Pappilan riihi uuteen loistoon Ilomantsissa

27.10.2021 Panu Kärkkäinen

Ilomantsin keskustaa on ikiajat hallinnut korkea vaara, jossa nykyään huomion kiinnittää Hermannin Viinitilan Viinitorni. Saman vaaran laella on sijainnut jo 1800-luvun alkupuolelta lähtien Ilomantsin pappila, jonka mukaan vaaraa kutsutaankin Pappilanvaaraksi. Pappilan pihapiiristä avautuu huikea näköala ympäröiville pelloille ja Ilomantsinjärvelle, eikä pellon keskellä sijaitseva riihikään jää katselijan silmiltä piiloon. Ei varsinkaan, kun Ilomantsin evankelisluterilainen seurakunta on juuri saanut valmiiksi lähes 200 vuoden iän saavuttaneen riihen perusteellisen kunnostuksen. 

-Kyllähän se oli likipitäen viimeinen hetki laittaa tämä riihi kuntoon. Riihi on suojeltu rakennus, johon uusittiin pärekatto 1993. Katto ei kuitenkaan kestänyt kovinkaan pitkään ja yritimme saada lupaa vaihtaa pärekatto kestävämmäksi lautakatoksi, mutta sitä ei Museovirastolta tullut. Sen vuoksi riihen remontti on viipynyt näin pitkään, seurakunnan talouspäällikkö Hilkka Hiltunen taustoittaa riihen kunnostushanketta. 

Nyt riihessä on kuitenkin lautakatto ja sen taustalta löytyy paikallisen aktiivin tekemä löydös. 

-Riihen romahtaneesta katosta löytyi vanha lauta, joka oli hänen mielestään riihen vanhinta puuta, joten asiaa lähdettiin viemään eteenpäin Museoviraston suuntaan. Sen jälkeen sieltä tulikin lupa kattomateriaalin muuttamiseen, Hiltunen kertoo remontin kannalta ratkaisevasta löydöstä. 

riihi2

Hilkka Hiltunen kiittelee kunnostustyön lopputulosta onnistuneeksi.

Hieno lopputulos 

Perinne- ja historiatyötä paikkakunnalla jo seitsemän vuosikymmenen ajan tehneen Ilomantsi-seuran kulttuuripolku kulkee Pappilanvaaralla riihen ohi, joten siinä nähtiin mahdollisuus aivan uuteen kulttuurikohteeseen Ilomantsissa. Ilomantsin rakennuspalvelu Kalevi Mielosen taidokkaasti entisöimässä riihessä onkin tarkoitus jatkossa järjestää ohjelmatuokiota ja pitää näyttelyjä. 

-Meillä kävi onni, että saimme niin taidokkaat hirsirakentajat entisöimään tätä riiheä. Korjattavaa löytyi enemmän kuin luultiin, eikä yllätyksiltä vältytty, Hiltunen tunnustaa.  

-Esimerkiksi riihen lattia luultiin hyväkuntoiseksi, mutta lopulta jouduttiin uusimaan koko lattia. Onneksi Kalevilla ja hänen pojallaan Esalla on niin hyvä näkemys hirsirakentamista, että lopputulos on oikein mainio, Hiltunen kiittelee. 

Viime kesänä tehdyssä riihen kunnostuksen aikana oikaistiin pehmeässä maassa kallistuneet perustukset, vaihdettiin liki 60 hirttä ja uusittiin kattorakenteet täysin. Edessä on vielä katon tervaus, jonka jälkeen riihi pysyy Hiltusen mukaan kunnossa seuraavankin vuosisadan. 

-Pitkäikäinen ja monivaiheinen urakka tämä oli, mutta nyt meillä on hyvässä kunnossa oleva riihi ilahduttamassa Pappilanvaaralla liikkuvia ihmisiä, Hiltunen summaa. 

riihi3          

Kunnostetussa riihessä voidaan jatkossa järjestää ohjelmatuokioita tai näyttelyjä.

Panu Kärkkäinen

Panu Kärkkäinen

Hanketyöntekijä
Vaara-Karjalan Leader
panu.karkkainen@lieksa.fi

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot