Uutisarkisto 23.5.2012

Kyläoppaita opastettiin

Sirpa Sulopuisto antaa vinkkejä opastoimintaan kesälahtelaiselle Noora Ketolaiselle. Sirpa Sulopuisto antaa vinkkejä opastoimintaan kesälahtelaiselle Noora Ketolaiselle.

Kylämatkailu-hankkeen koulutuspäivässä harjoiteltiin opastoimintaa ja kulttuuriretken ohjelman rakentamista matkalaisille. Kesälahden kirkonkylän ja Rääkkylän Oravinsalon ja Varpasalon kylämatkailutoimijat valmistautuvat vastaanottamaan itävaltalaisen matkailuryhmän kesäkuun alussa.

Edellisessä kylämatkailun koulutuksessa matkaopastoimintaa ja matkan järjestelyjä käytiin läpi teoriassa, joten nyt oli käytännön vuoro. Kouluttajina toimivat Airi Okkonen sekä Sirpa Sulopuisto. Päivä vierähti sujuvasti ja antoisasti. Koulutus- ja suunnittelupäivänä harjoiteltiin kylämatkaopastoimintaa ja hiottiin järjestelyjä ja aikatauluja.

Oppaan muistilista:

  • Etukäteissuunnittelu ja yhdessä miettiminen ovat kaiken perusta.
  • Roolijakoa on hyvä sopia etukäteen: kuka ottaa vieraat vastaan, kuka opastaa, kuka pitää perää.
  • Oppaan on mietittävä etukäteen, mitä kertoo, miten, missä kohtaa ja kuinka paljon.
  • Opastaessa on hyvä tuoda esille laajat kokonaisuudet ja kertoa yleistä taustaa nähtävistä asioista. Toisaalta pienet yksityiskohdat ja tarinat luovat kiinnostusta. Lisäksi oppaan omat kokemukset tuovat asiat lähelle ihmistä.
  • Tärkeä osa on myös keskustelu ajankäytöstä, millainen aikataulu on realistinen, kuinka ryhmän kanssa pysytään aikataulussa, kuinka paljon siirtyminen paikasta toiseen vie aikaa, miten varaudutaan aikataulumuutoksiin.
  • Keskeistä on myös sopia etukäteen, miten tulkkaus hoidetaan. Koska kääntäminen vie aina kaksinkertaisen ajan, on kaikkien järjestävien osapuolten hyvä sopia etukäteen, kuka käyttää mitäkin kieltä ja tarvitaanko tulkkausta.
  • Entä, jos… On hyvä miettiä varasuunnitelma esimerkiksi sääolosuhteiden tai sairastapauksien varalle.
  • Joustavuus on aina päivän sana. Suunnitelmien vangiksi ei kannata jäädä. Varmaa on vain se, että tilanteet elävät ja oppaalta vaaditaan välillä improvisointia.


Tutustumista paikallisiin kylämatkailukohteisiin

Koulutuspäivän aikana kierrettiin Pro Kesälahden järjestämä kävelykierros kirkonkylällä. Reitin varrella nähtiin ja kuultiin kylän historiasta ja tämän päivän elämästä. Reitti alkoi kulttuuri- ja käsityö- ja järjestötoiminnan kohtaamispaikasta Sovintolasta ja kulki muun muassa koulun, kunnantalon, kauppojen, museon ja kirkon kautta. Kierros tutustuttaa vierailijan kirkonkylän arkeen. Rääkkylän puolella suunnattiin Silkkipartio ateljeeseen ja vielä illaksi tutustumaan Varpasaloon Villa Raitaan. Auli Partio kertoi, että Silkkipartiossa matkailijat pääsevät tekemään itsekin käsitöitä sekä kurkistamaan suomalaiseen kotiin.
- Villa Raidassa matkailijat ruokailevat. Tarjoamme vieraille suomalaista kesätunnelmaa haitarimusiikin ja järvellä soutelun merkeissä. Samalla näytämme suomalaista kesämökkikulttuuria, Katri Vuorjoki kertoi 

Kaiken kaikkiaan paikalliset järjestäjät saivat vinkkejä ja muutosehdotuksia suunnitteluun sekä harjoitusta ja rohkaisua opastamisesta ja aikataulutuksesta.
- Tällainen valmistelupäivä olisi aina tarpeen matkailukierrosta suunnitellessa. Samalla kertaa selvitetään ja varmistetaan monta asiaa, totesi Karelia Expertin Airi Okkonen päivän päätteeksi.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

 Itävaltalainen Welt der Frau-lukijamatka Suomeen

Valmistelut liittyvät viikonmittaiseen itävaltalaisen Welt der Frau -lehden lukijamatkaan, joka suuntaa Helsinkiin ja Pohjois-Karjalaan kesäkuun alussa. Ryhmä käy Helsingissä, tutustuu suomalaiseen luontoon Kolilla, karjalaiseen kulttuuriin ja Kalevalaan Ilomantsissa. Lisäksi Laatokan vanha Valamon retkellä vieraat tutustuvat Venäjän rajaan ja ortodoksisuuteen. Ajatuksena on, että Kesälahden ja Rääkkylän päivä toimii kurkistuksena maaseudun arkielämään Pohjois-Karjalassa. Vieraille halutaan näyttää miten ihmiset asuvat ja elävät, millainen heidän elinympäristönsä on, millainen koti, millainen kulttuuri. ym. Kylämatkailuosuudessa päästänkin lähemmäs paikallisia ihmisiä.

Kylämatkailuhankkeessa luodaan ja kehitetään mallia kylämatkailutoiminnalle. Hanke tuo yhteen eri toimijoita, yrittäjiä ja järjestöjä toteuttamaan tätä sekä rakentaa myös kansainvälisiä yhteyksiä. Tällä tavoin tullaan tutuiksi, tehdään asioita yhdessä ja opitaan koko prosessin ajan.  

Tutustu kylämatkailuun: kylamatkailu.blogit.fi 

 

 

 

Tanja Airaksinen

Maaseudun Sivistysliitto, projektikoordinaattori

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot