A+ A A-
18.10.2021

Kylärukkanen päätti Juuan kyläkierroksen

Juuan kyläkierroksen päättänyt Kylärukkanen kokosi kyläpäälliköt ja muut kyläaktiivit kunnantalolle kuulemaan kiertueen aikana esiin nousseita puheenaiheita ja kyläiltojen aikana toteutettujen kyselyjen tuloksia. Juuan kunnanjohtaja Henri Tanskanen piti Juuan kunnan, Vaara Karjalan Leaderin ja Maaseudun Sivistysliiton yhteistyönä järjestämää kyläkierrosta tärkeänä paitsi ajankohtaisen tiedon saamisen, niin myös työn alla olevan kunnan strategian rakentamisen vuoksi. 

-Kunta lähti näille kyläkierroksille kuulumisten kuuntelemisen lisäksi ennen kaikkea uuden strategian valmistelun vuoksi. Yksi osa strategian tekemistä on kuntalaisten kuuleminen, ja sen vuoksi laitoimmekin hynttyyt yhteen leaderin kanssa, Tanskanen kertoi. 

Kyläturvallisuus tärkeää 

Tanskasen mukaan kyläkierroksilla nousi esiin muutama iso ja yhteinen asia. 

-Ensimmäisenä oli kyläturvallisuus, se tuli esiin ihan jokaisessa kylässä. Kyläturvallisuus tarkoittaa sitä, että miten toimitaan, jos onnettomuus sattuu jossain kylässä. Se on aivan ykkösasioita, joita jatkossa nostamme keskusteluun, Tanskanen lupasi. 

Toinen suuri yhteinen puheenaihe juukalaiskylillä oli luontokohteiden kunnossapito ja markkinointi. 

-Moni mainosmies on käynyt minunkin luonani ja sanonut, että teidän pitää markkinoida. Olen sanonut, että pitää olla jotain markkinoitavaa. Meillä on hienoja luontokohteita, mutta niiden kunnossapitoon pitää satsata, ne pitää paremmin nostaa esiin ja miettiä yhteinen markkinointistrategia. Siinä työssä ollaan kyläläisiin yhteydessä, Tanskanen linjasi. 

Tiestön kunto oli myös noussut monella kylällä huolen aiheeksi ja sen suhteen Tanskanen lupasi olla vuoropuhelussa ELY-keskuksen kanssa. 

Kehittämisideoita kyliltä

Syys-lokakuussa järjestettyihin kuuteen kyläiltaan osallistui 111 kylien kehittämisestä kiinnostunutta. Kehittämisideoita kertyi laidasta laitaan kylien sijainnista ja tilanteesta riippuen. Paalasmaalla ideoitiin muun muassa tapahtumaa omenan ympärille ja saaristolaissiiderin valmistamista sekä kaipailtiin luontokohteiden kunnostamista ja opastusten parantamista. Nunnanlahdessa oltiin huolissaan lakkaavan koulun rakennusten kohtalosta ja kaipailtiin kokoontumistiloja kyläläisille esimerkiksi Kivikeskukseen. 

Polvelan kyläillassa keskustelussa olivat lähinnä kyläläisten aktiviteetit, kuten avantouintipaikan tai uimarannan nuotiopaikan ja laavun tulevaisuus. Myös katuvaloja ja fatbike-reitistöä kaipailtiin. Vuokossa kehittämisideoiden joukkoon kuuluivat muun muassa tapahtumat kylätalolla, tekemisen keksiminen kouluikäisille ja parempi kuuluvuus puhelimille. Myös kylän historia halutaan saada talteen. 

Tuopanjoella kaivattiin suurempaa Höytiäisen hyödyntämistä matkailumielessä sekä venesataman kunnostamista, kun taas Timanttikylillä kehittämisideat keskittyivät kylätalon toiminnan ja matkailun ympärille.  

Kyläilloissa toteutetun kyselyn yhteenvetona voidaan todeta, että juukalaiset kaipaavat eniten ulkoilu- ja retkeilyverkoston ja palveluiden kehittämistä, kylien mahdollisuuksien markkinointia ja nuorten mukaan ottamista kotikunnan kehittämiseen.       

Juuan kyläkierroksen koonti