MassiMeijeri on nuorten oma tuki harrastamiseen, yrittämiseen ja yhteiseen tekemiseen

12.11.2021 Vieraskynä
MassiMeijeristä tukea nuorten yritystoimintaan tai yhdessä kaveriporukan kanssa toimimiseen MassiMeijeristä tukea nuorten yritystoimintaan tai yhdessä kaveriporukan kanssa toimimiseen Niina Myyry

MassiMeijeri on Joensuun seudun Leaderin oma tuki nuorille. Meijeristä voi hakea tukea esimerkiksi omaan yritystoimintaan, harrastevälinehankintoihin tai tapahtuman järjestämiseen. Tähän mennessä tukea on myönnetty jo yhteensä 15:sta nuorten yritykselle, ryhmälle tai tapahtumalle. Kesällä 2021 pääsin tutustumaan näistä viiteen, kun MassiMeijerin kesärundi 2021 kuljetti minua pitkin poikin Joensuun lähiseutuja!

Massista tukea tuotekehitykseen

Rundin ensimmäinen pit stop sijaitsi Joensuun torilla, kun kävin maistelemassa Origamikahvilan omaa kuusenkerkkäsiirapilla maustettua koivunmahlavissyä. Origamikahvila on Karelia-ammattikorkeakoulun ja Riveria ammatillisen koulutuksen opiskelijayrittäjien yhteinen liiketila. Siellä tuotteitaan myyvän Y-akatemian Pilke Innovations-osuuskunta sai Meijeristä tukea Pilke Products-elintarvikekonseptin kehittämiseen. Elintarvikekonseptin takana ovat nuoret naisyrittäjät Katri Penttinen ja Veera Nevalainen. MassiRundin vieraillessa kahvilassa minua vastassa oli Katri.

Koivunmahlavissyn lisäksi kahvilan valikoimaan kuuluivat kesällä muun muassa käsin valmistetut artesaanijäätelöt ja maitohorsman juurista valmistettu korvikekahvi. Katrin oma kiinnostus pula-ajan reseptiikaan heräsi hänen löydettyään lapsuudenkodistaan Toivo Rautavaaran ”Mihin kasvimme kelpaavat”-kirjan, jonka innoittamana hän etsi käsiinsä Elias Lönnrotin kokoaman 3-osaisen Flora Fennican, Suomen ensimmäisen kasvion vuodelta 1886.

Origamikahvilan löydät Joensuun torilta uusien tuotteiden kanssa jälleen joulukuussa!

 Origamikahvila Joensuun torilla

Katri Penttinen istumassa Origamikahvilan portailla

 

Kesäkioskin tarjonta laajeni Massi-tuella

Kesärundin seuraava etappi vei minut Polvijärvellä, jossa pääsin tutustumaan kolmeen, paikalliseen nuorten yritykseen.

Solan kylässä sijaitsevan Saarilan maatilamatkailun kioskitoiminnasta vastasivat viime kesänä paikalliset 4H-yrittäjät Severi ja Veeti. Nuoret yrittäjät saivat MassiMeijeristä tukea kioskin tarjonnan laajentamiseen. Massilla kioskiin hankittiin parila, jolla onnistuu suolaisien toast-leipien tekeminen eläinpihan vieraille. Lisäksi kioskin jäätelövalikoimaa laajennettiin kahdella uudella maulla.

Severin vanhemmat ja isovanhemmat ovat jo vuosia hoitaneet Saarilan maatilamatkailua, ja yrityksen toiminta on tullut hänelle tutuksi vuosien myötä. Severi päätyi työllistämään itsensä Saarilan kesäkioskilla pari vuotta sitten, kun hän ei saanut kesätöitä hakemistaan paikoista. Veetin hän pyysi mukaan keväällä 2021. Nuoret ovat kokeneet itsensä työllistämisen positiivisesti ja ovat yhtä mieltä siitä, että parasta yrittämisessä on mahdollisuus vaikuttaa omaan työnkuvaansa.

Saarilan kesäkioski

Saarilan kesäkioski on tuttu työpaikka Severille

 

Jäätelökioskille kalustoa ja hankintoja MassiMeijeristä

Viivin tuutti ja tötterö palveli jäätelönnälkäisiä asiakkaita Polvijärven torilla kesän ajan. Viivi Pajarinen tarttui tilaisuuteen edellisen yrittäjän lopettaessa toimintansa kesän 2020 jälkeen perustaen oman 4H-yrityksen. Viivin apuna kioskin toiminnassa ovat olleet veli, äiti ja mummo. Hän haki Meijeristä tukea muun muassa kioskin kaluston uusimiseen ja jäätelöpikarihankintoihin.

Vierailupäivänä kioskilla jäätelöä rundilaisille tarjoili Viivin veli Viljo. Hän kertoo, että helteiden myötä kauppa on jäätelökioskilla käynyt kuluneina viikkoina todella hyvin.

- Pienten asiakkaiden suosiossa ovat olleet perinteiset vanilja ja suklaa. Vanhemmille vieraille voi pyöräyttää rommirusinan jo ennen tilausta, Viljo kuvaili paikallisten jäätelömieltymyksiä.

Viivin tuutti ja tötterö jäätelökioski Polvijärven torilla

Viivin tuutti ja tötterö Polvijärven torilla palveli jäätelönnälkäisiä 

 

Maatalousapu hankki työvälineet ja -vaatteet Massi-tuella

Emilian maatalousapu on Emilia Kakkosen 4H-yritys, joka on tarjonnut apua erilaisiin koti- ja maataloustöihin. Kesällä työtehtävät vaihtelivat lehmäaidan teosta ja laiduntarkkailusta puutarhatöihin ja vuokramökkien siivoukseen. Emilia haki tukea Meijeristä työvaatteiden ja -välineiden hankintaan.

Ajatus omasta yrityksestä syntyi, kun Emilia haki opiskelemaan agrologiksi ja halusi tehdä työtä, jossa oppisi lisää tulevasta alastaan. Hän tiesi, että lähipiirissä on monia apua ja lisäkäsiä kesän aikana tarvitsevia ja oman yrityksen kautta työskentely oli eduksi kaikille osapuolille. Emilia uskoo jatkavansa työskentelyä oman yrityksensä kautta myös tulevaisuudessa, tarjoten palveluita myös lähipiirin ulkopuolelle.

Kiikarit, joilla tarkastellaan laidunta

Kiikarit ovat kätevä apu laiduntamisen tarkkailussa

 

MassiMeijeristä tukea jousiammunttoiminnnan kehittämiseen

Kesärundin viimeinen kohde oli Pukkelon Erä ry:n ylläpitämä metsästysmaja Outokummussa. Metsästysseuran kolme aktiivista nuorta jäsentä, Ate Naumanen, Eemeli Valjus ja Aleksi Saukkonen, hakivat yhdessä tukea metsästysmajan jousiammuntatoiminnan kehittämiseen. Massilla nuoret hankkivat metsästysmajalle uuden nuorisojousen ja kolmiulotteisia maalitauluja läheisen jousiammuntaradan laajentamiseen. Vieraillessani majalla oli käynnissä keskiviikkoiset avoimet jousiammuntaharjoitukset, joita järjestettiin kuluneena kesänä joka toinen viikko. Paikalle saapuneita ammunnoissa olivat ohjaamassa Ate ja Eemeli.

Ate kertoi, että metsästysseuralla on ollut jousiammuntatoimintaa noin kolmen vuoden ajan. Nuoret halusivat päästä kokeilemaan jotain uutta ruutiaseiden jo tultua tutuiksi. Uudella nuorisojousella pääsee ampumaan jo seitsemänvuotiaasta lähtien, heti kun voimat riittävät jousen virittämiseen.

Pääsin kokeilemaan majalla vieraillessani jousiammuntaa elämäni ensimmäisen kerran. Ensikosketus jouseen oli miellyttävä, se on hiljainen ja kevyt käyttää, mutta tähtääminen vaatii hyvää keskittymistä ja hiljenemistä. Lähtisin mielelläni kokeilemaan ammuntaa uudelleen!

Mieshenkilö tähtää jousiaseella maalia

MassiMeijeri-tuki mahdollisti nuorisojousen ja uusien maalitaulujen hankinnan

 

MassiMeijerin kesärundin kuvamuistoja löydät lisää Joensuun seudun Leaderin (@joensuunseudunleader) Instagram-sivujen kohokohdista!

Terkuin Niina  

Kuten MassiMeijerin kesärundin kohteista voi nähdä, tukea voi hakea monenlaiseen toimintaan, tekemiseen, projektiin ja yritykseen. Tukea voivat hakea 13-25-vuotiaat Joensuun maaseutualueella, Kontiolahdella, Liperissä, Outokummussa tai Polvijärvellä asuvat nuoret. Hakijana voi olla vähintään kolmen henkilön ryhmä, josta yksi on täysi-ikäinen vastuuhenkilö. Myös yhdistys voi toimia "vastuuhenkilönä". Yritystoimintaan tukea voi hakea myös yksin, mutta alaikäisellä hakijalla tulee olla nimetty täysi-ikäinen vastuuhenkilö. Projektikohtainen tuki on 100-1000 euroa ja tuen osuus on enintään 90% kustannusarviosta.

Lue lisää MassiMeijeristä Joensuun seudun Leader -yhdistyksen sivuilta.

Vieraskynäkirjoittaja: Niina Myyry, Joensuun seudun Leader -yhdistys
Kuvat: Niina Myyry

 

Vieraskynä

Vieraskynä

Vieraskynässä julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Tekstejä voi tarjota osoitteeseen maakaista(a)maakaista.fi. Toimitus voi tarvittaessa editoida julkaistavat artikkelit.

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot