A+ A A-
Yleiset 13.9.2021

Kunnantalon uusi elämä

Kun Valtimon kunta liittyi Nurmeksen kaupunkiin vuoden 2020 alussa jäi keskeisellä paikalla Valtimon taajamassa sijaitseva kunnantalo huomattavasti aiempaa vähemmälle käytölle. Koska suuri talo on vielä hyvässä kunnossa ja valtimolaisten helposti saavutettavissa, niin kunnantalosta Kuntalaisten Taloksi muuttuneelle, vuonna 1988 valmistuneelle rakennukselle haluttiin löytää uutta käyttöä. Tuota käyttöä kehittelemään käynnistettiin Vaara-Karjalan Leaderin ja Nurmeksen kaupungin rahoittama Valtimon kohtaamispaikka -hanke, jonka tavoitteena on tukea järjestöjen toimintaa sekä toteuttaa konkreettinen kaikille avoin kohtaamispaikka Valtimolle.  

-Nurmeksen ja Valtimon kuntaliitoksen aikaan haluttiin, ettei tämä Valtimon kunnantalo jäisi ilman toimintaa. Haluttiin, että täällä voisi järjestää erilaista toimintaa matalalla kynnyksellä ja samalla myös tukea monipuolista järjestötoimintaa, järjestökoordinaattori Katri Kantola taustoittaa Valtimon kohtaamispaikka –hanketta. 

Kunnantalon uuden elämän etsiminen hankkeen puitteissa lähti vauhdikkaasti liikkeelle, mutta koko maapalloa ravisuttanut ja edelleenkin otteessaan pitävä koronapandemia toi töyssyjä matkaan Valtimollakin. 

-Koko hanke meni tauolle koronan vuoksi muutamaksi kuukaudeksi ja toi vähän epävarmuutta jatkolle. Vuosi sitten syksyllä tämä talo oli myös remontissa, kun tänne valmisteltiin tiloja kirjastolle. Ennen viime joulua tilat alkoivat olla kunnossa, ja vuoden alusta pääsimme avaamaan kohtaamispaikan ja kirjaston, Kantola kertoo. 

valtimo2

Katri Kantolan ajatuksissa Kuntalaisten Talosta on tulossa valtimolaisten matalan kynnyksen kohtaamispaikka.

Monipuolisia mahdollisuuksia

Valtimon Kuntalaisten Talon reilut 3 200 neliötä ja noin 50 nurkkaa antaa oivat mahdollisuudet toimintaan ja tekemiseen niin nuorisolle kuin pidempään elämästä nauttineillekin. Tällä hetkellä Kuntalaisten Talossa toimii kirjaston lisäksi muun muassa nuorisotilat, museo, kahvila ja kaupungin asiakaspalvelupiste. 

-Meiltä löytyy tiloja peileillä varustetusta tanssisalista aina entisen valtuustosalin isoon kokoustilaan. Myös pienempiä kokoushuoneita yhdistysten käyttöön löytyy useita ja tarjolle on myös tulossa etätyötilaa Valtimolla viihtyville työntekijöille, Kantola sanoo. 

Hänen mukaansa syksyn tullen paikalliset yhdistykset ovat aktivoituneet ja ottaneet Kuntalaisten Talon tiloja mukavasti käyttöön. 

-Nyt on alkamassa kansalaisopiston, musiikkiopiston sekä Valtimon Vasaman toimintaa täällä. Nuokkari pyörii kivasti ja sen tiheämpää aukioloa nuoret tuntuvat kaipaavan kovasti. Kyllä minulla on kova usko, että tämä talo saa uuden elämän näiden yhdistysten kokouspaikkana ja kaikkien valtimolaisten olohuoneena, ainakin vuoden loppuun saakka käynnissä olevaa Valtimon kohtaamispaikka –hanketta vetävä Kantola vakuuttaa. 

valtimo3

Kirjasto on yksi Kuntalaisten Talon keskeisistä palveluista.

 

 

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa