A+ A A-
Yleiset 16.3.2021

Tunnelmallisen radan kasvojen kohotus

Pielisjärven Hevosystäväinseura on järjestänyt raveja Lieksan Mähköllä sijaitsevalla raviradallaan jo vuosikymmeniä. Maan eturivin kesäratoihin kuuluva kavioura on perinteisesti houkutellut raviurheilun ystäviä ja raviammattilaisia pidemmänkin matkan takaa kokemaan rennon letkeää ravitunnelmaa. Lieksan raviradan nousu yhdeksi itäisen Suomen houkuttelevimmista kesäradoista on vaatinut järjestäjiltä rutkasti työtä ja talkoohenkeä jo vuosien ajan. Ja niiden lisäksi taloudellisia panostuksia, jotta raviradan kunto saadaan pysymään ajanmukaisena. Tuota talkoohenkeä ja panostusta lieksalaiset hevosurheilun ystävät osoittivat runsain mitoin vuoden päivät sitten, kun ravirata ympäristöineen koki mittavan kasvojenkohotuksen.

- Yksi keskeisimpiä uudistuksia oli tämä valjastuskatos ja sen yhteydessä oleva eläinlääkärin näytteenottotila. Se on tärkeää, että hevosenomistaja pääsee nyt näkemään testin oton, eikä mahdollisen positiivisen tuloksen tullessa tarvitse käräjille mennä, Pielisjärven Hevosystäväinseuran pitkäaikainen nokkamies Timo Ryynänen avaa uudistushankkeen tuloksia.

Toinen iso kohennus olosuhteisiin oli radan pidentäminen täyteen kilometrin matkaan.

-Ravirata oli 12,6 metriä liian lyhyt, mutta nyt saimme sen tasan kilometrin mittaiseksi. Se on järjestäjän kannalta suuri helpotus, kun joudumme aina takasuoralla olevien lähtöjen lähtöpaikkoja laskemaan. Samalla saimme rataprofiilia paremmaksi, kun radan korkeus on koko matkalta nyt sama ja kaarteet symmetrisiä. Ja tuohon keskikentälle teimme harjoitteluradan, jossa hevonen voi harjoitella rataa pehmeämmällä alustalla, Ryynänen luettelee parannuksia kilpailuolosuhteisiin.

phy1

 

Jarmo Leinonen (vas.) ja Timo Ryynänen pitävät uutta valjastuskatosta tärkeänä uudistuksena.

Kiitosta on tullut

Suurimmalta osaltaan talkootyönä tehdyssä parannushankkeessa rata-alue sai myös turvallisuutta parantavaa aitaa ympärilleen sekä järjestämistä suuresti helpottavan, aiempaa suuremman kasteluvesilammikon.

-Aiemmin jouduimme ajamaan kasteluvettä Lieksanjoesta, joka oli iso työ aina ennen raveja. Viime kesänä kasteluvesi jo riitti, kun saimme tehtyä tuon lammikon isommaksi. Kyllä tässä melko lailla mittava kasvojen kohotus radalle ja helpotus ravien järjestämiseen on tullut tehtyä, Ryynänen ja Pielisjärven Hevosystäväinseuran puheenjohtajan nuijan vastikään Ryynäseltä saanut Jarmo Leinonen tunnustavat.

Kaksikon mukaan uudistettu rata sai kiitosta viime kesänä, kun ammattiohjastajat pääsivät sitä testaamaan.

-Tässä kunnostushankkeessa ostimme myös uuden lanan radalle, joten radanhoitokalusto alkaa olla hyvällä tolalla. Kyllä ne tuntuivat hevosmiehet ja kuskit olevan tyytyväisiä rataan ja varsinkin sen uuteen profiiliin, kaksikko myhäilee.

Koronan taittumista odotellaan

Korona-pandemia on vaikuttanut pahasti myös raviurheiluun ja se tulee näkymään myös Lieksan tulevan kesän ravikaudessa.

-Ravipäiviä on vähennetty jokaiselta radalta ja meilläkin on tulevana kesänä vain kolme ravipäivää. Kesä-, heinä- ja elokuussa ovat tämän vuoden ravipäivät. Toivotaan, että korona vähän helpottaisi, niin pääsisi yleisöä radalle ja ponilähtöjäkin saisi järjestää, Leinonen asettelee toiveita jatkoon.

Vaikka Pielisjärven Hevosystäväinseurassa valta vaihtuikin, niin se ei Leinosen mukaan tule juurikaan toiminnassa näkymään.

-Samalla kaavalla mennään jatkossakin, isoja muutoksia ei ole tulossa. Pyritään olemaan edelleen hevosväelle raviharrastuksen mahdollistaja tämän radan kautta, Leinonen linjaa.

Panu Kärkkäinen

Hanketyöntekijä
Vaara-Karjalan Leader
panu.karkkainen@lieksa.fi

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa