A+ A A-
Yleiset 15.4.2021

Nurmeksessa availlaan uusia reittejä retkeiltäväksi

Uuden synnyttämisessä yhdistyvät useimmiten tarve ja toimeenpaneva voima. Nurmeksen kaupungin helmikuun alussa käynnistyneessä reittihankkeessa tarpeen loivat alueen monet matkailuyritykset, joiden asiakaskunta on yhä enenevissä määrin kiinnostunut luonnosta ja siellä liikkumisesta. Toimeenpaneva voima on taas maastopyöräilystä ja luonnossa liikkumisesta nauttiva Katri Kantola, jonka opinnäytetyöstä Nurmeksen alueen reitistön uuteen uskoon laittava hanke oikeastaan syntyi.

- Valtimolle pari vuotta sitten muuttaessani huomasin, että tältä alueelta puuttuivat maastopyöräreitit tai merkityt reitit ylipäätään. Toki Metsähallituksen retkeilyalueilla, Peurajärvellä ja Mujejärvellä sekä myös Raesärkillä niitä pienimuotoisesti oli olemassa. Mutta pidemmät virkistysreitit puuttuivat, Kantola muistelee ensihuomioitaan Nurmeksen reittien tilanteesta.

Ylempää AMK-tutkintoa opiskellessaan alueen reitistön kehittäminen nousi mieleen hyvänä opinnäytetyön aiheena.

-Siitä opinnäytetyöstähän se ajatus sitten lähti, että kirjoitetaan hanke, hankitaan rahaa ja toteutetaan reitistö. Toki vahvana vaikuttajana oli myös se, että Nurmeksen ja Valtimon matkailuyrittäjät sekä paikalliset ihmiset ovat olleet jo pidempään sillä mielellä, että alueelle pitäisi reittejä saada, Kantola taustoittaa hanketta.

Raesärkältä 1

 Raesärkkien kaltaiset reitit halutaan Nurmeksessa ahkerampaan käyttöön.

Suunnitelmat käytäntöön

Marraskuun loppuun saakka käynnissä olevan hankkeen tarkoituksena on tehdä reittien rakentamistöitä tukevat suunnitelmat, kuten opastus- ja viitoitussuunnitelma, turvallisuussuunnitelma, suunnitelma rakennustöiden toteuttamisesta sekä ylläpitosuunnitelma reiteille ja taukopaikoille. Lisäksi hankkeen yhtenä isona työkokonaisuutena on maankäyttösopimusten neuvottelut maanomistajien kanssa suunnitelluille reiteille. Maankäyttösopimukset ovat edellytys reittien rakentamiselle, koska luvat maa-alueiden käyttöön tulee luonnollisesti olla kunnossa ennen kuin rakennus- ja raivaustöitä voidaan aloittaa.

-Maankäyttösopimusten tekeminen on hyvässä vauhdissa ja menevät eteenpäin. Jonkin verran joudumme varmaan muuttamaan suunniteltuja reittejä, koska ihan kaikkien maanomistajien kanssa emme ole päässeet yhteisymmärrykseen, Kantola kertoo.

Raesärkkää2 2

 Tavoitteena on, että retkeilijöille olisi tarjolla lähes yhtenäinen reitti Hyvärilästä aina Peurajärvelle saakka.

Hyvärilästä Peurajärvelle

Tavoitteena on, että jatkossa Nurmeksen alueella voisi juosta, pyöräillä ja patikoida sekä talven aikaan umpihankihiihtää tai lumikenkäillä reilun sadan kilometrin mittaisella reitistöllä.

-Alkuperäissuunnitelma oli, että saisimme yhtenäisen reitin Bomba-Hyvärilä-alueelta Valtimon kautta Hiidenportin kansallispuistoon ja siitä edelleen Peurajärvelle. Tarkoitus olisi elvyttää vanhoja reittejä osittain, kuten Talonpojan taivalta ja tehdä uusia reittejä Nurmeksen taajaman alueelle, jolloin se palvelisi hyvin esimerkiksi Bomba-Hyvärilän matkailukeskittymää. Nyt tosin näyttää, ettei ihan yhtenäistä reittiä saada, mutta hyvin lähelle kuitenkin, Kantola lupaa.

Panu Kärkkäinen

Hanketyöntekijä
Vaara-Karjalan Leader
panu.karkkainen@lieksa.fi

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa