A+ A A-
Tarinoita toimijoilta 17.12.2019

Suunnistusmahdollisuuksia kehitetty ahkerasti Keski-Karjalassa!

Kuva: Tommi Torni Kuva: Tommi Torni Maare Karjalainen

Keski-Karjalan Rasti on Keski-Karjalan kuntien alueella toimiva aktiivinen kuntosuunnistusseura, jonka toiminta-ajatuksena on ylläpitää ja kehittää suunnistusharrastuksen mahdollisuutta matalan kynnyksen harrasteena kaikille luonnossa ja liikunnan parissa viihtyville. Seura järjestää kesäisin noin 34 kuntosuunnistus tapahtumaa, joissa tulee lähes 2000 suunnistussuoritusta. Lisäksi seura järjestää alueen kouluille ja lapsiperheille erillisiä koulutuksia ja tapahtumia. Seura täyttää tänä vuonna 31-vuotta. Jäseniä seurassa on tällä hetkellä noin 200.  

Suunnistuksen tärkein elementti - suunnistajan urheilukenttä - on ajan tasalla oleva suunnistuskartta. Suunnistusseuran toiminnan jatkuvuuden ja kehittymisen edellytyksenä on saada uusia karttoja uusista maastoista suunnistuskäyttöön. Jos suunnistajat joutuvat vuodesta toiseen suunnistamaan vain liiankin tutuiksi tulleissa suunnistusmaastoissa, hiipuu innostus väkisinkin hyväänkin kuntoilumuotoon. Metsä ja luonto muuttuu vuosittain. Metsien uudistukset ja hakkuut sekä metsän ja sen aluskasvillisuuden kasvu johtavat siihen, että suunnistuskarttoja on kattavasti ajantasaistettava, että ne vastaisivat mahdollisimman hyvin sitä maastoa, mistä kartat ovat aikoinaan piirretty.  

Tommi Torni Keski-Karjalan Rastista kertoo, että viime vuosina kaikki KeKaRa:n suunnistuskartat ovat olleet kokonaisvaltaisen päivityksen tarpeessa. Varsinkin uusien ja kokemattomien suunnistajien kannalta karttojen pitäisi olla mahdollisimman hyvin ajan tasalla, jotta suunnistustaito pääsisi kehittymään ja heidät saataisiin uudestaankin metsään suunnistamaan. Edellä mainitut asiat korjattiin Leader-hankkeella palkkaamalla puoleksi vuodeksi työntekijä päivittämään kaikki alueen 25 karttaa ajan tasalle. Ostopalveluna tilattiin ammattikartoittaja Jussi Silvennoiselta neljä uutta karttaa.  

Koska ajantasaistustyö maastossa sekä tallennustyö vaatii hyvän suunnistustaidon ja kartan päivittämistaidon omaamisen lisäksi siihen soveltuvaa karttaohjelmistoa ja laitteistoa, hommasimme hankkeessa myös karttaohjelmistot (Ocad 2019 Orienteering), niille tietokoneet ja tulostimen. Lisäksi maastotyötä helpottamaan ostimme maastotietokoneen GPS-yhteydellä. Osaavan työntekijän käsissä nämä mahdollistavat, helpottavat ja nopeuttavat huomattavasti karttojen päivittämistä ja tekemistä.

Kartoittajan työvälineet

 

Lisäksi Leader-rahoituksella on myös hankittu kuomullinen peräkärry suunnistusvälineistön siirtoon, jolloin kilpailut on helpompi järjestää eri kohteissa.  

Kuntorastit

Seura hankki kouluttautumalla ja hankkeella hankitulla kalustolla riittävän ammattitaidon karttojen ajantasaistamiseen, jolloin ajantasaistaminen tapahtuu täysin seuran omana työnä. Näitä uusia ja paranneltuja päivitettyjä karttoja pystyvät varmasti hyödyntämään muutkin Keski-Karjalaiset urheilijat ja kuntoilijat, kuten maastopyöräilijät, hiihtäjät, partiolaiset ja lenkkeilijät. Tavoitteenamme on jatkossa saada  lisää uusia kuntoilijoita suunnistusmetsään siten, että vuosittaisia suunnistussuorituksia olisi 3000, Keski-Karjalan Rastista kerrotaan.

Maare Karjalainen

Toiminnanjohtaja
Keski-Karjalan Jetina ry

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa