Varoitus
  • JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 67
A+ A A-
Uutisarkisto 10.10.2013

Kilpailu toi näkyvyyttä kansainväliselle Leader-toiminnalle

4H-toiminnanjohtajat Taina Parkkulainen ja Pirjo Poutanen sekä Pekka Tahvanainen Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta. 4H-toiminnanjohtajat Taina Parkkulainen ja Pirjo Poutanen sekä Pekka Tahvanainen Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta. Reino Löppönen

Suomalaiset hankekumppanit saivat tunnustusta Pohjoismaiden ja Baltian kansainvälisestä Leader-yhteistyöstä ”The Nordic-Baltic Leader Cooperation Award” -tapahtumassa Tallinnassa. Pohjoiskarjalaiset CULTrips ja The Planet Said to Me -hankkeet olivat mukana finaalin matkailu- ja nuorisosarjoissa. Suomalaisista Leader-ryhmistä parhaiten pärjäsivät satakuntalaiset. Kolmen kilpailusarjan voitto meni hankkeille, joissa oli mukana Karhuseutu tai Aktiivinen Pohjois-Satakunta.

Kilpailun tarkoitus ja säännöt

Kilpailun tavoitteena on tuoda esille maaseudun kehittämisen kansainvälistä yhteistyötä ja sen ”menestystarinoita” Pohjoismaissa ja Baltiassa sekä kohottaa laajan yleisön kiinnostusta monimuotoisiin teemoihin ja toimiin. Tarkoituksena on myös kannustaa Leader-ryhmiä toimimaan kansainvälisen yhteistyön parissa seuraavallakin ohjelmakaudella sekä vahvistaa Leaderin roolia EU:n Itämeren alueen strategian toimeenpanossa. Kilpailussa oli kolme peruskriteeriä: kansainvälisen Leader-hankkeessa on vähintään yksi toimija Pohjoismaista ja Baltiasta, hankkeen ei tarvitse olla päättynyt ja hanke on näkyvillä maaseudun kehittämisen Euroopan verkostoyksikön (ENRD) nettisivuilla.

Kansainvälinen jury valitsi parhaat

Kilpailun järjestäjinä olivat Latvian, Liettuan, Puolan, Ruotsin, Suomen, Tanskan ja Viron maaseutuverkostoyksiköt. Palkintogaala järjestettiin Tallinnassa syyskuun lopulla ja siinä palkittiin viiden sarjan parhaat hankkeet. Kilpailusarjoina olivat nuoriso, matkailu, kulttuuri, paikallisalueen kehittäminen ja paikalliset resurssit ja -ympäristö. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 60 kansainvälistä Leader-hanketta, joista finaaliin valittiin kaikkiaan 21 hanketta. Valintajuryn puheenjohtajana toimi Pekka Tahvanainen Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta. Kilpailu oli haastava projekti ja se otettiin hyvin vastaan, kertoi Pekka. Hänen mukaansa Leader on hyvä esimerkki maaseudun kehittämisen kansainvälisestä yhteistyöstä, johon muidenkin maaseudun toimijoiden olisi seuraavalla ohjelmakaudella toivottavaa tarttua.

Juttu Leader-kilpailusta Suomen maaseutuverkoston sivuilla

Lisätietoa kilpailun voittajista ja tuomariston lausunnoista (englanniksi)

Lisätietoa tapahtuman Viron retkipäivän kohteista (englanniksi)

Esitelehtinen 21 finalistihankkeesta (englanniksi)

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa