4.6.2019

Pogostan kulttuuripolulla pääsee tutustumaan Ilomantsin kirkonkylän historiaan

Pogosta on vanha termi veropiirille. Sillä tarkoitettiin myös pitäjää. Ajatus Pogostan kulttuuripolun kunnostamisesta oli hiljalleen vuosien saatossa vahvistunut ja Ilomantsi-seura ry. päätti hakea kehittämishankkeeseen Leader-rahoitusta. Ilomantsi-seuran varapuheenjohtaja Juha Riikonen kertoo, että liikkeelle lähdettiin miettimällä, mistä polku voisi kulkea ja valitsemalla polun varrelle vierailukohteet. Kohteista oli lähinnä runsaudenpula ja lopulta polkuun valittiin 16 kohdetta.

juttuun pieni 3

Kulttuuriperintöä ja historiaa

Polun tarkoituksena on palvella matkailijoita ja antaa paikkakunnan asukkaille tietoa Ilomantsin kulttuuriperinnöstä ja historiasta. Polku toteutettiin siten, että kohteisiin voi tutustua omatoimisesti. Reitti on noin neljä kilometriä pitkä ja se kulkee Ilomantsin vanhan kyläkeskuksen ympärillä. Reitin varrella on merkittäviä ilomantsilaisia rakennuksia ja hautausmaita. Polku raivattiin talkoilla esiin ja reitille merkittiin opasteet ja pystytettiin infotaulut. Mobiilisovellusta kohteista päivitetään jatkuvasti. Pogostan kulttuuripolun esite ja infotaulut tehtiin sekä suomeksi että englanniksi.

juttuun pieni 2

Hyvin toteutettu kulttuuripolku luo uusia mahdollisuuksia

Riikonen on tyytyväinen kulttuuripolun lopputulokseen ja sitä voi pitää matkailutuotteena, joka rikastuttaa Ilomantsin matkailutarjontaa. Hän väläyttää jopa palvelun tuotteistamista siten, että opas lähtisi mukaan kertomaan kohteista.

-On hienoa, että kohteet ja rikas kulttuuriperintömme tulevat esille, koska monen ilomantsilaisetkaan eivät tunne kaikkia kohteita ja niiden historiaa.