A+ A A-
Leader 20 vuotta -juhlablogi 16.11.2016

Kyykerin koulun uusi elämä

”Hän usvan turvin pakeni ja katos kokonaan ja ovet auki jätti hän ja lamput palamaan. Ja jälkeenpäin hän harmitteli omaa tyhmyyttään kun sateen sekä tuulen päästi taloon pesimään.” Tämä Kirsi Kunnaksen Kuka lohduttaisi Nyytiä -kirjan erään lorun alku kävi mielessämme, kun Outokummussa keskustan kupeessa sijaitseva 50-luvulta toiminut koulu jäi tyhjilleen. Tarina sai kuitenkin yhtä onnellisen jatkon kuin lorussakin: ”Vaan kuka lohduttaisi Nyytiä ja kertois että uusi ja onnellinen perhe muutti taloon kello kuusi.”

Taloon ei onneksi päässyt sade pesimään, vaan sille alkoi Leader-hankkeen tuella uusi upea elämä.

Koulusta innovaatiokylätaloksi

50-luvulla rakennettu Kyykerin alakoulu oli 2000-luvun alussa kouluikäisten vähentyessä jäämässä pois koulukäytöstä. Pitkin suomea on paljon kouluja, jotka samasta syystä ovat jääneet joko rapistumaan tai parhaassa tapauksessa saaneet uuden elämän. Outokummussa vapautuvan koulun käytölle syntyi idea, joka sai myös päätöksentekijöiden tuen. Outokummun kaupunki päätti hakea Joensuun seudun Leader -yhdistykseltä kehittämis- ja investointitukea Kyykerin innovaatiokylätalolle. Hankkeen turvin koulu remontoitiin monien toimijoiden yhteiseksi kodiksi.

Remontti ja talosta huolehtiminen antoi ja antaa edelleen mielekästä tekemistä kaupungin työpajalaisille. Vuokralaisina on ollut näiden vuosien aikana niin yhdistyksiä kuin kaupungin toimintoja. Niin kuin elämässä on tapana, joku lähtee ja tilalle tulee toinen. Muunmuassa työttömien työpajalle saatiin tarkoituksenmukaiset teknisen työn ja käsityötilat. Keväisin siellä on kasvatettu kesäkukkien taimia ja sieltä käsin on tehty keikkatöitä. Siellä on monien tahojen yhteisvoimin järjestetty monenlaista toimintaa mm. lasten päiväkerhoja ja sanataideleirejä sekä myös erilaisia tapahtumia kuten Outopia-tapahtuma ja myyjäisiä jo useina vuosina. Tällä hetkellä kylätalolla toimii edelleen kaupungin työllisyyspalvelujen työpaja, päivähoidon kerhot, opiston kudontapiiri ja taideyhdistys. Keskustan koulun peruskorjauksen alta siellä on evakossa kolme koululuokkaa. Sali on järjestöjen liikuntakäytössä.

OudonKummunSirkus toimi siellä seitsemän vuotta ja kasvoi sinä aikana alun noin kahdestakymmenestä viikoittaisesta osallistujasta lähes 120 osallistujaan, pääasiassa vapaaehtoisin ohjaajavoimin!! Ilman tuota Kyykerin salin ja välinevaraston käyttömahdollisuutta kasvu tuskin olisi ollut mahdollista. Liikunta/juhlasali on ollut todella ahkerassa käytössä. Ensimmäisinä vuosina salissa oli tiivis tunnelma, kun sinne sirkusnäytöksiin sovitettiin esiintyjien lisäksi kaikki isät, äidit, siskot, veljet, ukit ja mummot. Voidakseen edelleen kehittyä sirkus on joutunut siirtämään pääosan toiminnoistaan Vanhan kaivoksen Kiisuteatteriin. Jo kolmena keväänä sirkus on esiintynyt Kiisuteatterissa kaikenikäisten harrastajien voimin kolmelle salilliselle yleisöä.

Tämmöisiä onnistumisia Leader tuottaa. Kiitos tästä Joensuun seudun Leader –yhdistys ja Outokummun kaupunki!

Hankekoordinaattori Merja Nygren (Pääkkönen)
Silloinen kaupunginsihteeri Eeva Leena Saikkonen

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa