A+ A A-
Kyläkierros 2014 11.3.2014

Alavin, Suvisrannan ja Herneahon kyläteillä katsotaan tulevaisuuteen

Alavin talvitapahtuman tunnelmaa Alavin talvitapahtuman tunnelmaa Lähde: Alavin kylän nettisivut

Paavo-kierros etenee Alaville Outokumpuun 20.3. Yhteistyössä järjestetty kyläilta on historiallinen, koska kokoontumispaikkana on uusi kylätalo, Sörjälän metsästysmaja. Kyläyhdistyksen toiminta on painottunut Muurajan kartanolle, jossa on järjestetty vuosittain tapahtumia ja juhlia sekä pidetty kokouksia. Jatkossa Metsästysseuran kanssa toteutettu Leader-hanke mahdollistaa uuden kokoontumistilan käytön Metsästysmajalla.

Perustietoja

Alavin kylä on Outokummun kaupungissa ja se käsittää Alavin, Herneahon ja Suvisrannan kylät. Kylä sijaitsee Joensuun ja Kuopion kaupunkien välillä kulkevan valtatie 9 varrella. Matkaa Joensuuhun on 45 kilometriä ja Kuopioon 90 kilometriä. Matkaa Outokummun kaupungin keskustaan on Alavista noin 2 kilometriä ja Suvisrannalta ja Herneahosta lähes 10 kilometriä.
Kylä rajoittuu pohjoisessa Outokummun keskustaajamaan, luoteessa Kuusjärven vanhaan kuntakeskukseen, lounaassa Liperin Leppilampeen ja idässä Sysmäjärveen.

Tapahtumia ja talkoita

Kylällä toimiva Alavin kyläyhdistys ry järjestää aktiivisesti erilaisia tapahtumia ja talkoita. Yhdistys on ollut mukana (tapahtumasta riippuen joko kylän omalla myyntipisteellä tai talkoolaisina) myös Outokummun keskustassa järjestettävissä tapahtumissa, kuten Joulunavauksissa, Kaupunkilaisten jouluruokailuissa, Kumpujaisissa ja mäkiautokisoissa.
Kylän ensimmäinen kyläkirja julkaistiin vuonna 2001 ja uuden kyläkirjan teko aloitettiin vuonna 2011. Toinen kyläkirja "Kyläteillä" ilmestyi tammikuussa 2013.

Nunnataskun kylälle halutaan valokuitu

Alavin kylältä saatiin harvinainen lintuhavainto syyskuussa 2013. Nunnataskua tultiin katsomaan lähikunnista saakka. Välillä kadoksissa ollut lintu löytyi kuin löytyikin erään maatilarakennuksen harjalta pudotakseen uudestaan jonnekin piiloon
Kun nunnatasku löytyi, samoihin aikoihin ilmoitettiin samoin Outokummun Suvisrannantieltä havainto mahdollisesta arotaskusta.  Lue Hannu Kauhasen blogikirjoitus Karjalaisessa.

Kylälle toivotaan valokuitua ja asukkaat ovat valmiit tekemään asian eteen myös töitä. Valokuituhanketta vauhditetaan perustetulla toimikunnalla, joka selvittää avustuksien saantia ja neuvottelee valokuituoperaattorin kanssa. Kylällä koetaan, että valokuitu on tärkeä satsaus tulevaisuuteen; nopeita yhteyksiä tarvitaan kylän pitämiseksi haluttuna asuinpaikkana. Lue uutinen Outokummun Seudussa.

Kylän kehittämisen jatkumoa

Alavi-Suvisranta-Herneahon seudulle on tehty kyläsuunnitelma vuonna 2006. Tuolloin tärkeimpiä kehittämisen kohteita olivat kyläyhdistyksen perustaminen, yhteistyön lisääminen, luontokohteiden kunnostaminen sekä erilaisten palvelujen ja ideoiden jalostaminen ja tuottaminen. Monia hankkeita on kylällä toteutettu. Mitä on nyt mielessä ja miltä tulevaisuus näyttää? Siihen palataan Paavo-illassa 20.3. klo 18.00 alkaen metsästysmajalla.

Lähteet: Sanomalehti Karjalainen, Outokummun seutu-paikallislehti, Alavin kyläyhdistyksen verkkosivut ja Facebook-sivut, Maakaista.fi, Alavi-Suvisranta-Herneaho kyläsuunnitelma 2006

PAAVO-ILLAN TUOTOKSIA 20.3.:

http://www.msl-ita.fi/paavo/outokumpu/alavi-suvisranta-herneaho/

 

Lisätietoa

 • Kylät: Alavi, Suvisranta, Herneaho
 • Arvio asutuksesta: n. 150
 • Paikkakunta: Outokumpu
 • Lähin järvi: Sysmäjärvi, Kuusjärvi
 • Kylät tunnetaan: Muurajan kartano, nunnatasku-havainnot, vireä kylätoiminta, maitolaiturit
 • Kylille tärkeää: valokuitu, yhteiset tapahtumat ja tekeminen, uusi kylätalo
 • Verkkosivut:

  Alavin kyläyhdistys

 • Facebook-sivut:

  Alavin kylä

Kaisa Kervinen

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

yhteisökehittäjä

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa