×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 107

Otto Saikkonen vaikuttaa kabineteissa ja karsinoissa

22.9.2014
Otto Saikkonen isännöi nykyisin kotitilaansa Tohmajärvellä. Sukupolvenvaihdos tehtiin tänä kesänä. Otto Saikkonen isännöi nykyisin kotitilaansa Tohmajärvellä. Sukupolvenvaihdos tehtiin tänä kesänä. Katja Asikainen

Tohmajärven Kaurila-Muskon kylällä 450 potsin sikatilaa pyörittävän ja koneurakointitöitä tekevän Otto Saikkosen elämä ei käy pitkäksi, kun tilan töiden lisäksi hän johtaa puhetta maaseutunuorten valiokunnassa.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton toiminta on pitänyt Saikkosen otteessaan tavalla tai toisella jo kymmenen vuoden ajan. Valtakunnallisen maaseutunuorten valiokuntatoiminta tuli tutuksi vuoden 2012 aikana ja tämän vuoden alusta Otto on luotsannut maaseutunuoria valiokunnan puheenjohtajan paikalta. Maaseutunuoret ovat alle 35-vuotiaita MTK:n jäseniä.

- Maaseutunuorten valiokunta kokoaa toimintaan mukaan maaseudulla elämisestä ja yrittämisestä kiinnostuneita nuoria. Toimintamme ei ole sidottu tilan omistamiseen tai maataloustuotantoon, vaan haluamme olla laajemminkin sellaisten nuorten asialla jotka asuvat maaseudulla, Saikkonen avaa järjestön periaatteita.

Valiokunnan puheenjohtajuus on tarkoittanut Saikkoselle kokousmatkoja Helsinkiin ja nuorten tuottajien näkökulman avaamista esimerkiksi maa- ja metsätalousministeriön virkamiesjohdolle. Vakavan vaikuttamisen lisäksi myös kevyemmät tapahtumat kuuluvat toimintaan.

- Pohjois-Karjalassa olemme jakaneet jokaiselle maakunnan kansanedustajalle oman kummitilan ja järjestämme myös päättäjätapaamisia. Lisäksi maaseutunuoret järjestävät esimerkiksi sählyturnauksia ja saunailtoja. Rennot tapahtumat ovat tärkeitä, sillä ne innostavat porukkaa mukaan ja keräävät ihmisiä yhteen, Saikkonen näkee.

Kotimaan lisäksi maaseutunuoret vaikuttavat myös Euroopan tasolla.

- Euroopan maaseutunuoret eli CEJA:n (European Council of Young Farmers) vaikuttaa Euroopan unionin parlamenttiin päin. Omankin tilan töihin saa perspektiiviä, kun keskustelee vaikkapa italialaisen appelsiininviljelijän kanssa maakohtaisesta lainsäädännöstä, naurahtaa Saikkonen.

Intoa ja himoa

Maaseutunuorten vuosi 2014 on nimetty "intohimon teemavuodeksi". Kesän ajan ympäri Suomea on kiertänyt Valtran kanssa yhteistyönä suunniteltu pinkki Kesäkissa- traktori.

- Olemme olleet Kesäkissan kanssa esimerkiksi Porin Suomi Areenalla ja paikalliset toimijat ovat järjestäneet monenlaisia tempauksia jotka kokoavat valtavasti kiinnostuneita, Saikkonen kertoo.

Intohimon vuodella on myös syvempi sanoma nuorilta tuottajilta.

- Tätä työtä ei kukaan tee pelkän bisneksen takia. Työ vaatii kirjaimellisesti intoa ja himoa. Intohimo kertoo myös nuorten tuottajien vastuullisuudesta ja asenteesta. Työt tehdään hyvin, Saikkonen näkee.

Maaseutu kannattaa

Euroopan Unionin asettamat pakotteet ja Venäjän vastineena olevat elintarvikkeiden vientikiellot ovat luoneet synkkiä pilviä kotimaisen maataloustuotannon ylle. Muuten Saikkonen näkee maaseutuyrittämisessä olevan imua myös Pohjois- Karjalassa.

- Täällä on hyvä draivi. Uusia navettainvestointeja on useita ja peltoja raivataan lisää. Tiloille riittää myös jatkajia. Jos kuluttajat uskovat kotimaiseen tuotantoon, se kannattaa näyttää juomalla kotimaista maitoa, Saikkonen kannustaa.

Vaikuttaminen maaseudun nuorten tilallisten puolesta ottaa aikaa, mutta se myös antaa valtavasti.

- Olen saanut maaseutunuorten kautta satoja uusia tuttavuuksia, joita en enää päästäisi kavereistani pois. Lisäksi vaikuttamistyö opettaa näkemään myös asioista toisen puolen ja erityisesti kansainväliset kohtaamiset antavat asioihin laajempaa perspektiiviä, päättää Saikkonen.

 

Kirjoittaja: Katja Asikainen, Maaseudun Sivistysliitto

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot