A+ A A-
Nuoriso 13.7.2021

MiniMetsoleirillä opittiin erätaitoja luonnon keskellä

Leirin tukikohtana toimi Metsästysseuran maja Leirin tukikohtana toimi Metsästysseuran maja Jaana Parkkinen

Pitkään jatkunut kesähelle ei haitannut menoa Liperin Ristinpohjassa järjestetyllä MiniMetsoleirillä. Erähenkinen päiväleiri järjestettiin yhteistyössä Ristinpohjan metsästysseura ry.:n, Suomen Metsästäjäliiton ja Polvijärven 4H-yhdistyksen MetKa-hankkeen kanssa. Ristinpohjan metsästysseuran maja tarjosi oivat puitteet leiripäivälle.

Luonto on mieluinen harrastus lapsille ja nuorille

Päivän aikana 7-12-vuotiaat lapset pääsivät tutustumaan monenmoiseen erätaitoon. Lapset pääsivät nopeasti kiinni jutun juoneen ja etenkin leirille vierailemaan saapuneet metsästyskoirat saivat paijausta osakseen. Koirien rotujen lisäksi lapset pääsivät tunnistamaan täytettyjä eläimiä sekä eläinten jälkiä toimintarasteilla. Päivä rakentui metsästysseuran suunnittelemien toimintarastien kautta. Toimintarasteilla kokeiltiin ammuntaa niin jousi- eko- kuin metsästysaseella, rakennettiin ruokintakatokset eläimille, opeteltiin kompassin käyttöä sekä suunnistusta ja viriteltiin linnunpönttöjä metsään. Jousiaseammunta oli monen leiriläisen suosikki.

- Jännitti ja ensin oli tosi vaikeaa tähdätä. Mutta se oli tosi kivaa!, kertoo 10-vuotias leiriläinen innoissaan.
- Osuitko maaliin?
- Osuin, suoraan korvien väliin!

jousiammunta vaaka

Kuva: Jaana Parkkinen                                                                                                                    Jousiammunta oli leiriläisten suosikki

Leirin yksi järjestäjätaho oli Joensuun seudun Leader -yhdistyksen kautta tukea saanut luontoteemaan keskittyvä MetKa-hanke. Hanketyöntekijä Jenni Leppänen toteaa, että lapset ja nuoret ovat kiinnostuneet ulkoilusta ja eräilystä.

- Lapset saavat kokemuksia. Moni lapsi kokeilee näitä asioita leirillä ensimmäistä kertaa, Leppänen sanoo.

Samaa toteaa Suomen Metsästäjäliiton nuorisovastaava Elina Mäkelä ja kertoo, että Ristinpohjan MiniMetsoleiri täyttyi ennätysajassa ja jonottamaan jäi useampi halukas.

- Lasten ja nuorten erä- ja luontotoiminta on tosi suosittua koko maassa, Mäkelä kertoo.

Leiri rakentui hyvällä suunnittelulla

Ristinpohjan metsästysseuran talkoolaisissa on mukana monen jäsenen jälkikasvua ja useampi ”sukupolvenvaihdoskin” on seurassa nähty. Metsästysseuran johtokunta pitää tärkeänä, että nuoret ja lapset oppivat erätaitoja ja tulevat tutuksi luonnon kanssa. Seura ei ole aiemmin pitänyt leirejä tai järjestänyt nimettyä toimintaa lapsille tai nuorille. Onnistunut leiri kuitenkin innostaa suunnittelemaan toimintaa myös tulevaisuudessa. MiniMetsoleiriä suunniteltiin huolella useamman vuoden ajan. MiniMetsoleiri saatiin toteutettua yhteistyöllä. Verkoston kautta yhteistyökumppanit löysivät toisensa.

talkoolaiset pieni

 Kuva: Jaana Parkkinen           Talkoolaisten on helppo hymyillä onnistuneen päivän jälkeen

Alun perin leirin järjestämisen idea lähti seuran jäseneltä. Metsästäjäliitto saatiin mukaan Elina Mäkelän kautta. Ristinpohjassa mökkeillyt Mäkelä järjestää työnsä kautta leirejä lapsille ja nuorille.

- MetKa-hanke löytyi mukaan myös verkoston kautta. Metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Sirpa Niiranen oli kuullut hankkeesta, niin siitä ne palaset loksahtivat paikoilleen, Elina Mäkelä kertoo.

Metsästysseuran talkoolaiset ja johtokunnan jäsenet pitävät leiriä hyvin onnistuneena. Erityisen innostuneita talkooporukassa oltiin Metsästäjäliiton mukaan saamisesta. Leader-rahoituksen ja ministeriön avustuksen kautta leiri saatiin osallistujille maksuttomaksi.

Leiripäivän päätteeksi selvästi tyytyväiset leireilijät saivat päivästä muistoksi diplomin ja mahan täyteen muurinpohjalettuja. Kaikkien lasten peukalot nousivat pystyyn, kun heiltä kysyttiin, oliko ollut kiva päivä!

Metsoleiri2021 jenni metkaKuva: Jenni Leppänen/Polvijärven 4H:n MetKa-hanke                                                                                  Takana mukava leiripäivä

Lisätietoja MiniMetsoleiritoiminnasta löydät Suomen Metsästäjäliiton verkkosivuilta

Mikä MetKa-hanke?

MetKa-hanke on Polvijärven 4H-yhdistyksen hallinnoima ja toimii Polvijärven, Outokummun ja Liperin alueilla. Hanke on saanut Leader-tukea Joensuun seudun Leader -yhdistyksen kautta. Hankkeen tavoitteena on tarjota maaseutualueiden lapsille aktiivista toimintaa ja käytännön toiminnan kautta lisätietoa ja ymmärrystä teemoilla metsästys, kalastus, metsä ja luonto.

Lue lisää MetKa-hankkeesta Polvijärven 4H-yhdistyksen verkkosivuilta 

Jaana Parkkinen

Sisällöntuottaja
Joensuun seudun Leader -yhdistys

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa