Taidelainaamo tuo väriä elämään

2.2.2012 Uutisarkisto
Nurmkesen vanhalla asemalla toimii taidelainaamo Nurmkesen vanhalla asemalla toimii taidelainaamo Reeta Rönkkö

Nurmeksen vanhan rautatieaseman suojissa toimii nykyisin yritys, jollaista ei ihan jokaisesta maaseutupitäjästä löydy. Syksyllä 2011 toimintansa aloittanut galleria-taidelainaamo pysäyttää kävijänsä tutustumaan Pielisen Karjalan taiteeseen ja taiteilijoihin. Kotiseudulleen 20 vuoden maailmalla olon jälkeen palanneen yrittäjä Minna Kähkösen mukaan taidelainaamo tuo asiakkaiden lisäksi väriä ja iloa myös hänen omaan elämäänsä.

Opiskellessaan tekstiilisuunnittelijaksi Taideteollisessa Korkeakoulussa Helsingissä Minna vietti usein vapaahetkiään Rikhardinkadun kirjaston taidelainaamossa. Haave omasta vastaavasta syntyi jo silloin. Ajatus alkoi konkretisoitua pari vuotta sitten, kun Minna päätti palata kotiseudulleen Nurmekseen ja ryhtyä yrittäjäksi. Mikään itsestäänselvyys taidelainaamo ei kuitenkaan ollut. Yrittäjäkursseilla tehtyjen laskelmien mukaan ainoastaan taidelainaamo –toiminnalla yritystä olisi ollut vaikea saada kannattavaksi, joten Minna aloitti Aamu&Virkku nimeä kantavan yritystoimintansa mainos- ja muotoilutoimistona keväällä 2011. Käytössä ollut työtilakaan ei olisi sopinut galleria- ja taidelainaamotoimintaan.

Syksyllä Minna sitten sai kuulla vanhalta asemalta vapautuvasta yritystilasta ja päätös syntyi lopulta yhdessä päivässä.  Aseman avarat ja korkeat tilat soveltuvat erittäin hyvin taiteen esittelyyn ja sijainti keskellä Nurmeksen vanhaa kauppalaa on ihanteellinen. Vaikka pääosa yrityksen tuloksesta syntyy edelleen graafisen suunnittelun, yritysilmeen kehittämisen, esitteiden ja muun vastaavan mainostoimistotyön puolella, on taidelainaamon toiminta Minnan mukaan lähtenyt yllättävänkin hyvin pyörimään.

Kun työpöydän takana olevista suurista ikkunoista avautuu kaunis maisema Pieliselle ja päätä kääntämällä näkee hyvän valikoiman korkealaatuista taidetta, sanoo Minna joka aamu töihin tulleessaan pohtivansa voiko tämän parempaa olla. On etuoikeus, kun saa työkseen tehdä sitä mistä pitää. Muutenkin elämä kotiseudulla on Minnan mukaan enemmän ihmisen kokoista ja näköistä. On tilaa olla ja hengittää.

Kotiseudun taiteilijat esillä

Taidelainaamon idea on varsin yksinkertainen. Lainaamossa esillä olevia tauluja voi joko suoraan ostaa tai sitten vuokrata kotiaan piristämään vaikkapa kuukaudeksi. Ja jos sitten vuokra-aikana tulee sellainen olo, että haluaa ostaa taulun itselleen, maksetut vuokrat vähennetään myyntihinnasta. Taulun voi lunastaa itselleen myös osamaksulla eli maksamalla kuukausivuokraa niin kauan, että taulun hinta tulee täyteen. Yleisin taulunvuokraaja on sellainen, joka haluaa taulun kotiinsa ”sovitettavaksi”, eli katsoa miltä taulu näyttää omalla seinällä ja tehdä ostopäätöksen vasta sitten. Taidelainaamotoiminta on Minnan mukaan hyvä keino vähentää taiteen elitismiä, koska vuokraaminen ja osamaksu ovat tavoitettavissa olevia mahdollisuuksia tavallisen kuluttajan tulotasolle.

Aamu&Virkun välittämä taide on paikallista. Valikoimaan kelpuutetaan vain sellaisten taiteilijoiden töitä, joilla on joku side Pielisen Karjalaan. Pääosin taiteilijat joko asuvat Pielisen Karjalassa tai ovat sieltä kotoisin. Paikallisuus kiinnostaa ja erityisesti oman alueen asukkaille se on usein jopa ostamisen edellytys. Taiteilija saa työnsä esille taidelainaamoon ilmaiseksi, mutta myydystä tai vuokratusta työstä yrittäjä perii välityspalkkion. Järjestelmä on toimiva, koska se antaa taiteilijoille mahdollisuuden saada töitään esille ja toisaalta myydystä työstä välittäjänä toimiva yrittäjäkin saa osansa.   

Yhteistyötä ja tulevaisuuden haaveita

Aamu&Virkun lisäksi Nurmeksen vanhalla asemalla toimii myös suosittu kahvila-ravintola Kaneli sekä paikallisen Käsityökeskuksen myymälä. Ravintolan ja käsityökeskuksen asiakkaat piipahtavat usein taidelainaamon puolella ja päinvastoin. Aseman yritykset täydentävät hyvin toisiaan ja asemasta onkin tullut monen nurmeslaisen ja matkailijan suosittu käyntikohde. Paikka on ehdottomasti vierailemisen arvoinen.

Tulevaisuudessa Minnalla on haaveena laajentaa yrityksen toimintaa ohjelmapalveluiden puolelle. Esimerkiksi taidekävelyt tai lapsille suunnatut taidetapahtumat ovat mietinnän alla. Lisäksi taidelainaamossa esillä olevista taiteilijoista useat ovat moniosaajia, joilta onnistuu myös musisointi ja muut taiteen muodot. Taitoja voisi jatkossa hyödyntää aseman alueen ja koko vanhan kauppalan miljöön elävöittämisessä. Yhtenä haaveena Minnalla on myös oman maalausharrastuksen uudelleen herätteleminen. Taidelainaamon valikoimassa nähdään tulevaisuudessa ehkä myös Minnan omia tauluja.

Reeta Rönkkö

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

Pohjois-Karjalan Ely-keskus Leader Suomi Mahdollisuuksien maa Euroopan maaseuturahasto Maaseutu 2020 Leader Itä-Suomen kalatalousryhmä