A+ A A-
Kyläkierros 2014 14.4.2014

Rumo ja Verkkojoki ovat maakunnan pohjoisimpia kyliä

Verkkojoen tienviitta talviasussa. Verkkojoen tienviitta talviasussa. Satu Tanskanen

Rumon ja Verkkojoen kylät sijaitsevat Valtimon kunnan pohjoisosassa, lähellä Kainuun rajaa. Rumon kylältä Valtimon kunnan keskustaan on matkaa noin 20 km, Verkkojoelta hieman vähemmän. Kylät ovat perinteisiä pienviljely- ja metsätalouskyliä, joissa elettiin vilkkainta kukoistuksen aikaa heti sotien jälkeen. Molemmilta kyliltä löytyy vielä toimivaa maataloutta ja eläviä tiloja. Nykyisin kylillä on yhteensä reilut sata asukasta.

Molemmat kylät ovat aikoinaan syntyneet jokilaaksoihin, vesireittien varteen. Rumon kylän läpi virtaa Kokkojoki, Verkkojoen kylän läpi Verkkojoki. Rumon Kokkojokea ja Kokkoharjua pitkin kulki jo 1500-luvulta lähtien karjalaisen eräelämän runkotie, turkiskauppiaiden käyttämä vesireitti, joka yhdisti Pohjanlahden ja Laatokan, ja jolla oli yhteys Vienanmereen. Kylien merkitystä kulkuväylänä vahvisti myöhemmin myös Joensuusta Kajaaniin kulkeva rautatie, joka halkoo sekä Rumon että Verkkojoen kylien maisemaa.

Rumo ja Verkkojoki ovat osa Valtimon Pohjoisia kyliä, joihin kuuluvat lisäksi Puukari, Nuolijärvi, Rasimäki ja Koppelo. Pohjoisille kylille laadittiin ensimmäinen yhteinen kyläsuunnitelma jo vuonna 2008 ja se päivitettiin syksyn 2013 ja kevään 2014 aikana. Rumon ja Verkkojoen osalta kylätoiminta on viime vuosina elänyt hiljaiseloa, mutta kyläsuunnitelman päivityksen myötä toiminta on taas aktivoitunut.

Kyläkierros rantautuu Rumoon ja Verkkojoelle tiistaina 22.4.2014. Kylien yhteisessä illassa luodaan katsaus menneeseen ja pohditaan uusia kehittämisideoita. Tilaisuus alkaa klo 18.00 Rumon uudemmalla koululla. Kahvit jo klo 17.30.

Valtimon Pohjoisten kylien kyläsuunnitelma löytyy täältä.

Lisätietoa

  • Kylät: Rumo ja Verkkojoki
  • Arvio asutuksesta: Reilut sata asukasta
  • Paikkakunta: Valtimo
  • Lähin järvi: Kokkojoki ja Verkkojoki
  • Kylät tunnetaan: UKK-reitti, Kokkoharju, Tavikosken hierinmylly
Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa