Uutisarkisto 1.3.2012

Juho on koululainen ja yrittäjä

Juho Räsänen Juho Räsänen

Joensuun Mutalassa asuva 14-vuotias Juho Räsänen on nuori 4H-yrittäjä. Juhon yritysideana on muurahaisten kasvattaminen sekä kauppatavarakuljetukset läheisen K-marketin kanssa. Vuoden 2012 alusta asti toimineella Muurahaiskaveri -nimisellä yrityksellä on tällä hetkellä meneillään kehittelyvaihe ja yritysideaa suunnitellaan eteenpäin.

Juhon käyntikortissa lukee koululainen ja yrittäjä. Juho onkin tällä hetkellä Pohjois-Karjalan nuorin 4H-yrittäjä. Muurahaistoiminnan idea on lähtenyt liikkeelle harrastuksesta.
-Idea muurahaisharrastukseen lähti yhdestä muurahaisista kertovasta tiededokumentista, jonka näin muutama vuosi sitten. Itse aloitin muurahaisten kasvattamisen kesällä 2011, Juho kertoo lähtökohdista.

Juhon lajivalikoimaan kuuluu tällä hetkellä neljä lajia: sokeri-, paperi-, hevos- ja haamumuurahaisyhdyskunnat. Yhdyskuntien alut Juho on itse kerännyt luonnosta ja muutaman hän on saanut toisilta muurahaisharrastajilta. Suomessa muurahaislajeja on luonnossa noin 60. Mutta miksi juuri muurahaiset?
- Muurahaisia on kiva kasvattaa. Ne ovat helppohoitoisia ja hiljaisia lemmikkejä. Niiden ruokakaan ei tule kalliiksi, sillä lusikallinen hunajaa riittää pitkään, Juho kertoo.

Muurahaisten ylläpitoa varten Juho kehittelee tällä hetkellä niin muurahaisten ruokaa kuin erilaisia tarvikkeita, kuten ruokakuppeja ja pesiä. Juho arvioi, että Suomessa on muutama tuhat alan harrastajaa. Lähin muurahaiskauppa löytyy Saksasta, joten tästä idea muun muassa omaan verkkokauppaan on hiljalleen syntynyt.
- Tässä alkuvaiheessa on menossa vasta tuotekehittely ja testausvaihe. Tutkailen, miten homma lähtee käyntiin ja kartutan myös omaa osaamista. Sitten myöhemmin saa nähdä, kuinka yritys lähtee liikkeelle, Juho miettii maltillisia suunnitelmiaan.

Kannustusta idealle on jo kuitenkin tullut, siitä osoituksena 4H-yrittäjyys. Lisäksi Juholla on monen muun 4H-yrittäjän tavoin apuna ja tukena oma yritysohjaaja, joka toimii eräänlaisena yrityskummina. Yrityskummin tehtävä on auttaa yrittämisen alkuun ja ohjata nuorta yrittäjänalkua. Juhon toinen yrityskummi löytyy läheisestä K-kaupasta, jossa kauppiaana toimii Ville Huotilainen, Suomen nuorin K-kauppias vuonna 2010. Toinen yrityskummi on Raili Madekivi Pohjois-Karjalan Yrityskummit ry:stä.

Ideoita tältä selvästi yrittäjähenkiseltä nuorelta löytyy muitakin. - Olen ajatellut lahjoittaa omalle koululle yhden muurahaisyhdyskunnan, jotta muutkin koululaiset pääsevät oppimaan muurahaisista. Myös Botaniaan olen ollut yhteydessä samoissa merkeissä, Juho kertoo tulevista yhteistyökuvioista.

juhorasanen1

 

Usko Itseesi Sinua Tarvitaan -hanke

Pohjois-Karjalan 4H-piirin Usko Itseesi Sinua Tarvitaan -hanke edistää 4H-yritysten käynnistymistä Pohjois-Karjalassa.
-Hankkeessa on nyt 13 nuorta yrityksineen. Joidenkin paikkakuntien vahva yritysperinne näkyy esimerkiksi siinä, että Juuasta ja Nurmeksesta on mukana useita nuoria, Pohjois-Karjalan 4H-piirin johtaja Kari Kuokkanen kertoo. - Hankkeessa halutaan löytää nuorille tukiverkosto yrittäjyystoimintaan sekä auttaa ja kannustaa heitä viemään omaa ideaa ja unelmaa eteenpäin. Tietenkin yritystoiminta on tässä vaiheessa vielä harrastusmuotoista, Kari jatkaa.

4H-yrittäjyys on suunnattu 13-28-vuotiaille. Nuoret voivat lähteä toteuttamaan pienimuotoista yritystoimintaa yksin tai ryhmänä. Liikevaihto yrityksissä on 50-6000 euroa vuodessa. 4H auttaa nuoria liiketoimintasuunnitelman ja perustamisilmoituksen teossa sekä etsii nuorille yrittäjille yritysohjaajan. 4H-yrittäjyyden kautta nuori pääsee viemään ideaansa eteenpäin ja opettelemaan yrittäjyyttä ensin harrastustoimintana. Lue lisää 4H-yrittäjyydestä 4H:n sivuilta

Katso myös muurahaiset.net

 

 

Tanja Airaksinen

Maaseudun Sivistysliitto, projektikoordinaattori

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot