A+ A A-

Villiruokafestarit (Wild Food Festival) 16.-17.8.2019 Ilomantsi

Villiruoalla on pitkät perinteet suomalaisessa ruokakulttuurissa ja elämäntavassa. Viime vuosina villiruoka on ollut lähes ilmiömäisesti nousemassa yhdeksi ruokatrendiksi luomu- ja lähiruoan tavoin. Suomalainen villiruoka on herättänyt paljon kiinnostusta ulkomailla etenkin suomalaisen luonnon puhtauden ja ainutlaatuisen kasvuympäristön ansiosta.  

Villiruokafestarit 16.-17.8. 2019

Suomen luonnon antimet ovat pääosassa kolmannen kerran järjestettävillä Villiruokafestareilla 16.-17.8.2019 Ilomantsin keskustassa Kalevalantien varrella. Tapahtuma on ensi kertaa kaksipäiväinen. Uutta on myös osan myyntipaikoista varaaminen lähiruokatuotteiden myyjille.

Villiruokafestarit on pop up -ravintolatapahtuma, jonne tuotteita voi tulla myymään kuka tahansa ruoanvalmistuksesta kiinnostunut. Kalevalantien varrelle pystytettävä festivaalialue täyttyy villiruokaravintoloista. Pop up -ravintoloista löytyy sekä paikalla syötäviä ruoka-annoksia että mukaan ostettavia herkkuja. Tapahtuma-alueelle ei ole yleisölle pääsymaksua.

Myytävän tuotteen ainesosista vähintään yhden on oltava villiruokaa. Villiruokaa ovat marjat, villiyrtit, villivihannekset, järvikala, riista ja sienet. Tapahtumaan voi tulla myymään myös muita villi- tai lähiruokatuotteita, kuten säilykkeitä, leivonnaisia, kuivattuja yrttejä ja niin edelleen. Yleisöllä on lisäksi mahdollisuus äänestää tapahtuman yhteydessä suosikkiravintolaansa. Eniten ääniä saaneet ravintolat palkitaan lauantaina Ilomantsin torilla järjestettävässä palkintojenjakotilaisuudessa.

Tänä vuonna Villiruokafestarit ovat osa kansainvälistä #wildwonders-hanketta, jossa on mukana kumppaneita Liettuasta, Latviasta ja Skotlannista. Hankkeen ja festarien ideana on levittää villiruokaan liittyvää tietoa, taitoa ja osaamista kaikelle kansalle.

Villiruokafestarit järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017 Ilomantsin kirkonkylällä. Sieltä saatujen kokemusten ja palautteen perusteella päätettiin ottaa Villiruokafestarit osaksi Pure Power-hankkeen toimenpiteitä ja ne järjestettiin jälleen elokuussa 2018.

Ohjelma

Perjantai 16.8.2019

12.00

Festareiden avaus, MEP Elsi Katainen, festarialue

12.30

Työpajojen esittely, festarialue

13-16

Hemmotteluhetki senioreille – käsienhoitoa kahvittelun lomassaKäsienhoito max 45 hengelle, ev. lut. seurakuntakeskuksen sali

14-17

Työpajat avoinna, Piirolan piha

15.00

Opastettu villiyrttikävely ennakkoilmoittautuneille, Viinitorni

16.00

MakuMantsi-kilpailun avaus, tori

17.00

MakuMantsi-kilpailu, tori

19.00

Festarialue sulkeutuu

Lauantai 17.8.2019

9.30

Opastettu villiyrttikävely ennakkoilmoittautuneille, Viinitorni

10.00

Festarialue avautuu

11.00

Opastettu villiyrttikävely ennakkoilmoittautuneille, Viinitorni

11-14

Työpajat avoinna, Piirolan piha

15.00

Festarialue sulkeutuu

15.00

Palkintojen jako, tori

Työpajat

Keppareita ja nokipannukahvia

Tässä työpajassa lapset ja lapsenmieliset voivat hoitaa keppihevosia, hypätä keppihevosilla esteradat tai maalauttaa kasvomaalauksen. Lisäksi työpajassa paistetaan Kotkan kierresämpylöitä ja nautiskellaan aidosta nokipannukahvista. Työpajaan osallistujia perjantaina max 60 henkilöä ja lauantaina max 170 henkilöä. Maksuton / Avoinna festareiden aukioloaikaan. Festarialue, maksuton, avoinna festarien aikaan.

Villiyrttineuvontapisteet

Neuvontapisteiltämme saat neuvot ja vinkit yrttien sekä muiden luonnontuotteiden tunnistamiseen, keruuseen, säilöntään ja hyödyntämiseen. Saat mukaasi myös alaan liittyvää opasmateriaalia ja pääset tunnistamaan erilaisia kasveja. Festarialue, maksuton, avoinna festarien aikaan.

Opastettu villiyrttikävely

Villiyrttikävelyn tarkoituksena on oppia tunnista- maan tavallisia, syötäväksi kelpaavia luonnonkasveja. Kävelyn aikana opastetaan kasvien tunnis- tamisessa sekä annetaan vinkkejä kasvien käyttöön. Kävelyn kesto noin 45-60 minuuttia. Ryhmän koko max 15 henkilöä. Ennakkoilmoittautumiset osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. Lähtö Viinitornilta, maksuton, perjantaina klo 15, lauantaina klo 9.30 & klo 11

Makramee-työpaja

Non stop -työpajassa tehdään helpoilla makramee-solmuilla luonnonmateriaaleista suloinen somiste. Työpaja sopii kaikenikäisille. Työpajaan mahtuu max 60 henkilöä päivässä. Piirolan piha, maksuton, perjantaina 14-17 ja lauantaina 11-14.

Karhukorutyöpaja

Non stop -työpajassa valmistetaan yksilöllinen rintakoru, jossa luonnonmateriaali yhdistyy kierrätettyyn materiaaliin 4H:n ideologian mukaisesti. Työpaja sopii kaikenikäisille. Työpa- jaan mahtuu max 60 henkilöä päivässä. Piirolan piha, maksuton, perjantaina 14-17 ja lauantaina 11-14.

Grounding roots of Karelian weaving

Tervetuloa kokeilemaan kudontaa matkakangas- puilla! Käsitöillä on aina ollut rauhoittava ja medi- tatiivinen vaikutus ihmismieleen. Sen avulla on ollut helppo pysähtyä elämään hetkessä tai uppoutua kokonaan omiin ajatuksiin. Tarjoamme rauhoittavan elämyksen karjalaisen kudonnan parissa, jossa sinulla on mahdollisuus pysähtyä kiireen keskellä ja tutustua pitkiin käsityöperin- teisiimme ja karjalaisiin juuriimme. Työpaja sopii kaikenikäisille. Festarialue, maksuton, avoinna festarien aikaan.

Bussikuljetus

Lauantaina 17.8. pääset Villiruokafestareille Ilomantsiin myös bussilla, hyppää kyytiin!

Reitti:

Valtimo: Kuntalaistentalo Valtimo klo 7.20

Nurmes: ABC-Nurmes klo 7.40, Matkahuolto 7.50

Lieksa:  Matkahuolto 8.30

Hinta 10€/hlö

Bussi on perillä Ilomantsissa noin kello 10. Paluukyyti lähtee Ilomantsin linja-autoasemalta klo 15.30

Ennakkoilmoittautuminen 11.8. mennessä:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 040 1044 906

 

Myyntipaikat

Myyntipaikkojen varaus on avoinna. Lataa ohjeet tästä.

In English

Wild food has a long legacy in Finnish food culture and lifestyle. In the past few years attention towards wild food has increased almost to be phenomenal. Finnish wild food has been noticed in foreign countries because of the Finnish natures clean and unique growth environment. Wild food is growing to be so called food trend with organic and local foods.

Wild Food Festival August 16th-17th 2019.

Wild Food Festival (Villiruookafestarit) is held in the municipality of Ilomantsi on 16th-17th August 2019. Never before has the festival been a two-day event and part of the market stalls are reserved for local food product vendors.

The festival’s main idea is a pop up restaurant event where anyone can start their own restaurant. Last year most of the restaurants were kept by associations, entrepreneurs, individuals or other active organizations. This year we are expecting more participants to come. The festival is for everyone interested in wild food and it is free for a visitor to attend.

Restaurant keeper must make sure that their every product sold uses at least one wild food ingredient. These kind of ingredients are wild berries, wild herbs, wild plants, fish, game, and wild mushrooms. Sold products can be take away or on the spot enjoyable.

The Wild Food Festival is a part of an internationla #wildwonders project. The festival’s and the project's main idea is to spread wild food knowledge and possibilities to all people.

The festival was held first time in summer 2017 in the municipality of Ilomantsi as one part of Pure Power Project. Experience from the first event was positive and it was decided that with the help of Pure Power Project the festival was being held again in 2018.