Avoimesti, rohkeasti – yhdessä tehden, Joensuun seudun Leader -yhdistys tähyää uudelle rahoituskaudelle

kesäkuu 22, 2022

Joensuun seudun Leader on merkittävä paikalliskehittäjä ja kehittämisen yhteensovittaja. Leader-yhdistys tähyää tulevalle rahoituskaudelle uuden strategian voimin. Strategia jätettiin maa- ja metsätalousministeriöön arvioitavaksi juhannusviikolla.

Joensuun seudun Leaderin missio on toimia avoimesti, rohkeasti ja yhdessä tehden. Yhdessä tekeminen onkin strategian ja tekemisen kokoava teema. Strategian painopisteitä ovat erilaisten ihmisten kohtaaminen, neljännen sektorin mukaan ottaminen kehittämistoimintaan, toimeliaat kylät, paikalliset ympäristötoimet sekä paikallisten palvelujen turvaaminen ja monipuolinen yritystoiminta.

- Olemme koonneet strategian teemat osallistavasti 40:ssä eri tilaisuudessa ja kuulleet yhteensä 634 osallistujaa. Emme siis tehneet strategiaa itsellemme, vaan koko seutukunnalle, etenkin sen toimijoille ja asukkaille toteaa Joensuun seudun Leaderin toiminnanjohtaja Mari Voutilainen. Avoimesti ja rohkeasti rouhimme kehittämisidut esille ja tarjoamme niille multavan kasvualustan, lisää Voutilainen.

Painopisteiden kautta Joensuun seudun Leader haluaa osaltaan osallistua ja rohkaista kehittämistyöhön, yhteisen työn lisäämiseen ja maaseudun merkityksen kasvattamiseen. Strategian tekemiseen ovat osallistuneet asukkaat ja Leaderin yhteistyökumppanit. Osallistamistyötä on tehty monen ikäisten kanssa kylä- ja lukiokierroksilla sekä erilaisissa tapahtumissa. Strategiassa näkyy myös koronan aikakausi, jolloin etätapahtumat mahdollistivat osallisuuden.

Strategia luo raamit hankerahoitukselle

Strategia ohjaa tulevaa hankerahoitusta. Leader-ryhmä tähyää 5.5 miljoonan kokonaisrahoitusta vuosille 2023-2027 sillä hankerahoitukselle on kysyntää. Julkisen rahoituksen tasosta päättää maa- ja metsätalousministeriö. Rahoitus muodostuu Euroopan unionin, Suomen valtion ja toimialueen kuntien rahoitusosuuksista. Lisäksi hankkeissa yhdistyy yksityinen rahoitus ja talkootyö, joka on yhteisöllisyyttä kasvattavaa toimintaa.

Strategia on kokonaisuudessaan luettavissa Joensuun seudun Leaderin verkkosivuilta: https://maakaista.fi/joensuun-seutu/yhdistys/toiminta

Lisätietoja antavat:

Hallituksen puheenjohtaja Teuvo Mutanen