A+ A A-
Uutisarkisto 2.9.2011

Tervan eteen on nähtävä vaivaa

Tervan eteen on nähtävä vaivaa Kuva: Seppo Pölönen

Nurmeksessa poltetaan perinteinen tervahauta kesällä 2012. Tervanpolton valmistelu on aloitettu hyvissä ajoin jo kuluvan kesän aikana.

Ennen tervahaudan varsinaista polttoa tarvitaankin runsaasti talkootunteja ja käydään läpi monta työvaihetta.

Työ aloitettiin sopivien tervaskantojen etsimisellä. Koska tervanpolttoon ei sovi mikä tahansa kanto, on tarvittava puuaines vanhan tervamestarin huolella valitsemaa. Yhteistyökumppanina toimiva Metsähallitus lahjoitti tervaskannot ilmaiseksi hyvään tarkoitukseen. Kantojen keräämisessä sekä niiden kuljettamisessa pois metsästä kului isolla porukalla kaksi pitkää talkoopäivää.

Ennekuin päästään suunnittelemaan varsinaista tervanpolttotapahtumaa, täytyy kannot vielä pilkkoa sopivan pieniksi ja tasakokoisiksi paloiksi. Lisäksi kaivetaan hautakuoppa, johon tervakset sitten ennen polttoa pinotaan oikeaan järjestykseen. Tervasten päälle asetellaan turvetta, joka myös täytyy kerätä ja kuljettaa paikanpäälle. Tervanpoltto ei siis ole hätäisen touhua, vaan jo sen valmisteluun kuluu runsaasti aikaa. Ennen vanhaan, kun myös tervan säilytystynnyrit tehtiin käsin ja terva kuljetettiin vesireittejä myöten pitkienkin matkojen päähän, terva oli todella arvokasta tavaraa.

Tervahaudan toteuttamisesta vastaa Nurmeksen kotiseutuyhdistys Nurmes Seura ry ja kaikille avoin polttotapahtuma järjestetään heinäkuussa 2012. Tervahaudan poltto on seuran päätapahtuma vuonna 2012 ja se tarjoaa samalla tilaisuuden kotiseutuperinteen tallentamiseen ja siihen tutustumiseen. Kaikki haudan valmisteluun ja polttamiseen liittyvät työvaiheet valokuvataan ja videoidaan.

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa