A+ A A-
Kyläkierros 2014 27.2.2014

Rikkaveen seudulla toimitaan yhdessä alueen kehittämiseksi

Kylätalon tekijät Kylätalon tekijät Lähde: Rikkaveen kyläyhdistyksen Facebook-sivut, kuvaajaa ei mainita

Rikkarannan, Lähtevän ja Kolmikannan alueella toimii yhteinen kyläyhdistys, joka hallinnoi kylien kehittämishankkeita sekä järjestää monenlaista toimintaa ja tapahtumia. Kylien alueella asuu vakituisesti yli 200 ihmistä ikärakenteen kattaessa vauvasta vaariin. Väkiluvusta noin neljäsosa on alaikäisiä lapsia ja nuoria. Eläkeläisiä on hieman vähemmän. Työikäistä väkeä on sitten loput eli noin puolet kylän asukkaista. Alueelle muuttanut uusia perheitä ja uusia vauvojakin syntyy lähes joka vuosi.

Kesäasukkaat kaksin- tai kolmikertaistavat kylän asukasmäärän kesäisin, sillä mökkejä on reilusti enemmän kuin vakituisia asuinrakennuksia. Vuonna 2003 Rikkarannalla oli 75 ja Lähtevässä 84 kesämökkiä. Kesämökkejä rakennetaan vielä jonkin verran, vaikkakin pääosa rantarakennuspaikoista alkaa olla käytetty.

Kyläsuunnitelma kylälle on tehty vuonna 2005 ja päivitetty 2013. Siihen koottiin asukkaiden ajatuksia kylän vahvuuksista ja ongelmista. Upea luonto- ja maisemat, rauhallisuus, vesistöt, vahva kesäasutus sekä hyvä sijainti koettiin kylän vahvuuksiksi. Kaikki kaupungin palvelut ovat kohtuullisen matkan päässä eikä maakuntakeskuksiinkaan kovin pitkä matka ole. Asukkaat suhtautuvat positiivisesti tulevaisuuden yhteisiin mahdollisuuksiin, vaikka väestö vanheneekin ja lapset käyvät vähiin.

Kylätoiminnan aktivoitumisen, laajakaistan, kesäasukkaiden ja alueen markkinoinnin myötä uskotaan kylän saavan myös uusia asukkaita. Kaiken kaikkiaan kylällä asustelee tyytyväistä väkeä, joka haluaa toimia yhdessä alueen kehittämiseksi.

Olkipaali-kylätalo

Talkoovoimin Outokummun Rikkarantaan noussut kylätalo ei ole mikä tahansa mökki, sillä sen seinät on rakennettu olkipaaleista ja viimeistellään savimassalla. Taloa on suunniteltu vuosikaupalla ja asiaan on perehdytty tarkoin alan kirjallisuuden kautta. 

Etäisyyksiä: Outokumpuun n. 10-15 min, Joensuuhun n. 30-40 min, Kuopioon n. 60 min

Palorannassa jalalla koreasti

Rikkarannan naapuri, Paloranta on noussut lähitienoon tietoisuuteen tanssilavatoiminnan elpymisen myötä. Viime kesänä Palorannan lavalla tanssahdeltiin säännöllisesti ja toiminta näyttää jatkuvan tulevanakin kesänä.

Lähteet:
Wikipedia
www.rikkaranta.fi
Yle Pohjois-Karjala
Palorannan lavan Facebook-sivut

PAAVO-ILLAN TUOTOKSET 6.3.:

http://www.msl-ita.fi/paavo/outokumpu/rikkaranta-maljasalmi-paloranta-/

 

Lisätietoa

 • Kylät: Rikkaveen seutu; Rikkaranta, Lähtevä ja Kumivaara sekä Paloranta, Varislahti
 • Arvio asutuksesta: n. 300-400
 • Paikkakunta: Outokumpu
 • Lähin järvi: Rikkavesi, Juojärvi, Kuusjärvi
 • Kylät tunnetaan: Rikkaranta: Venetsialaiset tapahtuma, Oljesta tehty kylätalon katto, vireä ja kehittyvä kylätoiminta Paloranta: Palorannan lavan tanssit, Palorannan hoitokoti
 • Kylille tärkeää: Kylätoiminnan aktivoitumisen, laajakaistan, kesäasukkaiden ja alueen markkinoinnin myötä uskotaan kylän saavan myös uusia asukkaita. Kaiken kaikkiaan kylällä asustelee tyytyväistä väkeä, joka haluaa toimia yhdessä alueen kehittämiseksi.
 • Verkkosivut:

  www.rikkaranta.fi

 • Facebook-sivut:

  Rikkaranta

  Palorannan lava

   

Kaisa Kervinen

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

yhteisökehittäjä

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa