Riihikankaalta kuuluu moottorin pärinää

30.9.2014 Reeta Rönkkö
Riihikangas tarjoaa hyvä puitteet moottoriurheilun harrastamiseen. Riihikangas tarjoaa hyvä puitteet moottoriurheilun harrastamiseen. Reeta Rönkkö

Riihikankaan moottoriurheilukeskus on alan harrastajan unelma. Kymmenisen kilometriä Nurmeksen keskustasta Lieksan suuntaan sijaitsevalla Riihikankaan alueella oli jo ennesään omat ratansa jokamiesluokan rallia ja mikroautoilua varten. Uusin aluevaltaus on moottoripyöräily, syksyllä 2014 valmistunut rata mahdollistaa motocrossin ajamisen. Samaa rataa voi ajaa myös mönkijöillä sekä enduropyörillä ja talvella se soveltuu moottorikelkkailuun. Moottoriurheilun puitteet ovat siis hyvässä kunnossa Pielisen pohjoisosissa.

Talkoon voimaa

Riihikankaan uusi motocross –rata sekä samalla valmistunut huoltorakennus ovat pitkälti talkootyön tulosta. Pääosan talkootöistä on tehnyt ratahanketta vetäneen Nurmeksen Moottorikerhon väki, mutta etenkin huoltorakennuksen osalta mukana ovat olleet myös rallin harrastajat ja mikroautoilijat. Aktiivisimmin mukana ollut parinkymmenen hengen porukka on laittanut oman tai lastensa harrastuksen eteen likoon satoja talkootunteja.

- Parin viimevuoden aikana on tehty ihan järkyttävä määrä talkootyötä. Suuri kiitos täytyy kyllä antaa koko talkooporukalle sekä myös niille yrittäjille, jotka ovat olleet mukana touhussa. Mutta nyt moottoriurheilun harrastaminen näillä seuduilla ei jää ainakaan puitteista kiinni, kiittelee Nurmeksen Moottorikeron puheenjohtaja Kimmo Vainonpää.

Alueen keskelle valmistunut huoltorakennus pitää sisällän varaston, katoksen sekä lämpimät toimisto / kahviotilat. Rakennuksen sijoittamisella haluttiin varmistaa, että se palvelee kaikkien lajien käyttöä. Huoltorakennuksen töiden osalta apuna ovat olleet myös Nurmeksen ammattiopiston rakennuspuolen opiskelijat. Sekä motocross –radan että huoltorakennuksen rakentamiseen on saatu rahoitusta Vaara-Karjalan Leader –yhdistykseltä.

Koko perheen harrastus

Moottoriurheilu on suosittu laji, mitä todistaa myös motocross –radan avajaisiin räntäsateesta huolimatta saapunut väkijoukko. Mukana niin isiä, poikia kuin äitejäkin. Avajaisissa olikin tarjolla korkean tason ohjelmaa, kun uutta rataa testasivat SM-tason ajajat.

- Motocrosspyörällä ajetaan parhaimmillaan jopa 80 kilometriä tunnissa ja kilpailussa keskinopeuskin on yli 50 kilometriä tunnissa. Laji siis vaatii sekä taitoa että hyvää kuntoa. Laji soveltuu kuitenkin hyvin monen ikäisille, usein huippuajajat ovat aloittaneet jo 3 tai 4 -vuotiaina, kertoo lajin saloja esitellyt Kai Selander.

Uudella motocross –radalla on pituutta reilut 1,35 kilometriä ja se on tarkoitettu nimenomaan harjoituskäyttöön. Radan leveys ja kapeat hyppyrit eivät mahdollista kilpailutoimintaa ainakaan tässä vaiheessa, mutta harjoitteluun se soveltuu mainiosti.

- Riihikankaalla on nyt hyvät harrastusmahdollisuudet niin monelle moottoriurheilulajille, että se mahdollistaa vaikka minkälaisen toiminnan tulevaisuudessa. Täällä voi järjestää esimerkiksi moottoriurheiluun liittyvä tapahtumia, kilpailuja ja leirejä. Näitä ryhdytään toden teolla miettimään, kunhan ensin tuleva talvi huilataan rakentamisen jäljiltä, Kimmo Vainonpää pohtii.

Riihikankaalla on huomioitu hyvin moottoriurheilua harrastavat lapset ja nuoret. Alueelle valmistui uuden motocross -radan viereen lasten oma, puoli kilometriä pitkä rata. Sen avulla harjoittelun voi aloittaa turvallisesti pienemmällä moottoripyörällä tai vaikka maastopyörällä. Eikä moottoriurheilu ole vain miesten ja poikien laji, harrastajien joukossa on myös paljon asiaan vihkiytyneitä naisia ja tyttöjä.

Reeta Rönkkö

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

Media

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot