A+ A A-
Uutisarkisto 26.9.2011

Poniravitoiminta vetää nuoria

Poniravitoiminta on viime vuosina nostanut huimasti suosiotaan. Erityisesti nuoret tytöt ovat ottaneet harrastuksen omakseen.

Joensuun raviradan varikkoalueella käy kuhina, kun ensimmäisenä lähtönä ravattavan ponilähdön osallistujat valmistautuvat. Lähdössä on mukana yhteensä neljätoista ponia ohjastajineen. Ponilähtö kuuluu nykyisin yhä useampien ravien ohjelmistoon. Toiminnan myötä lajin pariin on saatu runsaasti uusia harrastajia ja innokkaimmilla harrastus jatkuu myöhemmin ravihevosten parissa. Poniajolupakursseja järjestetään vuosittain eri puolilla suomea.

Joensuulainen 12-vuotias Emma Rönkkö suoritti poniravikortin vajaat pari vuotta sitten, nuorempi sisar Salla kuluvan kesän alussa. Ohjastajan alaikäraja pienimpien ponien kilpailuissa on 10 vuotta. Molemmilla tytöillä on jo kokemusta useista ponilähdöistä. Lähtöihin osallistutaan omalla shetlanninponilla Janella tai sijoituksessa olevalla Ropsulla.

Ponien hoito ja harjoittaminen on pääosin tyttöjen vastuulla, mutta kilpailupäivänä tarvitaan koko perheen apua. Ponien valmistelu, kuljetukset kisapaikalle ja takaisin sekä itse kisa vievät helposti useita tunteja, jopa koko päivän. Innostusta asiaan vaaditaan siis kaikilta. Kipinän hevosurheiluun tytöt ovat saaneet hevosia pienestä pitäen harrastaneelta äidiltään Sadulta, joten koko perheen osallistuminen ravitoimintaan käy luontevasti.

Kun ponin ja ohjastajan varusteet on saatu kuntoon, suoritetaan vielä lämmittelyä sekä varikkoalueella että radalla. Suurten ravihevosten seassa lämmittelevät ponit ovat herttainen näky, mutta suurempien joukossa toimiminen vaatii ohjastajilta myös osaamista ja varovaisuutta. Itse lähdössä pienet poni juokset komeasti koko ratakierroksen.   Joensuussa 18.9. ravatussa Ponilähdössä Emman ohjastama Jane –poni ei jaksanut kärjessä ihan maaliin saakka, tuloksena kuitenkin kunniakas toinen sija. Voiton kisassa vei poni Kaprifolens Hassan ohjastajanaan Noora Nöjd.

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa