A+ A A-
Uutisarkisto 28.8.2012

Vesistö kuntoon yhteistyöllä

Niittourakoitsija Mikko Hirvonen ja apumies Juhani Peuhkurinen ovat työn touhussa Vihissä, Rääkkylässä. Ruovikkoniittojen "sesonkiaika" on puolitoista kuukautta kesäisin – heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun.

Niemisen ja Sintsin seudun kyläyhdistyksen hanke, Ruovikot hallintaan, on mukana valtakunnallisessa Parhaat käytännöt -kilpailussa. Hanke on mukana sarjassa "Esimerkkillinen ympäristöteko".

Ruovikot-hallintaan3

 

Niemisen ja Sintsin seudun kyläyhdistys koordinoi Onkamojärvien kunnostamista Pohjois-Karjalassa. Pien- ja Suur-Onkamo –järvien tila oli päässyt heikoksi ja kyläläisten keskuudessa oli selkeä käsitys siitä, että jotain pitää tehdä. Kyläyhdistys on toteuttanut useita vesistön kunnostamiseen tähtääviä hankkeita, sillä vesistöjen kuntoon saattaminen ei tapahdu ihan tuosta noin vain. Suunnittelu- ja selvitysvaiheen jälkeen nyt ovat menossa Ruovikot hallintaan –hankkeet sekä Keski-Karjalan Jetina ry:n että Joensuun seudun Leader –yhdistyksen toimialueilla, järvet sijaitsevat näiden kahden Leader-ryhmän välissä. Niemisen ja Sintsin seudun kyläyhdistyksessä on oivallettu se jokin - yhteistyön merkitys.

-Kunnostamisessa tarvitaan tietoa, asiantuntemusta ja yhteistä tahtoa, toteaa Onkamojärvien puuhanainen Tuovi Vaaranta. Kunnostaminen on äärimmäisen pitkäjänteistä työtä. Yksinomaan viranomaisilla eivät resurssit riitä, kunnostamisessa tarvitaan laajaa yhteistyötä ja laajapohjaista tietoa kunnostettavasta alueesta. Yhteistyössä ovat mukana niin kiinteistöjenomistajat, kunnat, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, Metsäkeskus, Vapo, paikalliset metsästysseurat kuin vesiosuuskunnatkin.

Nyt Onkamojärvillä on tehty puro- ja ojakunnostuksia, jotta ravinteiden ja humuksien siirtyminen vesiin estyisi. Lisäksi järvistä on poistettu särkikalaa. Kuten hankkeen nimikin kertoo Leader-hankkeissa keskitytään poistamaan ruovikkoja ja muuta vesikasvillisuutta, että vesi pääsisi virtaamaan. Leader-hankkeiden rinnalla myös Pohjois-Karjalan ELY-keskus rahoittaa vesikasvillisuuden poistamista.

-ELY-keskus suunnittelee ja valvoo ruovikoiden poistamista. Joka vuosi poistettavat ruovikot kartoitetaan. Kartta onkin tietokoneen lisäksi tärkein työkaluni, Tuovi naurahtaa.

-Meillä on aivan loistavat yhteistyökumppanit! Olemme sopineet yhteistyökumppaneiden kanssa, että kyläyhdistys keskittyy kunnostaviin töihin ja etsii rahoitusta Onkamojärvien laadun parantamiseksi. Nyt onkin menossa kolmas kesä ruovikoiden niittämisessä. Niittohommissa ovat rantakiinteistöjen omistajat auttamassa. Niitetty ruovikko tuodaan rantaan ja kuljetetaan kauemmaksi kompostointia varten, Tuovi kertoo. Selvitimme ennen niittovaihetta, voisiko ruovikkoa käyttää johonkin, esimerkiksi lämmöntuotantoon. Minulle on tärkeää, että toiminta on pysyvää ja että, saamme hoidettua koko ketjun – alusta loppuun saakka.

Ruovikot-hallintaan-2

Onkamojärvien kunnostamiselle kasvonsa antanut Tuovi Vaaranta vinkkaa, mitä mökkiasukkaat voivat tehdä oman lähivesistön hyväksi:

1.Ota ruovikot pois rannasta talvisin.

2.Paikallinen kyläyhdistys voi esimerkiksi ostaa jokamiehenruovikkoleikkurin, jolla voi kätevästi leikata pienemmät ruovikot. (Näin tulet tutuksi myös kyläyhdistyksen toiminnan kanssa.)

3.Jätä rantakaistale nurmialueen ja rannan väliin. Älä lannoita lannoita nurmea rannassa, ethän myöskään tee kompostia ihan rantaan.

 

Mari Voutilainen

Joensuun seudun Leader -yhdistys

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa