkkujen lisäksi suosituimpia tuotteita ovat makkarat, palvit ja purkkiliha.

Tuumatupa
Viekin kylällä toimii Tuumatupa –niminen päiväkeskus, joka on suunniteltu syrjäytyneille ja työttömille, mutta jonne muutkin kyläläiset ovat aina tervetulleita. Tuumatupa on yhteinen kohtaamispaikka, jossa on ruokailu- ja pyykinpesumahdollisuus. Lisäksi siellä tehdään tilausleivontaa ja toimitetaan ruokaa alueen vanhuksille. Tällä hetkellä Tuumatupa työllistää kuusi henkilöä, joista osa työskentelee työllistämistuella ja osa harjoittelu- tai kuntoutusrahalla. Toimintaa rahoitetaan mm. ruoka- ja myyjäistuloilla. Aiemmin Tuumatupaa pyöritti Lieksan Helluntaiseurakunta, nykyisin toiminnasta vastaa Lieksan Tukipiste.

Kyläkauppa
Viekin kylältä löytyy nykyajan harvinaisuus eli oma kyläkauppa. K-extra Sinisalmi on kylän yhteinen kokoontumispaikka. Kauppapalveluiden lisäksi Sinisalmesta löytyy lääkekaappi, asiamiesposti, matkahuolto ja veikkauspiste. Kauppa sijaitsee aivan kylän keskustassa.

Kyläparturi
Viekin kylällä toimii oma kyläparturi Sirkka Timonen. Parturi-kampaamoliikkeen tilat sijaitsevat Viekin kylällä, mutta Sirkka tekee leikkuuta myös asiakkaiden luona Lieksaa ja Nurmesta myöten.

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa