A+ A A-
Kylät 22.5.2018

Aurinkosähköä kylämajalle

Aurinkovoimalaa asennettiin joukolla Kiteen Muljulassa. Aurinkovoimalaa asennettiin joukolla Kiteen Muljulassa. Tanja Airaksinen

- Helppoa kuin heinänteko, kuuluu yleisöstä kommentti aurinkovoimalan asennuksesta opastuksen jälkeen. Kiteen Muljulan kyläyhdistys tarttui tilaisuuteen ja hankki aurinkovoimalan kylämajalleen. Tätä ennen sähköt kylämajalle ovat tulleet aggregaatin kautta. Aurinkovoimala asennettiin talkoilla ja asennuspäivää edelsi kaikille avoin aurinkosähkön perusteisiin johdattava kurssi-ilta.  Aurinkosähköön ja aurinkovoimalan asennuksen saloihin perehdyttiin energia-asiantuntija, tietokirjailija ja keksijä Janne Käpylehdon johdolla.

-Aurinkovoimaloiden käyttö on kasvanut viime vuosina muun muassa siksi että, aurinkosähköpaneelien hinnat ovat pudonneet noin 70 prosenttia viimeisen viiden vuoden aikana, Janne Käpylehto alusti. – Lisäksi aurinkosähkö on hyvin monimuotoista. Pienin aurinkovoimala kulkee omassa repussa, ja sillä onnistuu kännykän akun lataus, isoimmat voimalat tuottavat jo ihan eri lukemia. Keskikokoinen voimala on omalle tontille tuleva, kuten nyt asennuksen alla oleva kylätupa on, Käpylehto kuvasi aurinkovoiman mahdollisuuksia.

Maaseudun Sivistysliiton järjestämään iltaan kokoontui reilu 20 aiheesta kiinnostunutta. Sekä kurssi että uusi voimalan hankinta mahdollistuivat Leader-teemahankkeina kehittämisyhdistys Keski-Karjalan Jetinan ry:n kautta.

Asennus talkoolaisten voimalla

Voimalan asennukseen lähdettiin kolmen tehokkaan talkooryhmänvoimin, paneelistoryhmä huolehti paneelien asennuksesta katolle, elektroniikkaryhmä vastasi sisäpuolen asennuksista lataussäätimistä, akuista ja kytkennöistä, ja dokumentointiryhmä koosti koko projektia muistiin kuvin ja sanoin. Kurssilla ja talkoissa oli mukana Muljulan oman kyläväen lisäksi myös aurinkosähköstä kiinnostuneita Rääkkylän ja Tohmajärven puolelta.

-Tällaisessa kohteessa aurinkosähkö on aika mainio, sillä sähköverkon vetäminen olisi kovin kallista verrattuna tämän järjestelmän hintaan. Lisäksi näin dieselaggregaatin käyttö jää vähiin tämän jälkeen, Käpylehto kuvaa asennuskohdetta.  Aurinkovoimalassa paneelit keräävät auringon lämpöenergian, kaapeleiden ja lataussäätimien kautta energia latautuu akkuihin, joista lopputuloksena saadaan sähköä.

Muljula kulkee kohti vähähiilisyyttä

Maaseudun Sivistysliitto haki talvella Keski-Karjalan kylistä aurinkovoimalan asennukseen sopivaa pilottikohdetta osana Kohti vähähiilisiä kyliä -hanketta. - Mukaan tähän haluttiin, jotta saataisiin tuota dieselaggregaatin käyttöä vähemmäksi. Kyllä meillä on halu päästä lähemmäksi vähähiilisyyttä, Muljulan kyläyhdistyksen kyläpiällikkö Raimo Timoskainen valottaa taustoja. -Olemme iloisia siitä, että meidän kylä pääsi tähän pilottikohteeksi. Onneksi nopeasti tartuttiin tilaisuuteen, joku huomasi ilmoituksen, jossa aurinkovoimalakohdetta kyliltä haettiin, ja pitkään ei tarvinnut miettiä, Timoskainen muistelee

Innostus lähteä mukaan aurinkovoimala kokeiluun juontuu myös siitä, että kyläläisistä löytyy useampikin sähköalan ammattilainen sekä toinen mokoma aiheesta vahvasti kiinnostuneita. -Uskon, että talon käyttö lisääntyy tämän myötä. Ja alkuun moni tulee varmasti katsomaan jo pelkästään voimalaa, ja sitä miten se toimii, Timoskainen arvelee. - Odotettavissa on että jopa helmikuusta marraskuulle tultaisiin pitkälti aurinkosähköllä toimeen, aggregaatin käyttökuukausia ei jäisi näin montaa vuoteen.

Muljulan talkookahvitTalkoolaiset kahvilla kyläyhdistyksen kyläpiällikön Raimo Timoskaisen ja sihteerin Timo Ratilaisen johdolla.

Taustalla aktiivinen kylä

Kiteen Muljulassa ollaan hyviä tarttumaan tilaisuuksiin, joista käsillä oleva voimalan laitto on vain yksi. Sauna, laituri, kota ja kylämajan pihaa kiertävä aita muiden muassa kertovat kävijälle, että kylältä löytyy talkoohenkeä. - Kuulolla pyritään olemaan erilaisista avustuksista. Yleensä joku sattuu huomaamaan jonkin ilmoituksen tai haun ja heittää sen esille kokouksessa. Viimeisen kymmenen vuoden ajan meillä on joka vuodelle ollut jokin kunnostuskohde ja talkoot, kertoo kyläyhdistyksen sihteeri Timo Ratilainen.

 -Paljon meillä vuoden aikana tapahtuu. Laskiaistapahtuma, pilkkikisat, lastentapahtuma, juhannuskokko, rantakala, vaelluskirkko ja uudenvuoden rosvopaisti nyt ainakin ovat näitä kyläyhdistyksen perinteisiä tapahtumia. Päälle vielä muut pienemmät kokoontumiset. Kyläyhdistys myös ylläpitää tässä kylämajan läheisyydessä kulkevaa Kiteen erä- ja riistapolkua, Ratilainen kuvaa yhdistyksen toimintaa. Yhteistyökumppaneina toiminnassa ovat muun muassa seurakunta, osakaskunnat, Piimäjärven erä sekä muut yhdistykset.

Maukkaammat talkoon päätöskahvit

Muljulan kylämajan katolla aurinkoenergiaa kerää nyt neljä paneelia ja neljään akkuun latautuu parhaimmillaan 7,5 kilowattituntia sähköä. - Yhdellä akkuvarauksella keittää noin 200 kupillista kahvia, havainnollisti asennusurakkaa luotsannut Käpylehto. – Tämän jälkeenhän kahvi maistuukin sitten paremmalle, siinä on auringon puhdas maku, Käpylehto naurahtaa.

Mutta osoittautuivatko alun kommentit asennuksesta paikkansa pitäviksi? Miten kävi päivän asennusten? Aamupäivästä aloitettu urakka päättyi iltapäivällä kolmen aikaan kahvinkeittimen porinaan aurinkosähkön voimalla. Talkoot päätettiin kahveihin - niihin maukkaampiin.

 

Videonkuvaus: Jenni Väisänen, Janne Käpylehto ja Tanja Airaksinen
Leikkaus: Jenni Väisänen

Tanja Airaksinen

Maaseudun Sivistysliitto, projektikoordinaattori

Joensuun seudun Leader -yhdistys, hankeneuvoja

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa