A+ A A-
Uutisarkisto 24.11.2011

Puukarin Pysäkki pyörii koko perheen voimalla

Maatilamatkailuyritys Puukarin Pysäkki on jo parin vuosikymmenen ajan palvellut matkailijoita kuutostien varressa Valtimon pohjoispuolella. Hyvästä ruoasta, luomusta ja iloisesta palvelusta tunnetussa yrityksessä on parhaillaan käynnissä sukupolvenvaihdos. Yrittäjäpariskunnan tytär puolisoineen on ottamassa vastuun toiminnasta.

Puukarin pysäkki sijaitsee noin kahdeksan kilometrin päässä Valtimon keskustasta, aivan Joensuun ja Kajaanin välillä kulkevan valtatie kuutosen varressa. Aiemmin maatalouteen keskittyneen tilan matkailutoiminta lähti käyntiin tasan kaksikymmentä vuotta sitten, kun yrittäjäpariskunta Anita ja Heikki Ovaskainen laittoivat pystyyn yrityksen päärakennuksen. Päärakennuksesta löytyy keittiö, ruokasali ja yläkerrasta muutama majoitushuone. Samaan aikaan pihaan valmistui majoitus- ja tapahtumakäyttöön soveltuva pihapirtti sekä oma hakelämpölaitos. Vuonna 2005 hankittiin läheinen asuinrakennus ja kunnostettiin se lisämajoitustilaksi. Alusta saakka yritys on panostanut siihen, että vierailijoille tarjotaan laadukasta, pääosin luomutuotteista valmistettua ruokaa ja iloista palvelua. Yritys on mukana Karelia á la carte verkostossa.

Anitan ja Heikin kaikki viisi lasta ovat pienestä pitäen olleet aktiivisesti mukana yrityksen toiminnassa. Töitä on aina tehty koko perheen voimin. Jollain tavoin on myös aina ollut selvää, että joku lapsista palaa kotitilan pitäjäksi siinä vaiheessa kun vanhemmat haluavat siirtyä eläkkeelle. Vuodenvaihteessa virallisesti tilan uutena emäntänä aloittava Anni Korhonen toteaakin jo nuoresta pitäen haaveena olleen emännän vakanssi. Ja nyt haave on toteutumassa, vaikka ehkä hieman nopeammin kuin hän oli osannut ajatellakaan. Annin mies Jarno on myös lähtöjään valtimolaisia, joten hänkin hymyilee Puukarin Pysäkin isännäksi ryhtymisen toteutuvan ilman suurempaa kulttuurishokkia.   

Matkailutoiminnan lisäksi maatalous on edelleen tärkeä osa Puukarin Pysäkin toimintaa. Varsinainen maatila ja perheen koti sijaitsee kolmen kilometrin päässä matkailutoiminnasta. Tilalla viljellään luomuna ruista, kauraa ja ohraa sekä lanttua, perunaa, porkkanaa, salaattia ja yrttejä. Lisäksi tilalla on lihakarjaa ja emolehmiä sekä kolmisenkymmentä lammasta, kesäisin myös pari kotitarvepossua. Eläinpuoli ei vielä ole luomussa, mutta siihen suuntaan ollaan menossa. Lähes kaikki tilalla tuotettu ruoka käytetään matkailuyrityksen tarpeisiin. Viljaa myydään ulos ainoastaan itse tehtyinä luomutuotteina; leipänä, ryyneinä tai jauhona. Liha käytetään yrityksen ruokatarjonnassa sellaisenaan tai savusaunassa itse palvattuna. Tila on kehitellyt myös kuivatun luomuruisleivän juuren, jota on myynnissä jälleenmyyjillä Helsinkiä myöten. Lisäksi tilalla on myynnissä omista lampaista tehtyä lankaa ja muidenkin paikallisten yrittäjien tuotteita. Oman väen lisäksi Puukarin Pysäkki työllistää yhden ulkopuolisen työntekijän ja kesäaikaan muuta kiireapua.

Puukarin Pysäkin kiireisimpiä sesonkeja ovat kesä ja joulunaika. Asiakkaista noin 80 % on kotimaisia matkailijoita, ulkomaisten matkailijoiden osuus on siis noin 20 %. Ulkomaisista matkailijoista pääosa tulee Venäjältä tai Saksasta ja monet heistä ovat vakioasiakkaita. Erityisesti ulkomaisten asiakkaiden osalta suosittu on alueen muiden matkailuyritysten kanssa kehitelty majatalosta – majataloon hiihto, jota tulevana talvena markkinoidaan myös kotimaisille matkailijoille. Puukarin Pysäkki on aktiivisesti mukana Pielisen alueen matkailuyrittäjäyhdistyksen toiminnassa ja etenkin markkinointiyhteistyö muiden yrittäjien kanssa koetaan tärkeäksi.

Vaikka Anni ja Jarno ottavat pian päävastuun yrityksen pyörittämisestä, ovat myös Annin vanhemmat Anita ja Heikki edelleen apuna toiminnassa. Varsinkin aluksi neuvoja ja apua tullaan tarvitsemaan, joten vanhempien mukanaolo toiminnassa on kaikkien kannalta suuri rikkaus. Tilan myymisestä olisi varmasti saanut isommat rahat, mutta itse käynnistetyn toiminnan siirtäminen oman tyttären perheelle on Heikki Ovaskaisen mielestä jotain mitä ei rahassa voi mitata. Jatkumo omasta työstä omille lapsille ja lapsenlapsille tuntuu hyvältä.

Yrityksen matkailupuoli on uuden vetäjäpariskunnan mukaan niin hyvässä kunnossa, ettei siihen liittyviin lisäinvestointeihin ole lähivuosina tarvetta. Korkeintaan hakelämmityksen toimintaa kehitetään hieman. Maatilan eläintenpito sen sijaan on ajatuksissa siirtää luomuun ja sitä varten on tarkoitus investoida pihattonavettaan. Eläinten määrää ei investoinnin yhteydessä paljoa kasvateta. Annille ja Jarnolle on tärkeää, että kaikki mahdollinen yrityksessä tarjottava ruoka on luomua ja sitä arvostavat yhä enemmän myös asiakkaat. Aiemmassa ravintolapäällikön työssään Kolilla restonomin koulutuksen omaava Anni on oppinut korkealaatuisen ruoan merkityksen matkailutoiminnassa.  Annin mukaan kannattaa panostaa siihen missä tietää olevansa hyvä, koska silloin voi aidosti olla ylpeä omasta tekemisestään. Tekemisen riemu ja aitous Puukarin Pysäkin toiminnassa todella näkyy myös ulospäin.

Vaikka majatalon pyörittäminen sekä Jysky ja Miina-Martta -lasten hoitaminen on täysipäiväistä hommaa, osaa uusi yrittäjäpariskunta huolehtia myös omasta jaksamisestaan. Musiikki on molemmille tärkeä henkireikä. Jarno soittaa kitaraa ja bassoa Huojuva Lato –yhtyeessä, Anni taas kanteletta Lörpöttelijöissä ja on mukana paikallisessa naiskuorossa. Harrastuksiin pätee heidän mukaansa sama kuin yrittämiseen syrjäseuduilla, jos jotain haluaa, pitää se itse tehdä. Ja kun itse tekee, niin hyvä tulee.

 

 

Puukarin Pysäkki enterprise is situated in Valtimo in North Karelia. Entrepreneurs Mr. Heikki and Mrs. Anita Ovaskainen have decided to retire. Their daughter Anni and her husband will continue farming and rural tourism business. Even still the enterprise is run out by the hole family.

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa