A+ A A-
Uutisarkisto 26.9.2012

Talkoissa tavataan!

Talkoissa Rikkarannan kylätalolla. Talkoissa Rikkarannan kylätalolla. Tanja Airaksinen

Outokummun Rikkarannassa kyläyhdistys kunnostaa Ketun taloa kylätaloksi. Syyskuisena perjantaipäivänä talolle saapui jälleen joukko talkoolaisia. Ulkona jatkettiin pihan raivausta ja sisäpuolella maalattiin.

- Monet ovat sanoneet, että parasta talkoissa on se, että näkee muita kyläläisiä ja voi vaihtaa kuulumisia, Rikkaveen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Liisa Hiltunen toteaa. Useammat talkoot on jo pidetty. Isot koneet ja pienet ihmiset ovat olleet töissä, Liisa naurahtaa.
 
Talkoilla on saatu tähän mennessä jo paljon aikaan. Parkkialue, maitolava ja bio-wc ovat jo tehtyjen töiden listalla. Piha-aluetta on siivottu ja tarpeettomiksi jääneitä vanhoja tavaroita raivattu pois. Kunnostamista pihapiirissä kuitenkin riittää.
- Tehdään sitä tahtia kun jaksetaan, ja onneksi vielä on ollut tekijöitä, noin 20 talkoolaista on kaikkiaan pyörinyt mukana, Liisa Hiltunen kertoo.

Työmäärä ei pelottanut kyläaktiiveja etukäteen.  
- Kaiken voi tehdä, kun vain rupeaa tekemään, Leena Turunen vastaa kysymykseen työmäärän suuruudesta.
- Alussa oli epäilijöitä siitä, saadaanko mitään aikaan. Tämä innoitti mukaan talkoisiin katsomaan, mitä yhdessä saadaan tehtyä, kyläyhdistyksen hallituksen jäsen ja talkoissa mukana ollut Leena Pennanen lisää.

Kylällä asuu paljon lapsiperheitä, joten kylätalolla toivotaan olevan tulevaisuudessa käyttöä. Tällä hetkellä kylällä on kuusi alle 3-vuotiasta lasta ja koululaisiakin riittää. 

Pusikosta löytyi kylätalo

- Ensi etsittiin pusikoiden keskeltä tie talolle ja sitten itse talo, kyläläinen ja talkoolainen Leena Turunen kertoo. Siitä kylätalon kunnostus on lähtenyt liikkeelle.
- Suunnitelmissa häämöttää vielä entisen kanalarakennuksen remontointi oleskelu- ja kokoustilaksi. Talo tehdään olkitaloksi. Lisäksi aurinkoenergialla toimivasta nettiyhteydestä ollaan kiinnostuneita, Liisa Hiltunen kaavailee Ketun talon tulevaisuudesta.

Nimensä Ketun talo on saanut siinä viimeksi asuneen Ketun perheen mukaan. Talo sijaitsee samalla paikalla, missä kylän ensimmäiset asujaimet ovat olleet. Talolla itsellään on jo kunnioitettavasti ikää, sillä talon rakennusvuoden on laskettu sijoittuvat 1800-luvun loppu vuosille. Talo on historiansa aikana ehtinyt toimia monessa käyttötarkoituksessa. Asuinkäytön lisäksi talo on toimittanut tehtävää kauppana, kouluna, majoituspaikkana, "työnvälitys toimistona" ja onpa siellä käyty elokuvissakin. Vuoden 2012 alusta talo siirtyi kyläläisten yhteiseen käyttöön, kun kyläyhdistys vuokrasi sen. Taloa ja pihapiiriä kunnostetaan nyt kylätoiminnan pisteeksi.

Ketun talon kunnostuksen lisäksi kolmen kylän Rikkarannan, Lähtevän ja Kumivaaran kylien yhteisellä yhdistyksellä, Rikkaveen kyläyhdistyksellä, on käynnissä kehittämishanke, jolla lisätään tapahtumia ja toimintaa kylällä. Hankkeet ovat saaneet Leader-tukea Joensuun seudun Leader -yhdistyksen kautta.

Katso myös Rikkaveen kyläyhdistyksen nettisivut ja FB-sivut

 

 

Tanja Airaksinen

Maaseudun Sivistysliitto, projektikoordinaattori

Joensuun seudun Leader -yhdistys, hankeneuvoja

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa