Kaikenlaisia liikkujia Kiteen talvi-traililla

26.2.2019 Mari Voutilainen
Kaikenlaisia liikkujia Kiteen talvi-traililla Mari Voutilainen

Kirkas kevätaurinko paistaa täydeltä terältä. Mikä olisikaan sopivampi sää Kiteen talvi-trailin testaukseen? Nyt äkkiä toppahousut jalkaan ja aurinkolasit silmille ensimmäisen kerran sitten viime kesän. Lähdemme Keski-Karjalan Jetina ry:n henkilökunnan kanssa taapertamaan reitille. Mukana on myös yksi ”plussapyörä” vähän paksummilla maastopyörän renkailla.

Monikäyttöreitti

Viiden kilometrin mittaisella reitillä voi kävellä, harrastaa polkujuoksua ja maastopyöräillä. Kiteen terveyskeskuksen parkkialueen vierestä lähtevä reitti sivuaa paikoitellen myös hiihtolatua, välillä edetään pitkin samaa ”baanaa”. Kiteen talvi-trailin kokemuksia odotellaankin innolla eri puolella Suomea – miten, hiihto, maastopyöräily, kävelijät ja juoksijat sopivat samalle väylälle?

Kiteen talvi trail

Vapaa-aikapäällikkö Tapio Niskanen Kiteen kaupungilta kertoo, että vaikka talvi-trail menee osin yhtä matkaa latupohjan kanssa, laturaivoa ei ole kantautunut kaupungin korviin.
-Hyvä, että meillä on nyt tarjota vaihtoehtoja. Kaikki eivät harrasta hiihtämistä, joten vaihtoehtoja ulkona liikkumiselle tarvitaan. Käyttäjät reitillä ovat osin samoja ja tämä lisää ymmärrystä eri liikkumistapoja kohtaan. Joskus lähdetään ulos hiihtämään, joskus polkujuoksemaan, kävelemään tai pyöräilemään. Kun on omaa kokemusta eri liikkumismuodoista, myös ymmärrys toisia kohtaan kasvaa.

talvitrail ohjeet

Ylläpitoa

Talvi-trailin kunnostaminen ei ole rakettitiedettä, mutta haasteita reitin ylläpidossa on ollut.
- Reittiä on kunnostettu joka päivä, koska lumi ei ole painunut, kuin vasta nyt kevättalvella, Tapio kertoo. Käyttäjät kuitenkin ymmärtävät, että kyse on luontoliikunnasta. Traili ei ole tasaista asfalttia, vaan polku, joka on muhkurainen.

Trailin kunnostukseen oppia on haettu Ylläkseltä. Kiteen trailia kunnostetaan samanlaisella laitteella kuin Yllä-Pallas-kansallispuiston talvireittejä.

Kiteen talvi traililla

Katso Kiteen reittien ja latujen huoltotilanne

Keski-Karjalan Jetina ry toteuttaa Karelian polut –hankkeen yhteistyössä Kiteen kaupungin sekä Rääkkylän ja Tohmajärven kuntien kanssa. Polkujen avajaistapahtuma pidetään lauantaina 8.6.2019. Keski-Karjalan Karelian polut on merkitty maastoon samaa tapaa noudattaen kuin Kontionpolut Kontiolahdessa ja Jaama Trail Joensuun kaupungin alueella.

Karelianpolut Facebookissa

PS: Myös koirat ovat sallittuja Karelianpoluilla!

Mari Voutilainen

Mari Voutilainen

Joensuun seudun Leader -yhdistys

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot