A+ A A-
Kyläkierros 2014 7.10.2014

Ylä-Valtimo ja Sivakka, maatalouskylä ja metsäkylä

Ylä-Valtimo on elävä maatalouskylä. Ylä-Valtimo on elävä maatalouskylä.

Ylä-Valtimon ja Sivakan kylät sijaitsevat Valtimon kunnan koillisosassa. Valtimon keskustasta tulee Ylä-Valtimolle matkaa vajaat kymmenen, Sivakkaan reilut kaksikymmentä kilometriä. Ylä-Valtimo on vireä maatalouskylä, Sivakka taas erämainen metsätalouskylä. Kylillä on välimatkaa vain reilut kymmenen kilometriä, mutta silti ne ovat maisemaltaan, asutukseltaan ja elinkeinorakenteeltaan hyvin erilaisia.


Ylä-Valtimon kylä on muodostunut Valtimojoen vesistöön kuuluvien Valtimo-, Kallio- ja Ylä-Valtimojärven rannoille. Kylän asukasluku on noin 300 eli se on Valtimon suurimpia ja elinvoimaisimpia kyliä. Ylä-Valtimo kuuluu valtakunnallisesti arvokkaisiin maisema-alueisiin. Maisemalle leimaa-antavia ovat järvien rannoilla olevat viljelysaukeat tiloineen, järvet ja korkeat vaarat. Noin sata vuotta sitten tehty järvien lasku toi kylälle lisää viljelysmaata. Kylällä on useita maatiloja ja kylän pellot ovat säilyneet viljelyksessä pitäen maiseman avoimena.


Maatalouden lisäksi Ylä-Valtimo tunnetaan aktiivisesta kylätoiminnasta. Kylän monet yhdistykset järjestävät toimintaa ympäri vuoden. Kyläläisten kokoontumispaikkana toimii useampikin talkootyöllä rakennettu kota. Suuri voimanponnistus kylälle on myös vuosittain järjestettävä laturetki Suden hiihto. Kylän nähtävyyksiä ovat Porttivaaran ja Pertunvaaran näköalapaikat sekä Pertunvaaran hiidenkirnu. Aiemmin kylä tunnettiin myös erähotelli-ravintola Sudenpesästä.


Sivakan kylä taas on muodostunut Sivakkavaaran rinteille, lähelle Sivakkajärveä. Asukkaiden elinkeino tuli pääasiassa pienviljelyksestä sekä metsätöistä. Kylä on viimeisten vuosikymmenten aikana autioitunut, mutta säilyttänyt silti ominaispiirteensä sekä maineensa syrjässä pärjäävien asuinpaikkana. Nykyisin asukkaita on nelisenkymmentä. Sivakka on jo 1970-luvulta lähtien ollut mukana Itä-Suomen Yliopiston kylätutkimuksissa ja on näin ollen yksi maailman tutkituimmista kylistä.


Sivakan nähtävyyksiä ovat Sivakkavaaran laelta aukeava näköala, Peri-Sivakassa sijaitsevat itkukivi ja muinaiskalmisto sekä kylän rajoilla sijaitseva, vaara-asutusta esittelevä Murtovaaran talomuseo. Sivakan alueella sijaitsevat Valtimon vanhimmat tunnetut asuinpaikat.

Lisätietoa

  • Kylät: Ylä-Valtimo ja Sivakka
  • Arvio asutuksesta: 350
  • Paikkakunta: Valtimo
  • Lähin järvi: Valtimojärvi, Ylä-Valtimojärvi ja Sivakkajärvi
  • Kylät tunnetaan: Maatalous, kylätutkimus, Suden hiihto, näköalapaikat, vanhat asuinpaikat
Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa