A+ A A-
Kyläkierros 2014 19.11.2014

Tuupovaaran kirkonkylän keskusta - Joensuun kaupunginosako?

Wirsuvaaran kokoustiloissa syvennyttiin Tuupovaaran kirkonkylän eli erään Joensuun kaupunginosan tulevaisuusvisioihin. Mukana Satu Parviainen, Seija Komulainen, Marja Nevalainen ja Ritva Piipponen. Wirsuvaaran kokoustiloissa syvennyttiin Tuupovaaran kirkonkylän eli erään Joensuun kaupunginosan tulevaisuusvisioihin. Mukana Satu Parviainen, Seija Komulainen, Marja Nevalainen ja Ritva Piipponen. Esko Lehto

- Kaupungissa on oma puutarhuri, joka huolehtii kaupungin alueiden hoidosta ja yleisilmeestä. Eikö Tuupovaarassakin viihtyisyyttä voisi kohtentaa? Meillä täällä tiessä on hirmuiset montut ja katuvalaistuskin on puutteellinen, näin vuodatettiin Tuupovaaran PAAVO-illassa tämän viikon maanantaina.

Kesäkukat tulevat tulevat myöhään, kaupungin kiinteistöjen piha-alueet ovat huonolla hoidolla tai niitä ei hoideta. Kesäkukat on istutettu isoihin betoniastioihin, jotka ovat rumia. Tienvarren puiden hoito on sekin epäselväasia, kuka niistä huolehtii?

Jouluvaloja kaivattiin piristykseksi kirkonkylän raitille. Talkoilla ne voitaisiin laittaa paikoilleen. Yrittäjät voitaisiin innostaa mukaan kehittämään kirkonkylän raittia viihtyisämmäksi, kuten myös kiinteistöjen omistajat. Tuupovaaran kyläyhdistys on kokoava voima tässä asiassa, ja tekee kaupungille välittömästi raha-anomuksen jouluvalojen saamiseksi loistamaan asukkaiden iloksi.

Wirsuvaarassa pidetyn kyläillan aikana kritiikkiä sai myös itse työskentelymenetelmä, jonka kirvoitti kolme vuotta sitten pidetty Laiffi-ilta, jonka tuloksia alussa käytiin läpi. Todettiin, että samat asiat ovat silloinkin olleet esillä, mutta eipä ne ole juuri edenneet mitenkään.

Tässä tuleekin asian kova ydin esille. Paikallisten toimijoiden jaksaminen. Kuinka asiat saadaan liikkeelle, meneekö viestimme koskaan perille, kuunnellaanko meitä,  kuinka rahoitetaan toiveet, kuka lähtee hankemaailmaan ja jaksaa viedä asiat loppuun?

Toimijat kaipaavat rahaa, jolla voidaan ostaa tai tehdä asioita. Hankemaailmassa ei tällaista käteisen rahan jakamista valitettavasti tunneta. Hankkeiden tuella, hankkeiden suunnittelun avulla rahaa hyviin hankkeisiin voidaan saada.

Nyt on se aika, jolloin PAAVO-iltojen tai muiden kyläilloissa nousseiden asioiden eteenpäin ajaminen on ajankohtaista. Tulevalla ohjelmakaudella on tekemisen aika niille, jotka sitä haluavat. Kylien yhteisten hankkeita on nyt hyvä miettiä ja käydä keskustelua kylien tulevaisuudesta osana Joensuun kaupunkia.

Lisätietoa

  • Kylät: Tuupovaaran kirkonkylä
  • Arvio asutuksesta: 700
  • Paikkakunta: Joensuu
Erkki Martikainen

Joensuun Kylät ry

 

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa