Uutisarkisto 23.3.2012

Kalevala, karjalaisuus ja matkailun modernit arvot

Tarja Kupiainen Tarja Kupiainen

Kylämatkailuhankkeen koulutusillat jatkuivat kalevalaisuuden ja karjalaisuuden merkeissä. Illassa pohdittiin, kuinka voimme tuoda perinnettämme houkuttelevasti esille matkailussa. Illan luennoitsijana oli yliopettaja Tarja Kupiainen Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun luovien alojen keskuksesta.

Perinne on läsnä jokapäiväisessä elämässämme, vaikka emme sitä aina itse huomaisi.  - Kalevalaisuus ja karjalaisuus ovat Itä-Suomen erikoisuuksia ja aarteita. Nämä pitää tuoda esille ja ottaa näin voimavaraksi esimerkiksi kulttuurimatkailussa, Tarja Kupiainen totesi ja muistutti, että ennen kuin voimme kertoa ja esitellä omaamme muille, on syytä perehtyä myös itse perusasioihin ja niiden taustoihin. Muistammeko esimerkiksi, milloin Kalevala ilmestyi, kuka sen kokosi ja mitä se pitää sisällään?

Paikalliset erikoisuudet esille

Kalevalan merkitys on aikanaan nostettu esiin ensin ulkomailta käsin. Me suomalaiset kiinnostumme asioista monesti vasta sen jälkeen, kun niiden arvo huomataan ensin ulkoapäin. Oman kylän erikoisuuksia ja asioita pitäisi siis itse osata nostaa esille rohkeasti. On syytä muistaa, että se, mikä toiselle on tavallista, on toiselle erikoista. Suomalaiset tavat kuten se, että voimme poimia puhtaita luonnonmarjoja metsästä, voi olla ulkomaalaisille uutta.

- Suomessa on esimerkiksi keväisin aivan omanlaisensa valo, jota ulkomaalaiset jaksavat ihastella joka kerta. Myös hiljaisuus on ehdottomasti yksi vetovoima, mutta näiden markkinointi ei ole yksinkertaista ja sitä onkin tärkeää pohtia tarkoin. Tuotteistaminen ja markkinointi ovat matkailussakin keskiössä, Tarja muistutti.

- Nykyisin ihmiset haluavat kokea yhä enemmän itse tekemällä. Myös tässä Kalevala voi toimia matkailuelämysten lähteenä. Mikä toisikaan esille suomalaista perinnettä paremmin kuin kanteleen kokoaminen. Tekeminen kannattaa ottaa osaksi matkailupalveluiden kehittämistä, Tarja kannusti kuulijoita.

Illan lopuksi virisi vielä rikasta keskustelua sekä ideointia ja kysymyksiä kylämatkailusta ja markkinoinnista. Kylä- ja kulttuurimatkailun osalta Cultrips -hankkeen toimijat jatkavat vastauksien etsimistä muun muassa näihin kysymyksiin. Seuraavassa koulutusillassa perehdytäänkin ohjelmapaketin rakentamiseen ja matkaoppaan perustaitoihin. Kylämatkailuhankkeen koulutustilaisuudet ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Seuraa Maakaista.fi:n tapahtumakalenteria!

Lue lisää kylämatkailun blogisivuilta

Katso myös Historia rakentaa tarinat

 
 

 

Tanja Airaksinen

Maaseudun Sivistysliitto, projektikoordinaattori

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot