Elinvoimaa luonnontuotteista

15.9.2016 Yrittäjyys
Kauppiaat Jouko Martiskainen ja Irina Leinonen. Kauppiaat Jouko Martiskainen ja Irina Leinonen. Mari Voutilainen

Suomen pitkät valoisat kesäyöt ja puhdas ilma tekevät monista luonnontuotteistamme ainutlaatuisia. Niiden kaupallinen hyödyntäminen esimerkiksi ravinnon lähteenä tai terveyttä edistävinä tuotteina on kuitenkin melko vähäistä. Nurmeslainen luonnontuoteyritys Summer Cape Oy on omalta osaltaan tarttunut toimeen. Yritys on jo parin vuoden ajan kehitellyt omaa tuotesarjaa, jossa yhdistetään ikivanhaa kansainvälistä osaamista suomalaisiin luonnontuotteisiin.

Testauksen kautta tuotantoon

Summer Cape Oy on toiminut luonnontuotealalla jo lähemmäs kaksikymmentä vuotta. Yritys pyörittää Nurmeksessa luontais- ja luomukauppa Silentiaa sekä Luontoapteekkia, jotka muuttivat viime syksynä uusiin tiloihin. Lisäksi netissä toimii Silentia SHOP verkkokauppa. Yritys on valtakunnallisen luontaistuntija –ketjun jäsen.

Kauppiaat Jouko Martiskainen ja Irina Leinonen ovat jo parin vuoden ajan kehitelleet uusia tuotteita yrityksen omaan Vis Novum tuotesarjaan. Uusissa tuotteissa yhdistyvät itämaisen kansanlääkinnän perinteinen vuorimineraali eli mumijo – jauhe sekä suomalaiset luonnontuotteet.

- Mumijo-jauhetta on käytetty jo tuhansien vuosien ajan etenkin Himalajan alueella. Se auttaa palautumaan rasituksista ja sen uskotaan edistävän myös luunmurtumien ja palovammojen paranemista. Meille jauhe tulee puhdistettuna ja sertifioituna suoraan Tiibetistä. Täällä olemme kokeilleet ja testanneet jauheen käyttöä yhdessä suomalaisten ainesosien kuten esimerkiksi tervan, hunajan ja erilaisten luonnonkasvien kanssa. Prosessi on kestänyt jo parisen vuotta ja ensimmäinen tuote on tulossa myyntiin syksyllä, kertoo reseptien laatimisesta vastaava Irina Leinonen.

luontaistuote2


Tällä hetkellä Summer Cape Oy valmistuttaa reseptoimansa tuotteet yhteistyössä Suomalaisen lääketehtaan kanssa. Ensimmäisenä myyntiin tulevat kapselit, jatkossa myös voiteet ja veteen sekoitettavat tipat. Tuoteperheen kasvaessa tarkoituksena on käynnistää myös oma valmistus. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa merkittävä osa yrityksen myynnistä syntyy itse kehitetyn ja valmistetun tuotesarjan kautta.

Yritystuki apuna kehitystyössä

Uuden tuotesarjan kehittämiseen Summer Cape Oy sai yritystukea maaseuturahaston kautta. Tuotekehitys on hidasta työtä ja prosessin aikana syntyy monenlaisia kustannuksia.

- Vaikka luontaistuotteet eivät ole lääkevalmisteita, niiden tuotantoa valvotaan monin tavoin. Uusien tuotteiden kehittämisen yhteydessä testataan eri aineiden soveltuvuutta yhteen ja tehdään myös allergiatestausta. Ja Evira valvoo lopputulosta. Ilman Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen sekä paikallisen elinkeinoyhtiö Pikes Oy:n apua emme olisi kyenneet käynnistämään koko prosessia, kiittelee Jouko Martiskainen.

Hyvät kokemukset kehittämistyöstä ovat rohkaisseet yritystä myös jatkamaan tuotekehitystä. Parhaillaan on sisällä toinen yritystukihakemus luonnontuotteiden jatkojalostukseen liittyen. Yksi kehitystön pullonkauloista on kuitenkin raaka-aineiden saatavuus.

- Luonnontuotteiden parempi hyödyntäminen olisi hyvä keino koko alueen elinvoimaisuuden kehittämiseen. Esimerkiksi meillä olisi kovasti käyttöä paikalliselle kerääjäverkostolle, jonka kautta saisimme hankittua tarvittavat luonnonkasvit. Tällä hetkellä ostamme kasvinosat monen sadan kilometrin päästä. Kasvien keräily, kuivaus, jauhatus, varastointi ja kaikki muuta vaiheet voisivat tuoda alueelle uusia työpaikkoja.

Tuen tiedot

  • Tuen tyyppi: yritystuki
  • Yhteistyötaho: Pohjois-Karjalan ELY
Reeta Rönkkö

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

Pohjois-Karjalan Ely-keskus Leader Suomi Mahdollisuuksien maa Euroopan maaseuturahasto Maaseutu 2020 Leader Itä-Suomen kalatalousryhmä