Uutisarkisto 29.6.2012

Kosteikko luo monimuotoisuutta

Paavo Bruun esitteli Sotkuman kosteikon raivausvaiheita. Paavo Bruun esitteli Sotkuman kosteikon raivausvaiheita. Antero Lehikoinen

Polvijärven Sotkumaan kunnostettiin ympäristönhoitotuella kosteikkoalue vuosi sitten. Tänä kesänä alueella pesii jo useita lintuja.

Paavo Bruun oli haaveillut ja suunnitellut omistamalleen maalleen kosteikkoa jo sen ostosta lähtien noin kymmenen vuotta sitten. Kevät talvella 2011 raivaus- ja kaivaustyöt pääsivät alkuun, kun Eräeinarit yhdistys sai tukea kosteikon perustamiseen Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen kautta.
- Isommat kaivuut tehtiin paksun lumen aikaan ja kesällä siloteltiin penkkojen reunat. Raivausta olen tehnyt täällä paljon, sillä alue oli kasvanut umpeen, Paavo Bruun kertoo.

Bruun asuu itse Savonrannassa, mutta osti eläkepäiviään varten metsätilan Polvijärven Sotkumasta. - Nyt saan tehdä mieleistä puuhaa metsänhoidon parissa. Pidän luonnossa liikkumisesta, metsästystäkin olen harrastanut pitkään. Sotkumassa tuleekin käytyä tiheään, Bruun toteaa.

Kosteikko vaatii hoitoa

Iso-Reuhkajärven vieressä sijaitseva kosteikkoalue koostuu kahdesta osasta. Pienempi alue on puoli hehtaaria ja suurempi noin kolmen hehtaarin kokoinen. Heinä kasvaa jo penkkojen reunassa ja kaivetuille reunoille on kylvetty valkoapilaa suojaksi. Sinisorsat, tavit, telkät, lokit ja joutsenet ovat alueella parasta aikaa tuttu näky.

Kosteikon hoidosta on tehty tällä hetkellä kymmenvuotinen hoitosopimus. Kosteikon ylläpitäminen vaatii muun muassa joka vuotista raivausta. Lisäksi kaksi kertaa hoitoaikana vesi lasketaan pois ja kosteikkojen pohjat puhdistetaan.

Kosteikon perustamisella elvytetään luonnon monimuotoisuutta. Se tarjoaa linnuille pesimäpaikkoja ja sitoo ravinteita. Raivatulla alueella on myös maisemallista arvoa ja helpompi liikkua. Kosteikkoa voi myös hyödyntää vesilintujen metsästykseen.
- Vastaavanlaisia hoitotöitä pitäisi tehdä enemmänkin, sillä ryteiköissä ei kukaan kulje mielellään. Luonto on maalla kuitenkin ainoa harrastuspaikka, Bruun toteaa.

Yhdistys voi saada tukea

Suunnitelmat kosteikon kunnostukseen Bruun teki itse. Alueen luontainen vedenkierto on otettu huomioon. - Kuljin metsässä ja tutkin miten syvennykset vedelle kannattaisi kaivattaa. Kaikki on tehty maaston mukaisesti, Bruun kertoo.
- Mieluinen paikka tämä on itselle ja lopputulokseen olen tyytyväinen. Tuen saamiseen vain meni aikaa. Toivoisi, että tuen hakuprosessi etenisi nopeammin. Suunnitelmat meinaa unohtua itseltä, kun aikaa kuluu, Bruun tuumaa.  

Kosteikko on toteutettu Bruunin maille yhteistyössä Eräeinarit ry:n kanssa. Apua tuen hakuun on saatu paikalliselta riistanhoidonneuvojalta Reijo Kotilaiselta. Ympäristönhoitotukea, esimerkiksi kosteikoiden perustamiseen, voivat saada viljelijat tai Leader-ryhmien alueella toimivat rekisteröidyt yhdistykset.

Lue lisää ympäristötuista: http://www.mavi.fi/fi/index/maaseudunrahoitus/ymparistotuetyhdistyksille.html

 

 

Tanja Airaksinen

Maaseudun Sivistysliitto, projektikoordinaattori

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot