A+ A A-
Kyläkierros 2014 18.11.2014

Ukkolan uimaranta halutaan säilyttää kyläläisten käytössä

Ukkola on yksi Joensuun kylistä entisessä Enossa. Matkaa Uimaharjuun  on kuusi kilometriä, Enon keskustaan 22 kilometriä, Lieksaan 45 kilometriä ja Joensuuhun 55 kilometriä. Asukkaita on noin 250. Ukkolan kylätalossa on PAAVO-ilta torstaina 20.11. kello 18.00 lähtien yhteistyössä Ukkolan kyläyhdistyksen kanssa.


Neljä vuotta sitten toivottiin koulun säilyvän ja lähikylien palvelujen samoin. Kylälle toivottiin matonpesupaikkaa ja kylän raitin viihtyisyyden lisäämistä. Nyt puheen on ollut uimaranta, jonka toivotaan säilyvän kyläläisten yhteisenä virkistyspaikkana.

Suurimmillaan, Ukkolan sahan ollessa toiminnassa asukkaita oli jopa 700 henkilöä. Kylässä on alakoulu, joka joka toimii Uimaharjun koulun remontin vuoksi opetustiloina.

Kyläläisten kokoontumispaikka on entinen työväentalo, joka kunnostettu talkoilla ja leader-rahoituksen avaulla Ukkolan kylätaloksi. Ukkolassa toimii kyläyhdistys.

Ukkolan saha perustettiin vuonna 1926 pohjoiskarjalaisten talonpoikien osuustoimintainnostuksen seurauksena. Parhaimmillaan sahalla oli töissä lähes sata henkilöä. Sahan toiminta loppui vappuna vuonna 2004. Saha on ollut mm. Ukkola Oy:n (1944-) , Metsäliiton (1981-) ja yhtiöfuusioden jälkeen Metsä Seralan (1986-) sekä Metsä Timberin (1995-) omistuksessa Sahamiljöö on osittain suojeltu, mutta itse Ukkolan saharakennuksen suojelulle ei Museoviraston mielestä ole sen huonokuntoisuuden takia perusteita.  Saha paloi 30.4.2011.  

Lisätietoa

  • Kylät: Ukkola
  • Arvio asutuksesta: 200
  • Paikkakunta: Joensuu
  • Lähin järvi: Pielinen
  • Kylät tunnetaan: Ukkolan sahan nimestä ja perinteestä. Kylätalosta, kyläyhdistyksestä
  • Kylille tärkeää: Kylätoiminta ja uimarannan säilyminen ja kunnossapito
Erkki Martikainen

Joensuun Kylät ry

 

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa