Kuntien yhteistyönä syntyy monipuolinen karttapalvelu

13.5.2020 Mari Mustonen

Matkailijoiden ja retkeilijöiden avuksi on kehitteillä uusi karttapalvelu, joka helpottaa kohteiden löytämistä ja eritoten retken tai matkan suunnittelussa se on oiva apuväline. Lieksan kaupungin sekä Juuan ja Ilomantsin kuntien yhteinen karttapalvelu rakennetaan Leader-hankkeen avulla. Karttapalvelu otetaan näissä kunnissa käyttöön kesän 2020 alussa, jolloin sitä pääsee kuka tahansa kokeilemaan ja hyödyntämään klikkaamalla kunnan sivulta löytyvää karttapalvelulinkkiä.

Lieksan elinvoimajohtaja Susanna Saastamoinen kertoo, että Lieksan kannalta projektiin lähtemisellä oli hyvin monitahoiset tavoitteet. Lieksassa on ollut jo aiemmin käytössä InfoGIS-karttapalvelu ja sitä on käytetty aktiivisesti. Tarkoitus on luoda täysin uniikki, yhteinen karttapalvelu, joka palvelee sekä matkailijoita että kuntalaisia. Hyvin laaja valikkorakenne mahdollistaa jatkossa sen, että InfoGIS- karttapalvelua käytetään ensisijaisena karttapalveluna eri kohderyhmille eli se mahdollistaa jatkossa palvelujen linkittämisen mm. eri matkailusivustoille.

näkymä kartalla2

 

Kartan valikosta voi halutessaan poimia samaan näkymään matkailu- ja majoituskohteet, reitit taukopaikkoineen, kulttuuri- ja luontokohteet tai vaikkapa sotahistoriaan liittyvät tutustumiskohteet. Pitemmille vaellusreiteille voi tulostaa näppärästi mukaan kartan, josta näkee omaan retkeen liittyvät kohteet ja saman kartan voi lähettää vaikkapa linkkinä retkikaverille. Kuntarajankin voi ylittää ilman karttanäkymän vaihtamista.

Kohdetta klikkaamalla avautuu lisätietokenttä, johon on koottu tietoa majoitus- ja tutustumiskohteista sekä reiteistä. InfoGIS-pohjalla toimivaa karttaa täydennetään ja päivitetään aluksi hankkeen avulla ja sen jälkeen kunnat päivittävät tietoja itsenäisesti. Yksi järjestelmän parhaita ominaisuuksia onkin helppo päivitystoiminto.

Testaajat liikkeelle

canoe 2495532 960 720

Karttapalvelua testataan kesän aikana ja tehtävään on saatu testaajia kultakin paikkakunnalta. Osa testaajista keskittyy retkeilyyn, osa tutustuu kulttuuri- ja luontokohteisiin ja yksi testaaja kokeilee palvelun teknistä käytettävyyttä.
-Olemme Lieksassa jo sopineet, että yritämme saada palvelujen testaajiksi ja kohteiden valokuvaamiseen laajan joukon kaupungin retkeileviä työntekijöitä – myös muut ovat lämpimästi tervetulleita palveluiden käyttäjiksi. Tärkeää on, että saisimme tällä testikäyttäjäjoukolla vielä tarvittaessa tarkennettua kohde- ja kuvatietoja kesän aikana, Saastamoinen kertoo.

Matkailuyritykset näkyviin

Kivikeskus 2

Matkailuyrityksille karttapalvelu on oiva apuväline, sillä kartan voi halutessaan upottaa yrityksen omille kotisivuille tai lähettää linkin halutusta näkymästä asiakkaalle. Lisätiedoista löytyy Googlen ajo-ohjeen linkki, jonka avulla löytää kohteeseen perille saakka. Hankkeessa mukana olevien kuntien kaikki matkailuyritykset ovat voineet ilmoittaa kohteensa kartalle ja yrityksiä lisätään sinne jatkuvasti.  

Saastamoisen mukaan odotukset karttapalvelua kohtaan ovat hyvin korkealla ja tällä pystytään ratkaisemaan tiedon pirstaleisuuden ongelmia hyvin, kun kaikki on keskitetty samaan paikkaan.
-Se mikä on vielä huomioitava, on reittien, nähtävyyksien ym. lisäksi erityisesti yritysten esiin tuominen. Ajatus alun perin oli, että asiakkaat näkevät suoraan myös alueella toimivat yritykset ja heidän palvelutarjontansa. Palvelu toimii siis osaltaan myös hyvänä markkinointikanavana alueemme yrityksille, Saastamoinen toteaa.

Matkailijat etsivät tänä päivänä käyntikohteita pääasiassa kännykkää selaamalla. InfoGIS -karttapalvelu toimii nettiselaimessa, joten erillistä mobiilisovellusta ei tarvitse ladata. Lisäksi palvelu on jo ensi kesää varten käännetty englannin kielelle. Saksan ja venäjän kieliversiot tehdään syksyn aikana.

Palvelun mahdollisuudet tulevaisuudessa

 kaunisjärvi ilomantsi2

Ilomantsin kunnan liikuntasihteeri Eini Ikonen on ollut kehittämistyössä mukana valitsemassa kunnan kohteita ja reittejä kartalle. Hän on tyytyväinen siitä, että kartta antaa ajankohtaista sekä luotettavaa tietoa alueen palveluista, kun päivitetyt tiedot sekä palvelut kuvauksineen ja yhteystietoineen löytyvät kartalta.
-Yhteinen karttapalvelu voi mahdollisesti luoda uusia yhteistyökuvioita esim. erilaisten matkailun- ja palveluntuottajien kesken sekä sitä kautta luoda lisäpalveluja kuntalaisille. Myös itse aion käydä testaamassa kesän aikana palvelua, Ikonen toteaa.

Saastamoinen puolestaan pitää tärkeänä sitä, että kunnilla on karttapalvelussa yhtenäinen valikkorakenne ja sisältö matkailijoille, mikä toivottavasti lisää osaltaan palveluiden laajempaa käyttöä useassa kunnassa sekä lisää mm. asiakkaiden viipymää alueella.

KARTALLA – Matkailijan palvelut Vaara-Karjalassa (1.1.2020-31.3.2021) hanketta hallinnoi Vaara-Karjalan Leader ry.

 

Mari Mustonen

Mari Mustonen

Hanketyöntekijä

Vaara-Karjalan Leader ry

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot