Kalojen elohopeapitoisuuksia valvotaan Pohjois-Karjalassa, näytteitä vastaanotetaan 31.12.2022 saakka

marraskuu 22, 2022

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden valvontahankkeessa selvitetään kalojen elohopeapitoisuuksia Pohjois-Karjalan vesistöissä. Valvontahankkeen suunnitteluun on osallistunut ELY-keskus. Ulkopuolisina rahoittajina hankkeessa ovat mukana Vattenfall Oy, Metsähallitus, Tornator Oy, UPM Energy Oy, Pohjois-Karjalan Sähkö Oy, Kuurnan Voima, Stora Enso Oyj, Joensuun, Nurmeksen ja Lieksan kaupungit, Rääkkylän, Ilomantsin ja Juuan kunnat sekä Pielisen-Karjalan, Koitereen, Valtimon, Kitee-Jänisjoen, Oriveden ja Koitajoen kalatalousalueet.

Valvontahankkeen tavoitteena on

  • Selvittää eri vesistöissä elävien kalojen elohopeapitoisuuksia ja niissä mahdollisesti tapahtuneita muutoksia.
  • Saada tietoa kuluttajille, kalastajille ja valvontaviranomaisille. Tärkeänä tavoitteena on myös lisätä kalan turvallista käyttöä.
  • Laskea ns. turvallisen käytön rajat (= kullekin lajille annoskoko, jolla kuluttajan elohopea-altistus on tietyllä todennäköisyydellä pienempi kuin turvallisen altistuksen enimmäismäärä). Ruokavirasto määrittää rajat laskentamallin avulla.
  • Osallistua vesienhoidon kemiallisen tilan luokitteluun keräämällä tietoa ahventen elohopeapitoisuuksista.
  • Kerätä tietoa kalavesien käytön ja hoidon suunnittelun tueksi.

Vesistöt ja näytemäärät

Tutkimusalueeseen kuuluu vesistöalueita Joensuun, Nurmeksen ja Lieksan kaupungeista sekä Ilomantsin, Liperin, Rääkkylän ja Juuan kunnista. Näytteitä otetaan eri kalalajeista (ahven, hauki, made ja kuha) suuruusluokittain.

Näytteitä kerätään 31.12.2022 asti.  Näytteitä voivat toimittaa sekä ammatti- että harrastekalastajat. Taulukossa on nähtävillä mukana olevat vesistöt sekä vesistökohtaiset näytemäärät. Kalojen näytteenotto-ohjeet ja näytteen vastaanottopisteet löytyvät valvontahankkeen ohjeistuksesta.

Lisätietoja Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys:

Joensuu: Suvi Lahikainen, vs. terveystarkastaja, 013 330 8184, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Ilomantsi: Pirjo Kosonen, terveystarkastaja, 013 330 8216, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Juuka/Nurmes: Hannu Pesonen, terveystarkastaja, 013 330 8227, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Lieksa: Pertti Hippinen, terveystarkastaja, 013 330 8208, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot