Uutisarkisto 3.5.2012

Ilomantsissa nähdään kesällä nukketeatteria

Näytelmänharjoituksissa Minna Ovaskainen ja Maire Purmonen sekä keskellä kuningas Ahab. Näytelmänharjoituksissa Minna Ovaskainen ja Maire Purmonen sekä keskellä kuningas Ahab.

Innostunut ja keskittynyt tunnelma vallitsee Pogostan koulun tekstiilityöluokassa, kun paikallinen nukketeatteriryhmä on kokoontunut harjoituksiin. Ryhmä harjoittelee profeetta Elian elämästä kertovaa näytelmää, Hetkiä Elian matkassa. Esitys on osa meneillään olevaa Elian kirkko 120 vuotta -hanketta.  

- Nukketeatteri on äärimmäisen kiehtovaa. Ilomantsissa ei ole aikaisemmin tehty nukketeatteria, ja nyt juhlavuosihanke antoi mahdollisuuden tehdä jotain uutta paikkakunnalla. Lisäksi löysimme yhteistyökumppaniksi Ilomantsin kansalaisopiston ja nukettaja Jaana Palve-Karppasen Joensuusta, jotka mahdollistivat nukketeatteriosuuden käynnistymisen. Tämä on siis yhteistyötä isolla Y:llä, kertoo Riikka Patrikainen, joka vastaa hankkeen nukketeatteriosuudesta.

Näytelmän harjoituksen pyörivät parasta aikaa ohjaaja Jaana Palve-Karppasen ja apuohjaaja Maire Purmosen johdolla. Harjoituksissa on käytössä vielä harjoitusnuket, sillä varsinaiset nuket valmistuvat kevään aikaan. Itse näytelmän pääosaa esittävästä profeetta Elian nukesta on valmiina vasta runko, mutta se saa koko ajan täytettä ympärilleen. Nukkien tekoon on voinut perehtyä omalla nukentekokurssilla, joka käsittää kolme viikonloppukurssia Mikkelin läänintaiteilija Aapo Revon opastuksella. Osa näyttelijöistä onkin mukana myös nukkien ja lavasteiden teossa. Nukketeatteritoiminta toteutetaan yhteistyössä Ilomantsin kansalaisopiston kanssa ja nukketeatteriprojektiin liittyvä opetus tapahtuu kansalaisopiston ylläpitämänä, mutta muuten teatteri toteutetaan hankkeen osana.

Näytelmän käsikirjoitus on Jussi Suvannon käsialaa. Hän on kirjoittanut näytelmän juuri tätä projektia varten.
- Käsikirjoitus on alan ammattilaisen työtä. On huomattu, että harrasteteatterille ammattilaisen kirjoittama käsikirjoitus on turvallinen lähtökohta ja helpottaa kokonaisuuden hahmottamista. Teksti kuitenkin elää vielä ja sitä muokkaillaan yksinkertaisempaan suuntaan, sillä nukketeatterin taika on enemmän sanattomassa ilmaisussa kuin sanoissa, Riikka kuvailee.

Nukketeatteri on osa Ilomantsin ortodoksisen seurakunnan toteuttamaa Profeetta Elian kirkko 120 vuotta -hanketta. Ilomantsin ortodoksinen kirkko on pyhitetty pyhän profeetta Elian muistolle ja kirkko täyttää tänä vuonna 120 vuotta. Käynnissä olevalla hankkeella halutaan juhlistaa tätä juhlavuotta. Vaara-Karjalan Leader ry on myöntänyt hankkeelle Leader-rahoitusta. Hankkeessa järjestetään myös muun muassa kuorokonsertteja, näyttelyitä ja opastettu tutustumiskierros Ilomantsin pyhäköihin.  
- Olemme saaneet tämän hankkeen myötä paljon ihmisiä liikkeelle ja siitä olemme iloisia. Esimerkiksi tähän nukketeatteriin osallistuu noin 15 tekijää ja konsertissa meillä on noin 50 laulajaa, kirkkoherra Ioannis Lampropoulos iloitsee.

Profeetta Elian elämästä kertovan näytelmän ensiesitys on 20. heinäkuuta Iljan praasniekan yhteydessä. Esityksiä järjestetään Pogostan koululla, mutta myös vierailukäyntejä on luvassa.

Katso hankkeen omat sivut: Elian kirkko 120-vuotta

 

 

Tanja Airaksinen

Maaseudun Sivistysliitto, projektikoordinaattori

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot