A+ A A-
Uutisarkisto 17.10.2011

Tulehmoon mahtuu koko kylä

Kuva: Hannele Pyykkö Kuva: Hannele Pyykkö

Rasimäen kylä Valtimolla rakensi kyläläisten yhteisen tulenteko- ja kokoontumispaikan, Tulehmon. Tulehmoon mahtuu koko 40 asukkaan kylä!

Teksti: Reeta Rönkkö

Rasimäen kylä sijaitsee Valtimon kunnassa aivan Pohjois-Karjalan pohjoisimmassa kolkassa. Kylällä on erikoinen historia, koska se on karjalaisten siirtolaisten 1940-luvulla lähes korpeen raivaama asutuskylä. Kylän tunnusmerkkinä toimivatkin laajat, rinteisiin raivatut peltoaukeat, kylää ympäröivät vaaramaisemat sekä kylän läpi virtaava Rumojoki. Lisäksi kylän elämää ovat aina vahvasti leimanneet siirtolaisten mukanaan tuoma ortodoksinen uskonto sekä karjalan kieli ja karjalaisuus. Rasimäen kylänraitti on osa suomalaista asutushistoriaa ja kulttuurimaisemaa.  Parhaimmillaan kylällä on asunut lähes 1000 henkilöä, ja vaikka asukasmäärä on vuosien saatossa rajusti vähentynyt, on suurin osa kylän pelloista edelleen viljeltyjä.

Rasimäellä idea yhteisen kokoontumispaikan rakentamisesta on ollut mietinnässä jo jonkin aikaa. Idean toteutus käynnistyi, kun vastaperustettu kyläyhdistys osti reilun hehtaarin suuruisen vanhan kyläkupan tontin vuonna 2009. Tontti sijaitsee aivan Rasimäen entisen kyläkoulun vieressä ja rajoittuu kauniiseen Rumojokeen. Tontti oli vuosien saatossa pahasti pusikoitunut ja metsittynyt ja työt aloitettiinkin tontin ravaamisella keväällä 2010.

Kylän historia on antanut oman leimansa myös rakennettavalle kokoontumispaikalle, Tulehmolle. Tulehmo on karjalan kieltä ja tarkoittaa tulentekopaikkaa. Rakennuksesta ei kuitenkaan tule ihan perinteistä makkaranpaistokotaa, vaan sen arkkitehtuurissa on hyödynnetty karjalaista rakennusperinnettä. Lähtökohtana ovat karjalaisen talon muodot. Karjalaisuus näkyy ainakin sisäänkäynnissä, perinteisissä ikkunoissa ja katon kulmassa. Tulehmoon tulee lisäksi bysanttilaisvaikutteinen ovi kyläsepän takomine heloineen sekä mosaiikkilattia. Rakennuksen erikoisuutena toimii suuri, joelle päin antava ikkuna, joka laajakankaan tavoin näyttää kävijälle vuodenaikojen mukaan muuttuvan maiseman.

Tulehmoon mahtuu kerralla noin 40 hlö, joka on myös Rasimäen kylän nykyinen asukasmäärä. Tulehmoon mahtuu siis kerralla koko kylä. Rakennuksen sisälle tulevan tulipaikan ympärillä onkin tarkoitus järjestää monenlaisia kylätapahtumia. Tulehmoon voi tulla tutustumaan myös kauempaa ja vierailijaryhmistä toivotaankin kyläyhdistykselle uutta rahankeruumahdollisuutta.

Varsinaisen tulipaikkarakennuksen lisäksi ympäristö on suuri osa Tulehmoa. Pihapiiriin tulee myös ulkona oleva nuotiopaikka, joenrantaan uimapaikka ja ympäristöön ITE-taidetta. Tavoiteaikataulu Tulehmon valmistumiselle on kesällä 2012. Talkooväkeä rakentamiseen on riittänyt hyvin ja talkoilla onkin tehty kaikki työt maansiirtotöitä lukuun ottamatta. Kylällä asuvat tai kylältä lähtöisin olevat ammattimiehet ovat antaneet työpanostaan kylän käyttöön, rahaa on kerätty erilaisilla tapahtumilla ja varoja on saatu myös lahjoituksina. Leader –rahoituksen lisäksi tarvittava omarahoitusosuus on siis saatu hyvin kasaan. Intoa riittää jatkossa myös uusiin hankkeisiin.

 

 

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa