A+ A A-
Nuoriso 17.9.2019

Nuoret tapahtuman tekijöinä Ilomantsissa

Ilomantsin 4H työllisti nuoria Säpinää seuduille-teemahankkeen avulla. Nuorten tehtävänä oli toteuttaa nuorille oma tapahtuma ja kehittää jo perinteeksi muodostunutta perhetapahtumaa. Nuoria kuunnellessa oli tullut ilmi, että juuri nuorten tapahtumat ovat jääneet vähälle huomiolle. Tapahtumia, joissa voisi tavata kavereita ja viettää heidän kanssaan yhteistä aikaa, ei ole ollut tarpeeksi.

-Parhaiten tapahtumat onnistuvat siten, että nuoret itse suunnittelevat ja toteuttavat ne. Resursseja yhdistyksellä itsellään on vain vähän, joten tällainen kehittämishanke oli tervetullut. Markkinointiinkin voitiin näin panostaa ja saada lisää kävijöitä tapahtumiin. Kertoo Ilomantsin 4H:n toiminnanjohtaja Tarja Tuupanen.

4h nuori työntekijä

Teemahankkeen nuoret työntekijät

Hankkeen nuoreksi työntekijäksi palkattiin Jonna Karppi, joka aloitti työnsä kysymällä yläkoulun ja lukion nuorilta, mitä he haluaisivat itse tapahtumalta. Samalla Jonna pääsi tutustumaan leader-toimintaan ja hankkeen toteuttamiseen. Ohjatusti hän sai tehdä myös hankkeeseen liittyvää paperityötä. Jonnan mielestä hankkeessa työskentely oli mielenkiintoista ja hyödyllistä tulevaisuutta ajatellen.  

Tarja Tuupasen mukaan nuoret ovat tehneet talkoita mielellään ja tehtäviin on välillä jopa jonoa.  Tapahtumissa nuoret ovat hoitaneet makkaranpaistoa, lipunmyyntiä, kasvomaalausta, diskomusiikin soittamista. Tämän hankkeen aikana nuoria palkattiin valokuvaamaan, leipomaan ja muihin tehtäviin.

Perhetapahtuma täynnä tekemisen iloa

Myös perhetapahtuman sisällöstä ja toteutuksesta kyseltiin toiveita lapsiperheiltä, mutta huomattiin pian, että perheet eivät vastanneet toiveisiin kovinkaan aktiivisesti.  Se ei ollut tapahtuman järjestämistä haitannut, kun nuoret ideoivat huikean tapahtuman. Perhetapahtuman sisältöä kehitettiin ja uusia yhteistyökumppaneita hankittiin. Tällä kertaa saatiin yhteistyökumppaniksi Ilomantsin ev.lut. seurakunta. Tapahtuma päätettiin toteuttaa helatorstaina, koska ideoitiin, että seurakunnan torimessu aamulla toisi lisää kävijöitä perhetapahtumaan ja päinvastoin. Osallistujia tulikin yhteensä noin 150-200. Seurakunnalta saatiin myös äänentoisto lainaan tapahtumaan. Hevosystäväinseura järjesti lapsille keppariradan, Pelastuslaitos esittäytyi ja lapsille järjestettiin myös maksuton pomppulinna. 4H:n tanssikerhon tytöt panivat itsensä likoon tekemällä tanssiesityksen ja halusivat näin näyttää esimerkkiä yhdessä tekemisen ilosta.

taikuri perhetapahtumassa

Tapahtumaan haluttiin jotain perheiden pienempiä innostavaa. Esiintyjäksi haluttiin joku, joka olisi myös hyvä esimerkki lapsille siitä, että yrittäjä voi olla myös nuori ja voi menestyä. Jonna teki työtä löytääkseen sopivan esiintyjän ja se valikoitui taikuriksi.  Aatu Itkonen Kouvolasta on ollut yrittäjänä 13-vuotiaasta saakka. Hän kiertää esiintymässä taikashow:llaan ja myös luennoi nuorille yrittäjyydestä. Taikashow oli todella onnistunut valinta.  Taikuri teki lapsille myös ilmapalloeläimiä ja jakoi kortteja.

Perhetapahtumassa oli aiemmin järjestetty Match Show, eli leikkimielinen koiranäyttely, jossa oli oma osio lapsille ja nuorille lelukoiran tai oikean koiran kanssa. Se on ollut todella suosittu, joten se otettiin mukaan ohjelmistoon tälläkin kertaa. Voi vain kuvitella, miten hauskaa on ”lapsi ja lelukoira” –luokka!

Nuoret halusivat yhdessäoloa, musiikkia, ruokaa ja pelailua

Nuorten tapahtuman suunnittelu aloitettiin myös kyselyllä.  Jonna täytätti melkein kaikilla yläkoulun oppilailla ja lukiolaisilla kyselyn tapahtumatoiveista. Nuoret halusivat yhdessäoloa, musiikkia, ruokaa ja pelailua. Moni ei kuitenkaan osannut sanoa mitä haluaa. Lopulta päädyttiin rantatapahtumaan viikolla, koska nuorilla on usein viikonloppuna omia menoja. Nuorten tapahtuma järjestettiin Toivonlahden rannalla ja kaikki järjestelyt hoidettiin ensiavusta järjetysmiehiin. Myös nuorisotoimi oli yhteistyössä mukana. Tapahtuman aikana sää oli kylmä, joten se harmillisesti verotti kävijämäärää.

twister peli

Kännikapinan mocktailbaarista Anki Sirola tuli paikalle kysymään nuorilta, miksi alkoholin käyttö ei ole hyvä juttu. Nuoret saivat sitten ilmaisia alkoholittomia drinkkejä juodakseen. Osallistujilla oli mahdollisuus myös opetella drinkkien tekoa. Musiikista vastasi Steelpannubändi Sweet Panic Kiteeltä, jossa soittavat nuoret lukiolaiset. Tapahtumassa kävijät saivat itse myös soittaa steelpannuja. Tapahtuman rantatwister -peli rakennettiin yhdessä nuorten kanssa maalaamalla vanerista kiekot. Twister on ollut nuorten keskuudessa suosittu peli. Tapahtumassa oli myös tarjolla ruokaa ja kahvia oli myös tarjolla omakustannehintaan, johon varmasti kaikilla oli varaa. Vaikka kävijämäärä jäi tällä kertaa pieneksi, saivat nuoret hyvää kokemusta tapahtuman järjestämisestä ja tietoa toiveista jatkossa järjestettäviä tapahtumia varten.

Katso video:

Mari Mustonen

Hanketyöntekijä

Vaara-Karjalan Leader ry

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa