A+ A A-
Uutisarkisto 16.1.2012

Kaivuutyöt etenevät Komperossa

Innovatiivisuus etenee: urakoitsija kehitteli hanketta varten erillisen ”vaunun” kaapelikeloille. Innovatiivisuus etenee: urakoitsija kehitteli hanketta varten erillisen ”vaunun” kaapelikeloille. Suvi Kaljunen

Kaivuutyöt etenevät Komperossa

Kompero on laajakaistarakentamisen osalta markkinaehtoista aluetta, mutta teleoperaattorit eivät ole tehneet tarjouksia valokuituyhteyden rakentamiseksi alueelle. Komperon vesiosuuskunta otti haasteen vastaan ja lähti viemään eteenpäin viemäri- ja laajakaistaverkon yhteisrakentamishanketta.

Komperon vesiosuuskunnan uraauurtava viemäri- ja laajakaistarakentamisen yhteishanke on päässyt hyvään vauhtiin muutamien viivästysten jälkeen. Rakentamisen edellytyksenä ollut liittyjien määrä saatiin kokoon elokuun loppuun mennessä. Kilpailutus- ja sopimusmuodollisuuksien jälkeen odoteltiin hetki oikeanlaista kaapelia sekä Taipaleenjoen alitusporaukseen liittyvän lupaprosessin käsittelyä. Vastaavaa yhteisrakentamista ei ole koko Suomessa tehty kovinkaan paljoa, ja Pohjois-Karjalassa hanke on ainoa laatuaan.

Paikallisen maanrakennusurakoitsijan voimin toteutettava kaivuu-urakka käynnistyi itsenäisyyspäivän jälkeen Siikakoskentien vedenpumppaamolta ja etenee kohti Siikakoskea, jonne aikataulujen mukaan pitäisi ehtiä kevään 2012 loppuun mennessä. Viemäriputki sekä runko- ja talokaapeli laajakaistaa varten kaivetaan kahden metrin syvyyteen. Suurin osa alueesta on peltoa, joten kaivuutyöt keskeytetään kesän ajaksi. Hanke on tarkoitus saada päätökseen syksyllä 2013.

Hankkeen innovatiivisuus on yhteisrakentamisen lisäksi laajakaistayhteydellä toimivassa kaukovalvontalaitteistossa, joka ilmoittaa valvontakeskukseen heti havaitessaan paineistetussa verkossa olevan ongelman. Pilottihankkeeksi pääseminen mahdollistikin valtion ja ELY-keskuksen tuen yhteisrakentamishankkeelle, jolle myös Liperin kunta myöntää 25% tuen vesi- ja viemäriverkoston rakentamiskulujen osalta. Loput kustannuksista kootaan liittymis- ja käyttömaksuina. Uusia liittyjiä otetaan vielä mukaan hankkeen toiminta-aikana.

Lisätietoja: http://komperonvesiosuuskunta.nettisivu.org/

Maakaista seuraa hankkeen etenemistä kevään aikana!

 

Suvi Kaljunen

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

koulutussuunnittelija

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa