A+ A A-
Kyläkierros 2014 10.3.2014

Juojärven rannalla ja pellon pientareella; Viuruniemessä tehdään yhdessä

Kuva riihessä sijainneesta näyttelystä vuodelta 2011. Kuva riihessä sijainneesta näyttelystä vuodelta 2011. Lähde: www.viuruniemi.fi

Viuruniemi on noin 150 henkilön asuttama kylä Outokummun kaupungissa. Kylän asutus on sijoittunut Viuruniementien varteen, kirkasvetisen ja puhtaan Juojärven läheisyyteen. Viuruniemessä toimivat monet eri yhdistykset, kuten kyläyhdistys, marttayhdistys, metsästysseura, kalastuskunta sekä seurakunnan lähetyspiiri. Aktiiviset yhdistykset järjestävät kylällä monenlaista toimintaa; talkoita, kokoontumisia, tapahtumia, kyläjuhlia jne. Talkootyönä rakennettu kylätalo sijaitsee Lypsyniemessä, Juojärven rannalla. Lypsyniemen alue palvelee eri yhdistyksiä, yhteisöjä sekä yksityisiä vuokraajia.

Kylätalolla vietetään monenlaisia kylätapahtumia vuoden varrella

Viuruniemen kylätalo on Lypsyniemessä Juojärven rannalla. Kylätalon avajaisia vietettiin vuonna 1993. Talon läheisyydessä on vuonna 2007 valmistunut puulämmitteinen sauna ja tontilla on myös grillikota, lentopallokenttä, varastorakennus, talousrakennus sekä puucee. Marttayhdistys on perustanut pihalle perinnepenkin, jossa kasvaa kylällä esiintyviä perennoja, myös sireenimajaa kasvatellaan.
Vuosina 2011-2012 tontille on rakennettu uusi talousrakennus ja grillikota. Paikka soveltuu hyvin perhejuhlien ja kokousten järjestämiseen. Kylätaloa ylläpitää Viuruniemen kyläyhdistys. Kylätalo sähköistettiin Leader-hankkeen avulla vuonna 2007. Sen jälkeen taloa on kehitetty ja parannettu vuosi vuodelta. Valtaosa kylän yhteisistä tapahtumista pidetään kylätalolla.

Kylätoimikunnasta yhdistykseksi

Viuruniemen kylätoimikunta perustettiin vuonna 1979. Lypsyniemen kylätalo valmistui vuonna 1997 ja sauna vuonna 2001. Uutta varastorakennusta ja grillikotaa alettiin rakentaa v. 2012, grillikota on jo kovassa käytössä 2013 ja varastorakennus viimeistellään samana vuonna. Lypsyniemen alue tuli aikanaan kyläyhdistykselle, kun Enso-Gutzeit antoi sen korvauksena, josta tehtiin sittemmin kylätoimikunnalle, marttakerholle ja Viuruniemen Ahkiolle
luovutusasiakirja. Vuonna 2006 kylätoimikunnasta tuli Viuruniemen kyläyhdistys.

Kyläfestareita ja traktorin pärinää

Viuruniemen traktorit, isännät, emännät, lapset ja muut väki kokoontui Kervilän pellolle monen yhdistyksen, organisaation ja Outokummun kaupungin yhteisponnistuksena. Wanhat Traktorit Laitumella oli riemukas kyläfestari Kervilän myllyriihellä 29.6.2013. Paikalle tuli yli 300 osallistujaa. Viuruniemen ja vierailevia traktoreita (Liperi, Polvijärvi, Maljasalmi) oli parisenkymmentä esillä. Viuruniemen traktorit kaivettiin pihoilta, pelloilta, latojen takaa ja suoraan töistä. Traktoreita esiteltiin, niillä ajettiin ja kisailtiin mm. kiihdytyskisassa, hitauskisassa ja rullaamiskisassa. Lisäksi tapahtumassa palkittiin yleisöäänestyksen voittanut suosikkitraktori. Tapahtuman tarkoituksena oli tuoda esille kylän historiaan liittyviä vanhoja traktoreita ja kerätä niihin liittyvää tietoa talteen. Kyläyhdistyksen traktorityöryhmää veti Juha Hirvonen. Mukana oli Suuri Vesikiertue ja Mehtätivoli-hanke.

Suunnitelmista toteutukseen

Viuruniemeen on tehty kyläsuunnitelma vuonna 2006. Tuolloin Lypsyniemen kunnostus ja käytön suunnittelu oli tärkeimpiä kehittämistoimenpiteitä. Myös kylän markkinointia ja nettisivuja toivottiin. Kylähistoriikin tekeminen puhutti, samoin matkailumahdollisuudet Pitkässälahden satamassa. Monia asioita kyläläiset ovat toteuttaneet Leader-hankkeilla ja omilla talkoilla. Miltä muutoin näyttää tilanne nyt ja onko ilmassa uusia ideoita? Viuruniemen ulkoilupäivässä katsastetaan myös kylän meininkiä Paavo-kierroksen puitteissa 16.3. klo. 13 alkaen, ja tietenkin Lypsyniemessä.

Lähteet: www.viuruniemi.fi ja Viuruniemen kyläsuunnitelma 2006

PAAVO-KIERROKSEN TUOTOKSET 16.3.:

http://www.msl-ita.fi/paavo/outokumpu/viuruniemi/

 

Lisätietoa

  • Kylät: Viuruniemi
  • Arvio asutuksesta: n. 150
  • Paikkakunta: Outokumpu
  • Lähin järvi: Juojärvi
  • Kylät tunnetaan: Pitkänlahden satama, Wanhat traktorit laitumella, Lypsyniemi, Kauppa-auton kotikylä, luontokohteet, Viurusuo
  • Kylille tärkeää: Juojärvi, Lypsyniemen kehittäminen, aktiiviset yhdistykset ja yhteistyö yhdistysten kesken, Viurusuo
  • Verkkosivut:

    www.viuruniemi.fi

Kaisa Kervinen

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

yhteisökehittäjä

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa